reklama

Ciąża bliźniacza

Witam :) Jestem nowa na forum i w ogóle od niedawna w ciąży pierwszej i od razu bliźniaczej. szczerze znacznie bardziej przeraża mnie ten fakt niż cieszy. Kilka miesiecy przed zajściem w ciąże dopiero udało mi się wrocic do swojej wagi po przytyciu 20kg po kuracji hormonalnej leczącej cystę i teraz boję sie ile przytyje przy tych bliźniakach bo niestety apetyt mam ogromny :( do pory obiadowej bym mogła jeść bez przerwy, mdłości mam ale jakos mi one w jedzeniu nie przeszkadzają jak nie zjem zaraz jak tylko sie robie glodna to mdli mnie strasznie i słabo mi sie robi i co tu zrobić zeby nie przytyc za duzo? Ja wiem ze niektóre powiedzą, że jestem samolubna ale nie wiecie jaki to koszmar przytyc 20kg w ciagu pol roku a potem nie umiec tego zrzucic? Boje sie cholernie powtórki z rozrywki :-(

reklama
Zenia.mi witaj :-) Niestety nie pocieszę Cię z wagą - ja już ponad 11 kg na plusie. Dwa maluchy swoje ważą, 2 łożyska, 2x wody. Na całe szczęście większość mam bliźniakowych pisze, że po porodzie bardzo szybko wraca do wagi, bo przy dwójce szkrabów nie ma czasu na obżeranie, a jak już zaczną raczkować to już za nimi nie nadążysz.
Nie warto się ograniczać w jedzeniu kosztem maluchów - wiadomo słodycze i inne niezdrowe rzeczy można odstawić, ale pełnowartościowe posiłki trzeba jeść.
A problem nadwagi znam bardzo dobrze - mój emek właśnie w zeszłym rok zrzucił nagromadzone 50 kg :-)

Dziękuję za pocieszenie mam nadzieje, że faktycznie po porodzie łatwo mi przyjdzie wrócić do swojej wagi, mam zamiar karmić piersią więc też może dzieci wyssą ze mnie ten nadmiar kilogramów :) a co do zdrowego i pełnowartościowego jedzenia to już widze, że moje dzieci wdały sie w tatusia bo ja przed ciążą jadłam tylko chleb żytni na naturalnym zakwasie na który patrzeć teraz nie mogę, warzywa na patelnie uwielbiałam i jadłam minimum 3x w tyg a teraz też na nie patrzeć nie mogę, za to hamburgery, hot-dogi i kfc wchodzą mi jak nigdy :crazy: i dlatego tym bardziej boję się o wagę :/
jeszcze się pocieszam tylko tym, że po pierwszym trymestrze może moje nawyki żywieniowe wrócą do siebie

Czesc dziewczynki
Onlyone - oj pamietam jak sie cierpailona bezsennosc na pocieszenie powiem ze odkad chlopcy sie urodzili to zasypaim w momencie :)
Do 28 niedaleko. Pomysl sobie ze najdalej za 12 dni bedziesz tulic swoje maluchy.
Hakima - wybacz bo nie pamietam czy ty rowniez bedziesz miala cc czy zdecydowalas sie na sn? Masz juz wyznaczony jakis termin?
Eevlee - gratuluje udanej wizyty. Mozesz byc spokojna synusie maja sie dobrze.
Jakis urodzaj tu na dwoch chlopcow. Moge powiedziec ze chlopaki sa super. My zlapalismy pierwszy katarek niestety ale chlopaki dzielne. Myslalam ze mam noc z glowy ale spali pieknie. Olejek kamforowy na pieluszcze kolo lozeczka i dzwiek suszarki dzialaja cuda. Dzieki temu pospalismy.

Wszystkim podwojnym mamusiom zycze zdrowka.
Bojka - trzymaj sie dzielnie. Smutne ze musisz lezec ale to tylko dla dobra twojego i dzieci. Jeszcze troszke. Jak sie dzieci urodza to zateskisz za lezeniem.

No i serdecznie witam nowa mamusie. Nie martw sie na zapas. Nie ma reguly ile przytyjesz. A po urodzeniu dzieci jest co robic wiec powinnas zrzucic. Ja w ciazy przytylam kolo 17 kg ale bardzo szybko zrzucilam to plus jeszcze 10 teraz jakos stanelo a szkoda.
Nie martw sie najwazniejsze zeby dzieci sie dobrze rozwijaly

zenia.mi - powiem Ci szczerze, że mi przed zajściem w ciążę udało się schudnąć 13 kg - do dnia zajścia w ciążę byłam już 13 na minusie i dalej walczyłam aż się okazało że się udało. Teraz przybrałam 17 i chyba już wiele więcej nie będzie. Gdzieś czytałam, że na ciążę pojedynczą przypada dodatkowe 12 kg, w tym ok 4,5 kg to dziecko, wody i łożysko, więc dokładając jedno dziecko więcej, łożysko i raz tyle wód wychodzi na to, że jest ok, mój lekarz nic nie mówi a ja serio mam nadzieję, że się ładnie uda to "zrzucić" przez poród, karmienie a potem bieganie za tymi moimi chłopakami :-)

Marcikuk - dużo zdrówka dla chłopaków:-). Minus 27 kg to imponujący wynik, może nie chudnij już bardziej, bo organizm nie będzie miał z czego czerpać sił.
Swoją drogą większość bliźniakowych ciężarówek i mamusiek to albo parka, albo 2 chłopaki. Są aktualnie jakieś 2 dziewczynki w brzuszku?

marcikuk - chciałam sn, ale niestety jeden z moich synów chyba lubi dźwięk mojego serca mieć na max volume i jest główką do góry (ten po lewej) i lekarz nie chce ryzykować i zaleca cc, więc jutro mam wizytę i mam się dowiedzieć co i jak no i kiedy, ale mówił o skończonym 38 tygodniu, czyli wychodzi na okolice 1 lutego (wtedy byłby 37tc i 6 dzień), bo on z tego co widziałam w piątki ma cc w szpitalu. Ale to takie moje domysły, jutro będę wiedziała na pewno.

Witaj Zenia.mi:) Tak jak lilonka pisze nie martw się. Ze słodyczy można zrezygnować, bo to puste kalorie nikomu nie przydatne. Jak mi się chce słodkiego to robię koktail z banana i kilku mrożonych truskawek z mlekiem i łyżeczką cukru brązowego:) Świetne, polecam:) Narazie na wadze u mnie +1.
Czy jak się nic nie czuje, w sensie nic nie boli, nie kłuje, nie jest mi ciężko, niedobrze i wogólę czuję się tak jakbym nie była w ciąży to dobrze? Bo codziennie zawsze coś, ale dziś ciszaaaaa. Dzieci się nie kręcą, troszkę rano pofikały a teraz nic..
No i jeszcze mam pytanko, w piątek mam wizytę u mojego lekarza i muszę zrobić morfologię i mocz, a jestem mocno przeziębiona już prawie dwa tygodnie. Myślicie, że powinnam zrobić te badania czy nie ma sensu bo i tak wyniki będą nieładne?
Jeśli chodzi o wózek to ten twinni podoba mi się, ale jest jeden za drugim, a takiego nie chcę.. Ogólnie wybrałam Freestyle Twins bo jest w miarę lekki i ma 82cm szerokości. Zamierzam go i tak trzymać w samochodzie. Wygląda bardzo ładnie no i nie jest taki bardzo drogi. Chciałabym zobaczyć go na żywo jeszcze..
Jeśli chodzi o łóżeczka to kupuje moja mama i już wybrała Łóżeczko TYMON +szuflada JARDREW LOLEK (2918871107) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. z żyrafkami. Również nie chcę baldachimu.
Pozdrowinka:)

Miss, ten ból krocza to myslę, że jest dopuszczalny w ciazy. W końcu biodra, kości rozchodza się by umozliwoć wyjście maleństwom. Ja miałam taki ból pod koniec I trymestru, lekarz mówił że to normalne. Dodatkowo miałam takie dziwne kłócia w pochwie. Teraz to ustało. Więc nie ma co się zamartwiać. Wszystko skonsultuj z lekarzem na najbliższej wizycie.

Witaj Zenia! Miło, że dołączają kolejne podwójne mamy :-) Fajnie, że udało Ci się zrzucić tyle kilogramów. Znaczy to, że masz duzo samozaparcia i determinacji a Twój organizm przy odpowiedniej diecie pozbywa się kilogramów. I tak będzie też po ciazy. Poza tym przybywające kilogramy w ciązy sa związane z czym innym - waga dzieci, łożysk, wód płodowych itd. Przy odpowiednim żywieniu nawet nie zdążysz zgromadzić zbyt wiele tkanki tłuszczowej. Wszystko zrzucisz z nawiązką! A to, że nie oswoiłaś się jeszcze z faktem, że na świat przyjdzie dwójka to normalne. Wszystko trzeba na spokojnie przetrawić, przygotowac się psychicznie. Pod koniec ciąży nie będziesz potrafiła sobie wyobrazić innej opcji :-)

Ja przytyłam już 11 kg :szok: Ale nie martwię się tym ani trochę. Wszystko zamierzam spalić po porodzie :-)

Palam, przepis na koktajl wydaje się bardzo smakowity. Pozwolę sobie podkraść tę recepturę i zacznę soie taki pić :-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry