reklama

Ciąża bliźniacza

Dziewczynki ale u was tu ruch dzisiaj jak na autostradzie. Witam nowa mamusie
Ruchy ja poczulam jakos 17-18 tydzien podobno mozna wczesniej jesli juz bylas wczesniej w ciazy. Moja to byla pierwsza (i ostatnia raczej) to takie wieksze kopniaczki dopiero po 20 tyg

Co do zazdrosci to jak margaret pisze trzeba przygotowac starsze dzieci na pojawienie sie maluszkow. Ale reguly chyba nie ma jak ma byc zazdrosne to bedzie. U jednej znajomej syn jest bardzo zazdrosny (ma 5 lat) a u drugirj kolezanki starsza corka (3 latka) zjadłaby siostrzyczke jakby mogla. Musza na nia uwazac bo co chwila sie tuli i glaska mala i ta sie budzi. Do mnie jak przyszla to chlopakow na krok nie odstepowala i tez tylko sie tulila i glaskala.

Ja dzisiaj sie z chlopakami do lekarza wybralam sprawdzic ten katarek. No wiec to tylko katarek wszytsko inne czyste.

reklama
Witam wszystkie nowe mamusie:-)

Ja ruchy poczulam bardzo wczesnie bo ok 13 tygodnia, ale tylko dla tego ze to moja druga ciaza i wiedzialam czego sie spodziewac. To bylo takie delikatne muskanie jakby skrzydlami motyla.

Tez sie boje jak moja corcia zareaguje na rodzenstwo. Na razie to nie moze sie doczekac i co kilka dni mowi mi ze mam juz isc do szpitala, zeby mi przecieli brzuch i wyjeli blizniaki:-D A tak na co dzien to przytula sie do brzuszka, mowi do dzieciaczkow i to co lubi najbardziej to bierze krem i caly brzuch mi smaruje, a czasami to nawet cala mnie:-) Zabralam ja na poczatku ciazy do kolezanki ktora miala wtedy 4 miesieczna coreczke i siedziala i wpatrywala sie w nia jak w obrazek, wiec tak sobie mysle ze powinno byc chyba ok jak juz dzieciaczki sie pojawia.

A wiecie co zastanawiam sie rowniez jak moj pies zareaguje na male dzieci. Dziecku wytlumacze co i jak, a psu jak mam wytlumaczyc zeby nie "zjadl" mi dzieci??? Moze macie jakies doswiadczenia w tej dziedzinie. Moj pies to sunia i jest to owczarek niemiecki. Ogolnie za dziecmi jest bardzo, a za corka to szaleje jak glupia. Puscilam jej kiedys placz dziecka to nie wiedziala co ma zrobic ze soba - wygladalo to tak jak by chciala isc ratowac to placzace dziecko, wiec moze to dobry objaw??

bojka bratu mojego M urodziło sie w sierpniu, mają labradora i on bynajmniej bardzo dobrze reaguje, jak dziecko placze to pierwszy jest przy łóżeczku żeby sprawdzić czy małej sie nic nie dzieje, jak kładą ją na matę to na początku chciał ją lizac ale wie, że mu nie wolno więc kładzie się obok maty. Psy z reguły wyczuwają, że to "ludzkie szczenię" i krzywdy nie robią, gorzej może być z kotem

Cześć dziewczyny, ale się rozpisalyscie :) ja jak zwykle nie spalam w nocy to pierwsze co zrobiłam po wizycie u lekarza to zjadlam obiad i położyłam się spać. No więc mam już termin cc 1 luty :) no i zaczynam mieć stresa bo za dwa tygodnie o tej porze będę już w szpitalu. Zajrze do was poxniej bo teraz z komorki piszę.

Hej nowe mamusie! Nareszcie nas wiecej;-)
znowu nie napisze do kazdej z osobna, bo pisze z tel... Ale czytalam, wszystko u was ok, to dobrze!
Ja dzis mam spiacy dzien... Nogi souchniete jak balony, wiec leniu****e... Wczoraj myslalam, ze juz cos sie zacznie dziac, bo takie mialam bolace uderzenia, wiecie gdzie :-). No, ale nic... Brzuch juz mam tak nisko, ze siedziec nie moge, a oni dalej nic! Jeszcze dzis pare papierkowej roboty musialam ogarnac, ubezpieczenie domu, samochodu... Bo jak pojde do szpitala, to moj m nawet nie bedzie wiedzial jak sobie na komputerze konto sprawdzic! Tu wszystko sie zalatwia przez tel lub internet, chyba bede musiala na kartce mu pospisywac hasla i co robic... Juz dalam wytyczne emkowi i siostrze, bo kurcze kwiaty mi uschna i rybki z glodu zdechna...

Witam wszystkie nowe mamusie:)
Właśnie wróciłam od lekarza i mój mężuś zrobił mi psikusa bo według lekarza będą dwa chłopaki:szok::-). A ja tak marzyłam chociaż o jednej dziewuszce ( nie wspomnę już o całej rodzinie :) bo u nas same chłopaki tylko) no ale co tam najważniejsze żeby szkraby dobrze się rozwijały i były zdrowiutkie. Lekarz jeszcze nie jest pewny na 100% więc może coś się jeszcze zmieni:). Ja pierwsze ruchy poczułam jakies 2 tyg temu potem spora przerwa i od wczoraj dają mi od czasu do czasu o sobie znać. Wszystko bardzo delikatne i przeważnie wtedy jak długo leżę albo już zasypiam, to takie wiercipiętki delikatne czuję :)
Hakima- gratuluję ustalenia terminu:) jeszcze chwilka i będziesz miała swoje dzieciaczki w domu ale super:)

hakima to super! Juz termin! Ja tez juz odliczam, skreslam na kalendarzu! Ale idziemy po bandzie z tymi tygodniami, co? U mnie w sklepie, w aptece ciagle moja siostre wypytuja czy juz, wszyscy sie dziwia, ze tak dlugo sie udaje :-)
palam ja zastanawiam sie nad monitorem, ale dlatego, ze na poczatku chcialabym chlopakow razem trzymac, to nie wiem czy taki bedzie dobrze dzialal. Ja jesli kupie, a chyba tak, to taki przypinany do pieluszki. Tu bardzo popularny, no i ma bardzo dobre opinie: Sklep Firmowy: przenośny monitor oddechu Snuza Go! (2938557333) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

maggi gratuluje chlopakow! U mnie tez na tym etapie stwierdzili, ze chyba... Ale ja juz wiedzialam! Nastawilam sie po tym, ze na 100% chlopaki i tak zostalo. Moja jedyna siostra ma syna, wiec dziadek bedzie mial 3 wnukow... Troszke zawiedziony byl, ale zaraz do mnie dzwonil i powiedzial, ze sie cieszy, bo chlopy to sa konkterne no i mniej klopotow! Akurat! :-)
A co do ruchow, to szybciutko! Ja poczulam dopiero w 22-23 tyg.

reklama
Hakima gratuluję ustalenia terminu już nie długo

megii Tobie chłopaków gratuluję

Onloye zamartwiasz się jak ja co to będzie jak pójdę do szpitala:-D martwię się ,ze śię świat zawali ale mój stara się udowadniać mi ,ze poradzi sobie z domem i dzieciakami zresztą innego wyjścia nie ma

Ja ruchy takie porządne poczułam w 18-stym tygodnia ale to nie pierwsza ciąża

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry