reklama

Ciąża bliźniacza

Maggi- dzieki za info od Sodie! Oh no! Zeby tylko chociaz wytrzymala 12 godz bo tyle potrzeba zeby sterydy na plucka zaczely dzialac..

Sodie- &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Lilonka- zgadzam sie z Miss, nie wpychac sie w kolejke, tylko sie nie wpychac! Zgadzam sie rowniez z wami co do walentynek i ich komercyjnego posmaku, ale lubie tak sobie wyjsc z mezem wlasnie wtedy do kawiarni albo restauracji i widziec same pary, czuc zapach swiezych kwiatow (o co w lutym raczej ciezko) i byc rozpieszczona ;)

Novamama- ale ty to masz sile perswazji! W 41tyg urodzil sie synek! To na pewno te piosenki, ktore swoim lobuziakom spiewasz pomoga jak juz sie urodza ;) pamietam o wit. C, staram sie nie zapominac o niej.

Ja juz po wizycie u hematologa, babka bardzo w porzadku, zastanawiala sie co ja w ogole tam robie z takimi dobrymi wynikami. Wystawila mi zaswiadczenie ze nie musze sie u nich leczyc, mowi ze przeciez u mnie dokladnie wiadomo czym spowodowana jest niedokrwistosc (ciaza), parametry sa nizsze ale nie sa zle, mowi ze przetaczanie to oni robia jak hemoglobina spadnie ponizej 6! Nawet u osob z bialaczka! Niepotrzebnie mnie w szpitalu nastraszyli i zestresowali. Dziwila sie tez ze dostaje w ciazy epo, mowi ze prawdopodobnie moj szpital prowadzi jakichs program kliniczny, bo jeszcze sie z tym nie spotkala. Zapytam mojej ginki przy nastepnej wizycie (czyli 21ego). Uffffff, tak mi ulzylo i od razu humor mi wrocil na dobre!
Moge sie z kims wymienic numerami, kto sie jeszcze nie wymienil?

reklama
Kretowinko - wieści na miarę medalu!!!! Bardzo sie cieszę!!! To teraz z poprawionym humorem do końca ciazy proszę:)). Ja sie jeszcze mogę wymienić nr,za jakies 7 czy 8 tygodni będę potrzebowała pośrednika :)

Kretowinko i ja lubię sobie z mężem gdzieś wyjść - do restauracji, kina, na kręgle czy basen :-) A i film chętnie z nim pooglądam w domu na kanapie:-) Ale niekoniecznie w ścisku i tłumie ;-)
Pracowałam swego czasu w pewnej instytucji kultury i przychodziły do nas takie emki, co bladego pojęcia nie miały gdzie to one się pojawiły, no ale drugą połówkę wypada gdzieś zabrać. I tłumaczyliśmy że np na spektakl Walentynkowy to są już tylko miejsca 17 kategorii, że to tak nie bardzo, że lepiej wybrać inny dzień, ale lepsze miejsca. Ale nie to koniecznie musiał być 14 - koniec i kropka.

Kretowinko - no i super że wszystko jest ok. Tylko po co Cię denerwowali...ehhh...nie mają litości nad ciężarną :) To teraz spokojnie możesz sobie być na diecie i brać tabletki bez wizji przetaczania krwi - super :)
Miss - w PL ktoś Cię wpuścił w kolejkę? tak czytam i nie wierzę :P Trafiło Ci się - może w lottka idź zagraj :) może to znak :)

A mnie coś ten brzuch ciągnie :/ postanowiłam leżeć cały dzień i myśleć pozytywnie. Odmóżdżam się oglądając jakieś bzdety w TV... Zaczęłam robić listę rzeczy którą trzeba kupić przed porodem Maluszków. Może macie jakieś gotowe? Kiedyś ktoś wrzucił tu taką wyprawkę dla bliźniąt i sobie skopiowałam - ale komputer mi się popsuł i straciłam dużo danych...plus WSZYSTKIE zakładki do przydatnych linków :szok: części pewnie już nie odnajdę...wrrrr....

Różyczka ja mam taką listę:

Wyprawka dla jednego malucha:

- body długi rękaw rozmiar 56 szt. 3
- śpiochy lub półspiochy rozmiar 56 szt. 3
- pajac rozm 56 szt. 3
- rożek
- czapeczki szt. 2
- skarpetki szt. 3 (jedna para będzie robić ewentualnie jako niedrapki - dlatego najlepiej żeby nie były włochate)
- smoczek szt. 2
- butelka - mała
- kocyk
- pościel
- ręcznik z kapturkiem
- bluzy rozm 56 szt 2
Wg mnie jest to niezbędne minimum na początek. Jakieś ewentualne braki można dokupić później, a co do ubrań jak znam życie to dużo dostanę od znajomych więc nie ma sensu wydawać kasy.
Przy ubraniach nie pisałam o jakiś ciuszkach "wyjściowych" bo wiadomo że to i tak się kupuje,a do wyprawki nie jest to niezbędne.

Wyprawka rzeczy wspólne:- pieluchy (nie kupować dużych ilości na zapas bo może się okazać, że któremuś maluchowi coś może nie pasować)
- krem na odparzenia (ja mam sprawdzony SUDOCREM)
- sól fizjologiczna
- waciki (takie jak do demakijażu tylko że duże)
- płyn do mycia ciałka (ja będę kupować OILATUM lub coś w tym style)
- proszek do prania
- spirytus do pępka
- woda morska
- aspirator do noska
- termometr do ciała (do czoła lub ucha)
- wanienka- pieluchy tetrowe ok. 20 szt
- szczotka do włosów
- nożyczki do paznokci
- mokre chusteczki

Dla mamy
- wkładki laktacyjne
- podkłady poporodowe
- stanik do karmienia 2 szt.
- koszulki do karmienia 2 szt.
- laktator

Kretowinko - ciszę się, że Cię "tylko" nastraszyli tym przetaczaniem! Dbaj o dobrą dietę i popijaj pokrzywką :-)

Różyczko - ja korzystam z takiej str: Wyprawka dla bliźniaków i trojaczków
Ale mi akurat niewiele trzeba z ubranek, bo mam po synku i dzieciach siostry, przyjaciółek. W niektórych ubrankach "chodziły" już 3-4 niemowlaki i są ok. Może Ty też masz koleżanki z troszkę starszymi dziećmi, które chętnie pozbędą sie ubranek? Na początku (0-12mcy) dzieci mało niszczą (ew.ulewają i robią kupki "po pachy" dosłownie...). Chyba, że ze względów estetycznych czy praktycznych wolisz kupić nowe, ale cała wyprawka niestety kosztuje.... Trzeba też pamiętać, że na początek może być potrzebny mniejszy rozmiar (50).

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry