reklama

Ciąża bliźniacza

Dziewczyny mam pytanie czy test obciążenia glukozą też robiłyście wcześniej, mi lekarz kazał zrobić w przyszłym tyg. powiedział, ze tak będzie najlepiej :baffled: w pierwszej ciązy kazał robić koło 24 tc....nie wiem cyz to dlatego, że bliźniaki?

reklama
Dzięki Bibiana mam nadzieję,że suwaczek się ujawni :-D

A co do glukozy to sama jestem ciekawa bo w pierwszej ciąży też miałam później. W poniedziałek mam wizyte u gina i się dowiem co i jak i może dowiem się kto tam w brzuszku siedzi:-D

Z tego wszystkiego nie pamietam, czy gratulowałam Sade :-)

Tak więc Sade gratulacje:-D I dużo zdrówka dla dzieciaczków. A co do wagi to klękajcie narody !! Mój M nie mógł uwierzyć. Brawo !!

Witaj Polka.

Bibiana mnie wysłał w okolicach 24 tc, a ja zrobiłam 2 tyg szybciej, bo musiałam poprzestawiac terminy wizyt.

Dziewczyny po ile macie kupionych pieluch tetrowych i flanelowych ?

Tigla tetrowych miałam duzo, bo kupiłam chyba z 15 i dostałam jeszcze od siostry, a flanelowych miałam 2, więc tylko 2 dokupie, a tetrowe mi się w większości potraciły :sorry2:

Polka widac suwaczki :tak:

Cześć Dziewczynki, melduję się :-) Dzięki, że o mnie pamiętacie. Mam ostatnio masę spraw na głowie, "antykoncepcję" do wszystkiego, rozsypujące się ciało i infekcję ciągnącą się od 3 tygodni.... Czyli pełnia szczęścia ciężarnej :-D I nie nadążam z czytaniem Was, o pisaniu czegokolwiek nie wspomnę...

Gratuluję wszystkim ostatnio rozpakowanym mamom, tym, co jeszcze się trzymają w trójpaku( często mimo przeciwności), i tym, co właśnie się dowiedziały o podwójnym szczęściu. Życzę Wam i Waszym maleństwom dużo zdrówka!!!

Padł temat fotelików - polecam do poczytania stronę fotelik.info :: foteliki samochodowe dla dzieci
Co do sponsoringu crash-testów nie orientuję się, ale po coś się je robi... Dopytam sąsiada dziennikarza motoryzacyjnego i ew napiszę parę słów.
Tak, istnieją foteliki z trzystopniową regulacją oparcia (często stosowane przez mamy dzieci ur.w ciepłych mies.zamiast gondoli - patrz mój przypadek, polecam), ale trzeba pamiętać, że autem dziecko musi podróżować w foteliku ustawionym pod kątem 45 stopni.
Wiem, że cena gra rolę, ale bezpieczeństwo jest bezcenne...nie chcę się wymądrzać, ale jakość może ocalić życie. Jeśli znajdę coś niedrogiego i sensownego, to napiszę. Warto pamiętać, ze wzgl.na wygodę, nieoceniona dla często przemieszczających się rodziców, jest możliwość wpinania fotelika (np.ze śpiącym maluchem) do wózka, a nie wszystkie pasują do bliźniaczych wózków...

Co do cytryny w glukozie-absolutnie nic nie zmienia, bieżcie połówkę i "wyciskajcie", książka lub gazetka (albo forum) - nieocenione :tak:, przez dwie godziny można "zakwitnąć", może nawet warto zabrać poduszkę pod pupę do tych poczekalni z twardymi krzesłami, bo siedzenie boli już po 15 min ( wiem, co piszę....).
Mi lekarz zlecił 75 mg w 24 tyg.ciąży (jeden test na całą ciążę, oprócz gluk.naczczo na pocz.ciąży) i jeśli wynik ok, to 1 test wystarczy.

Co do porodu - ja też boję się cc... zwłaszcza jeśli chodzi o stan dzieci (nieoczyszczone drogi oddechowe, brak kolonizacji bakt., częstsze ryzyko astmy, alergii, etc) Sn - owszem boli, ale do zniesienia nawet bez znieczulenia. Jeśli rutynowo nie natną lub się nie popęka, to oprócz bólu kości w dolnych partiach - żadnego dyskomfortu. Gorzej dla dziewczyn z hemoroidami i wysiłkowym nietrzymaniem moczu,bo po sn objawy często się nasilają. Ja generalnie wolałabym ponownie sn, mimo bliźniąt i podwyższonego ryzyka, jeśli wszystko pójdzie ok - zdecydowanie lepsza opcja dla mamy i dzieci.
I - jeśli tylko będziecie w stanie - karmcie piersią! to najlepszy dar na start Waszych dzieci. Nie dajcie sobie wmówić, że macie za mało pokarmu, że jest za słaby albo że nie dacie rady. Pytajcie położne i doradców laktacyjnych o pomoc w razie problemów.
Polecam stronę : Piersią czy butelką? | Fundacja Mleko Mamy

Moje maluchy rosną i mają się dobrze ( 2380 i 2500, przepływy norma, dużo wód, wydolne łożyska). Jeśli mam dotrwać do 40 tc - tak, jak mnie dr ocenia, to chłopaki będą koło 4 kg.... Sade, jak się nosi takie kg???:szok:

Bibiana - ja też rozważałam imiona Lucjan i Lucjusz ;) - tak chcieliśmy nazwać pierwszego synka jeśli się urodzi o świcie (wg znaczenia "ten, co przynosi światło"). Bardzo mi się obydwa podobają :)

Ale się napisałam gryząc pazury za naszych i słuchając meczu... Pewnie znów długo nie na wszystko starczy czasu, trzeba się przyzwyczajać :)

Pozdrawiam Was serdecznie i trzymam kciuki za wszystkie długaśne szynki, pomyślne rozwiązania, przyjęcia do szpitali i wszelkie wizyty!!! &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Rozpakowanym mamusiom życzę dużo snu i wypoczynku oraz sił na codzienne trudy macieżyństwa, jesteście WIELKIE ;) utulcie swoje maleństwa ode mnie :)

Nova Mama no to żeś się rozpisała :-D

Mi kazał zabrac cytrynke tylko zdziwiło mnie, ze tak wcześnie....zapytałam czy na pewno odpowiedział, ze tak....chyba wie co robi :-D tez mam 75....mowi że przy bliźniakach najlepiej większą dawkę wtedy nie ma ryzyka że trzeba powtarzać.

Co do porodu to ja tez bym bardzo chciała sn...ale teraz kieruję sie bezpieczeństwem dzieci, co szpital każe zrobić tak bedzie.

A jakie imiona wybraliście?

Oj ja tylko się denerwuje na tym meczu....ale czego mozna było się spodziewać :sorry2:

Ano się rozpisałam, dzień miałam kiepski, nastrój paskudny, więc wieczór roboczy sobie odpuściłam i usiadłam z kompem na mecz i nadrobienie zaległości :-)

Tak Bibiana, mi z tego samego powodu dr zalecił 75 i tylko raz, zeby nie powtarzać. Nie wiem czemu akurat w 24 tc, ale ja mam ciążę prowadzoną przez kilku lekarzy w PL i Rosji, więc może dlatego...

Ja też dla dobra dzieci - wszystko, więc biorę pod uwagę możliwość cc, tym bardziej, że mój Lewek pomimo gabarytów cały czas kombinuje góra-dół... Prawek już się wpasował głową w kości kulszowe i grzecznie siedzi :tak: Generalnie szpital w kt.mam rodzić wykonuje mało cesarek (33% ogółu porodów i tylko z wskazania medycznego, a główkowe bliźniaki takowym nie są) i jest nastawiony na sn, co mi odpowiada, bo chciałabym żeby mi się udało urodzić bez "wspomagaczy" typu oxy czy znieczulenie.

Co do imion, to ja chciałabym Feliksa i Leona, ale mój M jest na nie... :-( Więc może ustalimy jakąś ścisłą listę, a po porodzie się okaże, kto tam u mnie "mieszkał" :happy:

NowaMama - kochana w ciąży bliźniaczej nie da się niczego potwierdzić na 100% ani się nastawiać. Mi w czwartek gin zanim wypisałskierowanie powiedział że raczej przez 2 tygodnie nic się nie powininno dziać, bo oznak porodu to u mnie jeszcze nie ma. A w poniedziałek rozwarcie na 2 palce.A teraz w piątek już skurcze.
Pięknie myślisz o 40 tc. Zobaczymy czy zostaniesz rekordzistką. W listopadzie albo grudniu była taka dziewczyna co rodziła w 39+ 2 albo 3. Więc można. :-)
U nas noc w spokojna. Leżymy i myślimy pozytywnie.
Eevlee - to kupiłaś te foteliki z linka od Maggi?
A propos glukozy to mi też mówiły panie z labo źe niby lekarze pozwalają, ale to może zafałszować wynik, więc ja sobie odpuściłam. I tak okazało się że glukoza jest tylko odrobinę słodsza od mojej herbaty ;-)

Miłej soboty kochane trójpaczki.

reklama
Sade - gratulacje!!!!!!!! Gdzie Ty te dzieci pomiescilas?! Imponujące!!!!! Teraz szybkiego powrotu do formy i dużo szczęścia z maluchami!

Novamama - trzymam za 40tc! Jak szaleć to szaleć!

Lilonka -to jaka Ty pijesz herbatę,kochana? Mnie sie wydawało,ze mnie przeslodzi na wieki...ale badanie do przeżycie,niezbędne tylko czasoumilacze.

Co do fotelikow to my mamy z Inglesiny,bo pasują do naszego wózka i maja bardzo dobre opinie.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry