reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Ciąża po 40

Juz sie robi, tylko proporcjami za bardzo nie sluze bo jak zwykle lecialam "na oko".
Zaczynamy od zeszklenia cebuli na oleju, dodajemy piri piri lub chili (ja wole pieprze ze wzgl, na aromat), mielone mieso, kostke miesna (albo maggi), sol i zalac piwem tak, zeby przykrylo mieso. Gotowac to spokojnie 30 minut.
Oryginalnie bylo pure z proszku, ja gotuje ziemniaki bo nie trawie zarcia z proszku, wiec ugotowane ziemniaki miele lub dobrze ubijam, dodaje maselko i troche mleka,(mozna bez), troche soku z cytryny (znowu wole bez).
Naczynie zaroodporne lub forme smarujemy tluszczem i leci warstwami - ziemniaki, miesko (bedzie z duza iloscia sosu) i na wierzch ziemniaki.Na to ida warzywa i tu mamy dowolnosc - ja daje pieczarki, pomidora, oliwki, ale moze pojsc brokul tez - co wola, na to zolty ser, ktory mozna odpuscic i w piekarnik na 20 minut.
 
reklama
Dzięki, zrobię na sobotę:)))
Gosia czemu nie chcesz podlać piwem? alkohol paruje błyskawicznie i zostanie tylko posmak chmielu;-)
 
Nie robilam bez piwa, ale mysle ze jakby dac na to rozpuszczone kostki miesne zamiast piwa, to tez zlapie jakas tresc - chodzi o aromat.
 
Też mi się tak wydaje że pasuje. Ja robię mięso mielone duszone w winie z dużą ilością czerwonej fasoli, cebuli, papryki i pomidorów - nazywam to meksykańskim żarełkiem. Wino pasuje do wieprzowiny i do zapiekanki powinno się nadac jak ktoś nie lubi aromatu piwa....
 
Czesc dziewczyny,

widze ze wy kulinarnie, u nas dzisiaj wielkie swieto wiec w temacie bede. Zaraz musze indyka do pieca wepchnac. I zrobic bulki. Maz zabral mala do parku zeby ja wykonczyc, bo innaczej nie bedzie drzemki przed obiadem za to bedzie marudne dziecko. Wszyscy sie zarzekali jak mi przyjda pomoc, a na razie siedze sobie sama.... No to fajnie, siedze sobie, bo jak sie komus wydaje ze ja bede 15 kilowy kubel z indykiem ciagac to sie ten ktos grubo myli, najwyzej poczekaja sobie na obiadek, mi sie nie spieszy bo mi sie ostatnio jesc nie chce wcale a wcale.
 
reklama
Anka_d, papryka tu pasuje jak najbardziej, tyle ze zamiennie z pieczarkami np. A z winem... bede musiala sprobowac.

Rany, Ewa, jak Ty chcesz 15kg bydlaka upiec??
 
Do góry