reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Dziewczynki warto kupować sterylizator do butelek? Ja co prawda planuje karmić piersią ale wiadomo jak to może być. Laktator dostanę nowy od sis (ona sobie kupiła będąc w pierwszej ciąży i ani razu nie użyła). Chyba może być mimo, że kupiła go 7 lat temu? Smoczki kupie nowe ale sama maszyna jak nie używana to chyba dobra, nie? No i jak już jakaś cudownie dobra dusza będzie odpisywać to prosiłabym od razu o info ile i jakiej pojemności butelek potrzeba.

Marcysiowa, ja przy pierwszym dziecku nie uzywałam sterylizatora, zawsze mozna butelke czy smoczka wyparzyć, ja nie robiłam tego za każdym razem, żeby dziecko nie było za bardzo "sterylne" ale jeśli zamierzasz robic to za każdym razem to mysle że to dobry pomysł. Laktator na pewno bedzie dobry, wystarczy wyparzyć :)

Madmax - wszystko pięknie,więc trzymamy z Tobą do święta miłości:)
Kretowinka - czekamy na wieści i foto do albumu rodzinnego:)

Laktator,sterylizator i podgrzewacz mam po przyjaciółce. Loktatory mam nawet dwa - ręczny i elektryczny. Ponoć,jesli zamierzamy karmić tylko swoim pokarmem to przyda sie elektryczny. Trudno mi powiedzieć,ale na wszelki wypadek mam. Musze tylko w szkole rodzenia sprawdzić moc silnika.
A sterylizator sie przydaje,ale spokojnie można sie tez bez niego obejść.

Moja sis wszystko swoim dzieciom wyparzała. To chyba wystarczy nie? A jak to z ilością butelek i ich pojemnością? Przy laktatorze są podobno 2 najmniejsze. Jakie jeszcze powinnam dokupić i ile?

Marcysiowa - z ilością butelek to pytanie do mamusiek - Gienka, Marcikuk, bo ja kompletnie nie mam pojęcia:-) Ale Sylha radziła, żeby się na początek nie rozpędzać, bo maluchom może nie spasować dany typ i tak np ona ma zapas aventu, bo jej szkraby nie chciały z nich pić. Tak samo z pieluchami - żeby nie robić jakiś super zapasów, bo może się okazać, że ta akurat uczulają.

Marcysiowa na początek wystarczy Ci po jednej butelce tej najmniejszej, chyba 150ml, no chyba że ewentualnie na herbatkę, ale może być ta samo co do mleka. Z czasem zobaczysz jak dzieciaki zwiekszaja porcje mleczka wtedy kupisz sobie te wieksze ale to pewnie koło 5 misiąca....to wszystko zależy od tego ile dzieciaczki beda wypijały, ale wyczujesz moment, ze czas na większe butelki.

Marcysiowa - sterylizator mialam w szpitalu wiec w domu mam cos podobnego. Znaczy sie kupuje tabletki do wody ale nie kupilam sterylizatora tylko mam duzy pojemnik na zywnosc i w nim mocze butelki. Osobny mniejszy mialam na odciagarke do mleka. Co do ilosci butelek to ja mam sporo a korzystam z dwoch. Po kazdym karmieniu je myje i mocze i sa gotowe na nastepne karmienie. Ale mysle ze 4 butelki (po dwie na lebka) wystarcza. No i polecam butelki przeciwkolkowe. Ja korzystam chwilowo tylko z nich a cala reszta lezy nieużywana. Przydadza sei pozniej

Cześć dziewczyny:)
Tak więc jestem po wizycie i USG.Chłopaki niezłe kluseczki już jeden ok 2000g a drugi 1800g mniej więcej 200g róznicy a wymiarowo tydzień wiekszy jeden.Trzeba jednak brac pod uwagę,że to są tylko orientacyjne wymiary i pewnie nawet do pół kg mogą miec przekłamania.Jakoś nie chce mi sie wierzyć ,żeby az tyle ważyły pomimo moich predyspozycji do rodzenia dużych dzieci:)podobno dzieciaczki już dojrzałe,ale niech siedzą i czekają na znak.Na razie czekamy,ja ez niby na koniec marca,ale wszysko zależy co dalej się wydarzy.Szyjka długa 48mm a maluchy ściśniee jak sardynki,jeden głowa w dół a drugi pupą wypięy.

reklama
Palam, aż mnie złośc bierze jak czytam o Twoich perypetiach z mężem. Mam nadzieje, że ocknie się po porodzie i poczuje instynkt tacierzyński.

Zenia, bierz wszystkie zalecane leki. No spa rozlużnia mieśnie, wiec powinna złagodzić ból a nie zaszkodzi maluszkom. Ja też mam zaproponowaną przez lekarza i jak tylko mam za twardy brzuch to biorę i szybko przechodzi.

Ciekawe jak tam nasza Hakima :-)

Madmax bardzo ładnie się trzymasz w trójpaczku. Oby wszystkim nam tak ładnie poszło i dzidzusie przyszły na świat w odpowiednim dla nich czasie.

Lilonko, Ty nam z tego szpitala na bieżąco relacjonuj sytuacje. I mam nadzieje, że szybciutko poobserwują to co mają, stwierdzą, że wszystko jest idealnie i wypuszczą Cię do domku.

A jeśli chodzi o sterylizatory to ja sobie takowy zakupie. Ostatnio pokazywała mi koleżanka taki parowy do mikrofalówki. Wyparza w nim wszystko - butelki, smoczki, nakładki silikonowe na piersi. Nalewa się do niego wody, wkłada tam wszystko co się chce wyparzyć i po chwili w mikrofalowce wszystko ładnie zdezynfekowane. A cena też nie jest wysoka. Na allegro można kupić nawet używane za parę groszy.
Jesli chodzi o laktator, to też chciałabym taki zakupic. Z tym jednak czekam do urodzenia maluchów, bo będzie to zależało od tego czy bede miała pokarm.

Sade, super, że przynosisz takie optymistyczne wieści z badania :-) Nie wiem w którym tygodniu jesteś bo nie masz suwaczka, a ja bez tego juz nie potrafie spamiętać kto na jakim etapie :-D

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry