Witam i pozdrawiam wszystkie mamusie!
Nie miałam ostatnio zbyt wiele czasu na pisanie, bo doleczałam grypę, przenosiłam się do Polski i próbuję na nowo zorganizować dom, przedszkole i życie ogólnie....Może uda mi się nikogo i niczego nie pominąć:
Hakima - gratulacje!!! Chłopcy są śliczni! Życzę Wam dużo zdrówka, a Tobie jak najwięcej czasu na wypoczynek
Madmax, jeszcze raz gratulacje i cieszę się, że już jesteście w domku

Niech dzieciaczki Wam się zdrowo chowają i ładnie przybierają na wadze.
Sporo przeszłaś, dzielna dziewczyna z Ciebie! Odpoczywaj ile się da.
Różyczko, gratuluję chłopców!
Witam nowe mamy na forum

Gratuluję podwójnego szczęścia!
Kretowinko - brawo za wyniki, tak trzymaj!!
Co do biustonoszy - karmiąc starszego synka używałam "miękkich" biustonoszy do karmienia i koszulek do karmienia (ze specjalnymi odpinanymi klapkami). Siostra kupiła mi dwa usztywnione drutami, ale szybko ten "stelarz" wyjęłam, bo uwierał w i tak wrażliwe piersi ( faktycznie rosną sporo po ok.4 dobie karmienia, warto kupic 2-3 rozmiary większy biustonosz, jeśli nie będzie jak i kiedy poporodzie).
Czytałam, że rekomendowane jest noszenie biustonosza do karmienia z odpiętymi klapkami już pod koniec ciąży - dzięki temu hartują się brodawki i przygotowują do karmienia. Nie próbowałam tej metody.
Jeśli chodzi o materacyki (poruszałyście tą kwestię kilka dni temu), to do wszystkich łóżeczek (mój synek śpi już w trzecim rozmiarowo) kupowałam piankowe, takie grubsze powyżej 8 cm i nie miałam problemu z utrzymaniem higieny (czy też wypraniem po przypadkowym nocnym moczeniu). Polecam. Te z gryki uczulają, a kokos do mnie nie przemawia...
Mam pytanie do mam z 3ką dzieci które nas czytają - czy któraś z Was jeździ Fordem Galaxy? Stoimy przed kwestią wyboru auta rodzinnego z 3 pełnymi siedzeniami z tyłu (inaczej foteliki nam się nie zmieszczą) i dużym bagażnikiem. Doszliśmy z mężem do wniosku, że FGalaxy spełnia te warunki, ale chciałam się dopytać jak to wygląda od strony codziennego użytkowania.
A Ciebie Iilonko, chciałam spytać o jedną rzecz w wózku EasyWalker (chyba masz taki) - kupiłam używany w Holandii i mam wrażenie, że brakuje mi jednego elementu do montażu obydwu gondoli na raz... Jeśli masz wózek w domu, to czy mogłabyś spojżeć, czy z przodu wózka powinna być długa rurka przypinana w 3 miejscach, na której opiera się przód gondoli? Dostaliśmy od sprzedającego 4 krótkie rurki, na których nijak nie da się tego zrobić. Pytam, bo nawet nie mam sklepu, w którym mogłabym to sprawdzić (podwójne wózki nie sąeksponowane). Ew.napiszę do producenta...
Czy Wam (około 30tyg) też tak obniżył sie brzuch? Jak siedzę, to chłopcy są niemal na moich kolanach... A prowadzenie auta stało się mocno skomplikowane. Mam nadzieję, że to nie znaki przedporodowe (w 1-szej ciąży brzuch mi "opadł na 2 tyg.przed porodem, ale teraz to mi się marzy do 36-8 tygodnia wytrwać....)
A, i jeszcze jedno pytanie - sporo z Was woli wybrać cc, czy z tego powodu, że obawiacie się komplikacji przy sn? Ja marzę o sn, bo mam dobre doświadczenie, ale może powinnam przemyśleć... Znacie jakieś źródła statystyk dot.powikłań przy porodzie bliźniaczym sn?
Ale się rozpisałam...
Na koniec pochwalę się wagowo - moi chłopcy mają po ok.1,7 i 1,8 kg (a ja 16+...wszystko dla nich!)