reklama

Ciąża po 40

reklama
Ollena to szybko z małą na badanie. Jakk zemdlejesz to Cię odratują ,a tak to w końcu z nerwów i wyczerpania padniesz bo ileż dziecko może chorować???.Asia no kobito ,a przecież wystarczy raz na kilka dni wejść na bb i napisać żyjemy.:-):tak::-D.Fajne fociaki maluśkiej imię wybrane czy jeszcze myślicie:-)Amisia siedzi i się wścieka na huśtawkę od samca ojca własnego tego pyszczenia się nauczyła;-).Wyjde z nią na sanki tyle śniegu nie jest za zimno jak mi się znudzi to powrócimy:-D

kłaczek - ja pier.... ! Ale mieli szczęście.:szok:

Olena - ettam, przeczytaj:

Jak uzy­skać numer PESEL dla dziecka?

Numer PESEL nada­wany jest z urzędu, po spo­rzą­dze­niu w Urzę­dzie Stanu Cywil­nego aktu uro­dze­nia. Po upły­wie ok. 3 tygo­dni od spo­rzą­dze­nia aktu, rodzice dziecka zgła­szają się po odbiór numeru PESEL do Urzędu Gminy. Powinni mieć ze sobą akt uro­dze­nia lub ksią­żeczkę zdro­wia dziecka.
W przy­padku dziecka uro­dzo­nego zagra­nicą, numer PESEL nie jest nada­wany auto­ma­tycz­nie. Rodzice chcący wnio­sko­wać o nada­nie numeru PESEL powinni zgło­sić się do Urzędu Gminy celem zamel­do­wa­nia dziecka na pobyt stały w tutej­szej gmi­nie. Doko­nuje tego rodzic wraz z wła­ści­cie­lem lokalu, w któ­rym zamel­do­wane ma zostać dziecko. Rodzic powi­nien przed­sta­wić pasz­port dziecka, potwier­dza­jący jego pol­skie oby­wa­tel­stwo. Po upły­wie ok. 2 tygo­dni rodzic zgła­sza się do Urzędu Gminy po odbiór numeru PESEL dziecka.

zródło : Jak uzy­skać numer PESEL dla dziecka? | Gmina Zamość

i jeszcze to :

Nadanie numeru PESEL noworodkowi
Numer PESEL jest nadawany noworodkom z urzędu i nie wymaga ani odrębnego wniosku, ani osobistego stawiennictwa rodziców.

https://ewnioski.pl/formularze/wniosek-o-nadanie-lub-zmiane-numeru-pesel/informacje

Ostatnio edytowane przez moderatora:
W kazdym razie mama tego nie zrobi, musimy byc my. Przetlumaczyc akt urodzenia, nasz odpis malzenstwa wybrac i takie tam.
Spytam dr o skierowanie na badania przy najblizszej okazji, zobaczymy co powie.

No i Mia nie ma polskiego obywatelstwa..

Asia, no to ja dokładam drugiego klapsa:-D..dobrze, że wszystko dobrze, cudny pyszczek na USG widać:-D....melduj się częściej kobieto:tak:

Słuchajcie u nas jest od przedwczorajszego wieczoru istny Lodowy Świat, wczoraj to już Wam pisałam o złamanym kluczyku, jego połówka nadal tkwi w zamku, dorobienie nowego kluczyka 130 zł, po południu miałm tez cyry z autem, najpierw boczne drzwi pasażera sie otworzyły, ale nie chciały sie juz zamknąć, w końcu po pół godzinie stukania, pukania się udało je zamknąć, natomiast drugie drzwi , tylne, tam gdzie Paćke wkładam, sie nie otworzyły, wkładałam ja na około, mordęga:no::no:, dopiero dzis po 15 minutowym napierniczaniu z buta od wewnątrz otworzyłam...o stan dróg nie pytajcie, wczoraj jechałam po Paćkę do żłoba 30 minut ( normalnie 7 jadę) , po gołym lodzie, bo cokolwiek posypane było tylko do granic Rzeszowa, za kolejny odcinek drogi odpowiedzialna była moja nowa gmina , a tam już chłopaki nie wyjechały z solarkami, bo i po co? Jeżdzę więc dłuższą trasą, ale posypaną, bo strach...pod chałupą lodziarnia, ale mam to gdzieś, auto czasem kołami w miejscu obraca, ale dajemy radę, nie takie zimy się przeżywało;-)
A teraz ide na zamkniety sie wypłakać:sorry2:

Ollena, my tez w obliczu zawilosci urzedowych, ale juz wiem, ze najpierw konsulat i paszport, potem PL, tlumaczenie wszystkich papierow i USC. Z tym ze Karol ma PL obywatelstwo.

klaczek z Patrykiem nie mielismy zadnych problemow, wszystko szybko sie zalatwilo. Mia ma irl paszport i mam nadzieje, ze nie bedzie problemu z peselem i zameldowaniem jej w PL. Zawsze moge jej tu polski dowod osobisty zrobic. Albo w PL wszystko zalatwiac na karte ubezpieczeniowa europejska, oczywiscie wszystko na lewo bo wiadomo ze pod to ubezpieczenie podlegaja tylko nagle przypadki..

Ollena - my nie mamy zameldowania w Pl, wiec przy składaniu wniosku o paszport w Konsulacie od razu zaznaczyliśmy, że chcemy, aby nadać dziecku PESEL. Z tym, ze musi być polski akt urodzenia. Jak będziesz miała polski akt urodzenia, to myślę, że i bez wniosku o paszport możesz się starać o nadanie nr PESEL, z tym, ze wtedy musisz za to zapłacić.

reklama
Katrina, z tego co wiem, brak zameldowania w kraju, skutkuje umiejscowieniem aktu urodzenia w W-wie i to wszystko. My bedziemy kolowac najpierw paszport, a meldowanie malego itd. to jak pojedziemy do kraju.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry