reklama

Ciąża po 40

reklama
Hej
Cóż, pisałam niedawno że w swojej pracy lubię to, że jak mam ochotę wyskoczyć sobie do zoo albo na zieloną trawkę to skaczę i już. To teraz napiszę, że w swojej pracy nie lubię tego, że jak jest zajob to nie ma że piątek, weekend czy inna niedziela, tylko się ora i labora aż piszczy.

Zdjęć wszystkich komentować nie będę, tylko się ogólnie zgodzę z Andzike - mamy na tym wątku wyjątkowo ładne dzieci.
Katrina - spóźniłam się, ale dobrze życzę okolicznościowo i Alince i Tobie - buziaki i 100 lat!

Zostawiłam małego potwora Adamowi do uśpienia - słyszę jak ryczy za ścianą, ale trudno, ja mam dość na dziś.
Dzień zaczął się od tego, że weszłam do kuchni i zobaczyłam pobojowisko - wszystko równo obsypane kakao. Najupiorniejszy pies w galaktyce zrzucił i otworzył puszkę ( a raczej, sądząc po śladach najpierw otworzył na stole, a potem zrzucił). Potem usiłowałam ogarnąć pracę i dziecko - Maks malował obraz i zbierał w ogrodzie ślimaki, dopóki mu kurteczka nie zaczęła przeciekać ( lał deszcz). Potem zażądał ciastek w kształcie ślimaków. Miałam zamrożone ciasto, więc wyjęłam, żeby trochę odmarzło. Upiorna Balbina jakimś cudem wdarła się na blat w kuchni i pożarła wielką kulę mrożonego ciasta. Ponieważ obiecałam ślimaki , to trzeba było zrobić nowe ciasto. Maks zdołał przy tym w mgnieniu oka wysypać torbę mąki na siebie i stół. Ciasto się chłodziło, zrobiłam obiad, zjedliśmy i dałabym sobie łeb uciąć , że wyrzuciłam z kuchni wszystkie psy i zamknęłam drzwi, zanim poszliśmy z Maksem do ogrodu - a właściwie do samochodu, bo on ostatnio maniakalnie siedzi w aucie. Zasiada za kierownicą, zapina pasy no i wszystko co się da przekręca i wciska. Od czasu do czasu pokazuje na stacyjkę - że jest problem, bo kluczyków nie ma...
Tak czy inaczej nie wiem jakim cudem - podejrzewam, że Balbina przenika przez ściany - ktoś zjadł cały sos serowy, który został na stole w kuchni.
A potem upiekliśmy ślimaki - musiałam walczyć z Maksem, bo chciał je jeść na surowo. A potem była awantura o barwiącą tabletkę do kąpieli, bo bachor koniecznie chciał wrzucić całe opakowanie na raz do wanny. A potem była druga awantura, bo rozpięłam mu bodziak, a on chciał sam. A potem była trzecia awantura, bo koniecznie chciał czyścić dysze od hydromasażu swoją szczotką do zębów ( mimo, że ma szczotkę specjalnie do tego przeznaczoną, bo to jedna z ulubionych zabaw kąpielowych). A teraz jest kolejna karczemna awantura, bo to ja powinnam z nim siedzieć i czytać wierszyk o żuczku który poszedł za chałupkę, na zmianę z opowiastką o myszorze który obraził się na mamę i wyprowadzał się z domu.

Generalnie staram się na niego nie wrzeszczeć. O klapsach nie ma mowy. Czasem "robię walkirię" - to nie jest wrzask, tylko specjalny głos, którego nie sposób nie usłyszeć. Maksia to bawi, ale bywa, że coś dotrze. Jak najbardziej zdarza mi się za to złapać pod pachę i wynieść. Mieliśmy system z sadzaniem za karę pod schodami, ale się zdewaluował - Maks wprost uwielbia siedzieć pod schodami. Wczoraj już musiałam jakoś zadziałać, bo biegał za Florence i kopał ją, nie reagując oczywiście na żadne prośby i tłumaczenia. W desperacji zamknęłam go w łazience. To znaczy nie całkiem zamknęłam - zostawiłam w drzwiach szparę, którą zasłoniłam własnym ciałem, i przez tą szparę prowadziliśmy dyskusję ( przeplataną rykami i kopniakami w drzwi - nie w moim wykonaniu). O tyle skuteczną, że wypuszczony po obietnicy, że nie będzie kopał Florence, pobiegł do niej i ją przytulił i pogłaskał ( inna sprawa, że kopniaki są chyba łatwiej znośne niż przytulanie, bo jak kopie to z reguły i tak nie trafia, a jak przytula... no, mi oczy ze łba wychodzą czasem, a Flo jest malutka).
Wydaje mi się, że poza oczywistymi powodami takich zachowań, związanymi z konkretnym etapem rozwoju to dużą rolę odgrywają tu problemy w porozumieniu. Próbuję się wczuć w sytuację takiego małego człowieczka - no i to jest tak, że on coś usiłuje powiedzieć, przekazać, a tu nikt go nie rozumie. Sama bym się wściekała na jego miejscu. Zakładam, że jak zacznie mówić na całego to łatwiej się będzie dogadać. Z mówieniem na razie mamy dziwnie, bo część rzeczy absolutnie podstawowych ( takich jak mleko, woda, buła) jest wciąż nazywana po maksiańsku i trzeba wiedzieć o co chodzi, żeby wiedzieć o co chodzi, a z drugiej strony pojawiają się od kopa i z perfekcyjną dykcją słowa takie jak " bawół" czy "czapla".

Ollena - wiem, ze np. Alince barszo zalezy, zeby pojsc na rowerek, bp wszystkie dzieci na podworku maja rowerki, wiec na podworko tak ale bez rowerka. Zeby pamietala ze ja tez o cos prosilam, a to bylo jak grochem o sciane. Po prostu staram sie, zeby odczla na sobie jak to jest nie moc zrobic tego na czym jej zalezy. Ale qczesniej ja prosze I tlumacze - zeby wiedziala co I dlaczego. I nie uginam sie - a jak mi wrzeszczy nad uchem to spokojnie kaze isc do pokoju I tam sie wywrzeszczec.

Katrina chyba nie ma lepszych opcji od tych co stosujesz, no i też uważam, że stoicki spokój to najlepsze co można zrobić w tych sytuacjach histerycznych, nie żeby mi się "darcie mordy" nie włączało czasem w skrajnych sytuacjach..ale też mam potem żal do siebie, że to było bez sensu. W sytacji kiedy uda mi się przeczekać histerię z miną "poker face" ewidentnie czuję się na wygranej pozycji;-)

No Flo...szykowałam się aby Ci dać naganę !!:-D Wywiozłabym Balbinę:-D

U nas wczoraj było "świńskie popołudnie" Paćka się non stop darła, o wszystko, łącznie z marudzeniem, że ją boli uszko:shocked2::no:..tym akurat byłam przerażona, no ale niby dziś juz ją nic nie boli, natomiast 5 minut po przebudzeniu zaczęła się znowu jazda o coś tam....wkurzyłam sie u mówię, żeby sie ubierała, bo jadę ją zawieźć do lasu, niech tam się drze, bo mnie boli głowa...i zadziałało : Nie chcę do lasu, jeszcze jej przypomniałam, że tam jest baba jaga, ta co Jasia w klatce trzymała i że jak będzie tak się drzeć to pojadę ją tam zawieźć ..i koniec , po płaczu, na razie jest grzeczna:-)

Moje dziecko jest kwitnace, co to bylo? Teoretycznie trzydniowka konczy sie wysypka ale biedrona jej nie ma. Wczoraj wieczorem juz zaczela szalec zachwycona... ja oczywiscie zachwyt wyrazalam mniej entuzjastycznie :-D
Majuska straszenie dzieci babami jest naganne wg psychologow :-p Tylko czasami naprawde nic nie skutkuje.
Bylam okrutna i straszylam Macka "wielka pardubicka"... biedne dziecko kompletnie nie wiedzialo co to jest a balo sie jak ognia :)) Zawsze jak byl niegrzeczny mowilam ze mu pardubicka zrobie i zmienial sie w aniolka :-D
Flo coz... Balbine do lasu do baby jagi i odzyskasz spokoj :-D

Flo padlam! a serio to bym wrzeszczala caly dzien na bank!

Katrina niby takie kary stosuje ale Patryk szybko zapomina i akcje sie powtarzaja.. teraz w PL chcial wyjsc ze skory, juz mu teraz zapowiedzialam, ze nastepne akcje i bedzie zero gry na mojego brata tel i zero bajek...lament!

Majuska Poker face... musze sie nauczyc!

reklama
Aniu nie babami tylko lasem:-p..mam w esicy co na to psychologia:-D..ja pamiętam, że mnie straszono czarodziejem, któym było obracający się na dachu taki jakiś wiatraczek przy kominie, bałam sie tego jak ognia...nie odbiło sie to chyba na mojej psychice:-D ( a zreszta bo ja wiem:rofl2: ) Ciekawe co psychologia na uszczerbki wywołane przez bachory ( całą trójkę ) na mojej psychice.
Tymczasem idziemy na jakiś plac zabaw , pogoda zaczyna się klarować na bardzo ładną:-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry