reklama

Ciąża po 40

Kurcze, mlodzian mi sie zlosci. Scislej przestala wystarczac "instalacja", nawet modyfikowana, obywatel chce siedziec. Chce byc w pionie, chce ogladac swiat z normalnej pozycji, wiec polozony wrzeszczy. Nie placze, tylko wrzeszczy, dopiero jak ignoruje ten krzyk przez jakis czas, zaczyna plakac.
Co do ciuszkow - wypadly mi z obiegu dwa bodziaki ("zmalily" sie) i wczoraj polecialam po nowe. Pakiet 7 bodziakow z krotkim rekawem "u Prajmaniego" (Primark:-D) kosztuje 6 funtow w rozm. 6-12mies., a 7 rozm. 12-18. Roznica o tyle ze 6-12 jest do 10kg, 12-18 80cm. Ale cena... Portaski dresowe, takie zwykle, bawelniane, szare, lekko mechate od spodu, z gumeczka na dole - 2 funty. Bardziej "wypasione", kolorowe, z lampaskami i bez sciagaczy na dole nogawek, 3,5 funta. Z tym ze Primark, to nie Next.;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Kłaczek dla mnie ceny ubranek w RP są chore. Zwłaszcza relacje cen do zarobków :-(
Ostatnio w poszukiwaniu lnianej czapeczki z daszkiem wpadłam do smyka - pajac za 49.90 ?? toż to rozbój. Do tego bodziak i wychodzi Ci strój za 60 zł. Musisz mieć kilka takich kompletów, zaraz dojdzie zakup butów - w bartku ok 140 zł - też na sezon musisz mieć par kilka. Nie musisz kupować rzeczy w Smyku i Bartku chociaz jeśli chodzi o buty to jednak warto inwestować bo nogi maja nam służyć do końća życia - ale komplet odziezy na JEDEN sezon to pensja albo znaczna jej część. A potem się politycy dziwują czemu ludzie maja po 1 dziecku no na max 2 ... i w ramach tego dziwowiska podnoszą VAT.

No ja niestety z racji biedy z nędzą zakupiłam ubranka po innych dzieciach niektóre jakby wcale nie śmigane i trochę dostałam też używek ale w super stanie.No i mam kilka nówek z licytacji na allegro.Gdybym nowe w firmowych sklepach kupić miała tona trzech kompletach by sie skończyło.A dziecko to nie tylko ubrać trzeba ale przede wszystkim wyżywić i tu już się nie da za bardzo pokombinować bo jak to godaja nie dosz na masarza to dosz na lekarza.

Azula nie masz czego się wstydzić czy narzekać. My nie mamy nowych rzeczy dla Wandzi, wszystko dostane po znajomych i kupione na gumtree. Wolałam zainwestować w inne rzeczy niż kupować ubranka na miesiąc, bo tyle mniej więcej uzywa się jeden rozmiar. Na początek były ciuszki w rozmiarze 48-50 po bliźniaczkach, potem 54 też po bliźniaczkach a teraz 56 już z różnych źródeł :-D a przecież minął dopiero miesiąc od urodzin Wandeczki. Wyobrażasz sobie kupowanie 3 rozmiarów - co tydzień inny? Też nie jesteśmy zamożni, nawet bardzo niezamożni:))) ważniejszy był bezpieczny fotelik do samochodu, wózek czy dobry materac do łóżeczka. Tutaj nie ma co oszczędzać.
Mamy to szczęście, że nasza sąsiadka ma dwie córeczki z tego jedna ma 1.5 roku i po niej mamy ciuszki oraz po kuzynkach tejże sąsiadki. Do tego dochodzą inne koleżanki z bliższymi czy dalszymi znajomymi i w sumie uzbierało się w domu 5 kartonów które podzieliłam rozmiarami i czekają aż żmijka dorosnie do nich. Oczywiście za chwilę trzeba będzie coś kupowac czego brakuje, np butki ale 3/4 ubranek jest. Dzięki temu mogę kupić bujaczek, matę edukacyjną czy szałowy kapelusik :-D
Żmija pochłania coraz więcej mleka, mieliśmy ciężkie trzy dni z nią bo popłakiwała. Dziś już jest fajnie i spokojnie. Może to jakiś mały skok rozwojowy był a może coś jej dokuczało. Ważne że problem się skończył i teraz sobie śpi bez jęków, rzucania się na łóżku czy wręcz dzikiego ryku:-D

Bo taka pogoda była to co sie Wandzi dziwisz.Zresztą jak każdy ma lepsze i gorsze dni.A czy wstydze się chyba tego kto tym krajem rządzi i jak bo Polskę kocham za wiele rzeczy.A maty i grzechotniki też dostałam fotelik i wózek też używane ale z pewnego źródła.Zresztą przy tej cenie benzyny to raczej wózek ,a nie fotelik będzie w urzyciu.Na dłuższą wyprawę to chyba do syna do świętoszowa sie wybierzemy jak młodzi coś w mieszkaniu już zainstalują no i pobyć z wnuczkiem ale czy autem czy pociągiem nie wiem bo auto trzeba trochę podremontować ,a to wymaga funduszy bo w drodze nie mam zamiaru się rozkraczyć.

Hejka :)

Alez pospaliśmy ! Mała spała do 5 od 22 i potem po jedzonku do 10:30 a my z nią . Mieliśmy tylko pobudkę o 8 bo jakiś świr nawalał domofonem, ale J. odebrał domofon i pojechał po całości. Dobrze ze to 3 piętro bo by chyba faceta zatłukł.

azula- nie ma sensu wydawać pieniędzy na nowe ubranka. I ja mam 95% po innych dzieciach. Naprawdę niemądre jest, tak jak napisała misia wydawać na pajaca 45 złotych. Dostałam po Amelce kuzynki a trochę kupiłam używek na Allegro. Teraz W Pepco zakupiłam fajne a tanie. Wole wydać na kosmetyki czy lekarza niż na ciuszki.
Jak Julka wyrośnie to chętnie oddam ciuszki .

Całą noc lało, jest mokro ale i tak pójdziemy na spacer :)

U nas tak szczęśliwie się złożyło, że Robert naprawia sam samochód nasz i Macieja. Tutaj tniemy wydatki maksymalnie, bo tylko na części do wymiany a koszt robocizny w warsztatach samochodowych nam odpada i późniejsze ewentualne narzekanie na nierzetelnych mechaników, którzy zwyczajnie naciągają na roboty zupełnie niepotrzebne czy oszukują na wymianie części. Niestety dzięki jego pracy wiem co się dzieje w róznych serwisach i to autoryzowanych marek czy też takich "garażowych u pana stasia"... Włos jeży się na głowie ile żądają za wymianę podzespołów i w 80% te wymiany są niepotrzebne bądź też ceny są zawyżone. Koszmar dla zwykłego zjadacza chleba, który ufnie prowadzi swoje autko do warsztatu.
Ostatnio mój ojciec zebrał od nas w awanturze, bo popsuł mu się telewizor. Zamiast dać zięciowi do naprawy to zawiózl do jakiegoś pożal się boże kolegi, który ma serwis RTV. Usłyszał: 600 zł plus robocizna. Oczywiście nie zdecydował się na naprawę i kupił nowy TV a przecież płytka, która rzekomo się popsuła kosztuje 250 zł maksimum... pomijam fakt, że mozna ją zwyczajnie naprawić bez wymiany na nową.
I tak właśnie w PL funkcjonuje rynek rzemieślniczy... oszukać ile się da, okraśc ile można i zrobić w jajo potencjalnego Kowalskiego, który pojęcia nie ma o usługach danego sektoru. Bo przecież nie można być fachowcem w każdej dziedzinie... to jest okropne, że nie można liczyć na uczciwość żadnego serwisu, żadnego w obojętnie jakiej branży!

Dziewczyny MACIE w 100% RACJE. Lepiej wydać na co innego niz na ciuchy. Mnie źródło po koleżankach odpadło :-( mam kilka rzeczy po córze koleżanki - takie neutralne, po usłyszeniu pod pani z taniej odfzieży jak to laski kupuja u nije ubranka a potem wystawiają na allegro paczki pt."wyprawka po mym dizecku" jakoś się zniechęciłam do allegro. Tanią odzież mi zamknęli ( jeden schodek do pokonania wózkiem), pozostałe są ze schodami lub całym mnóstwem schodów :-( Moja teściowa mi sprezentowała całkiem pokaźne siaty ubranek ze Smyka i 5-10-15 ... tylko że to było kupione delikatnie mówiąc bez pojęcia i żeby Młodego ubrać musiałam całe mnóstwo rzeczy dokupić (aż mnie słabość ogarnęła przy kasie).
Bedę odwiedziać tanią - 3 schodki :-D ale już udało mi się je pokonać, no i jestem fanką wyprzedaży wszelakich. no i powiedzcie mi dlaczego od wszystkich naszych znajomych Młody dostał BODY !?!?!?!?!

Zgadzam sie...ubranka w PL sa kosmicznie drogie. Gdybym tam mieszkala to tylko uzywki by mnie czekaly.
TUtaj na szczescie w miare tanio mozna dziecko obkupic. Z Primarku juz zrezygnowalam bo w tych samych ubrankach chodzi polowa dzieci+ fakt, ze jakosc do d...
Ale wlasnie H&M jest super jesli chodzi o ceny, mothercare na SALE i wlasnie Old Navy lub GAP z USA czy GAP tutaj bo tez duzo przecen maja i czesto.

Suce zmieniam opatrunek, cos tam jej leci ale mama moja stwierdzila, ze samo jej sie to zrosnie i oby do wtorku bo nie wyobrazam sobie kolejnego szycia.
A mi juz strasznie ciezko ze soba, skurcze co chwile mnie lapia, dzieciak bolesnie kopie, wszystko mi dretwieje i nie ma pozycji odpowiedniej dla mnie...a lezec caly dzien sie nie da:(

reklama
No cały dzień sie leżeć nie da ja właśnie odsypnęłam nockę tzn ten ogromny księżyc w pełni ,który przez parę godzin obserwowałam.No i mój M na moje narzekania tak tak Ollena identyczne jak twoje powiedział,że powinnam lewitować ale ja w swoim ciele czuje się źle i chyba wyprawa poza ciało byłaby jedynym ratunkiem lub urodzić na co z utęsknieniem oczekuję.Misia ja tez zauważyłam ,że body jako prezenty ciesza się dużym uznaniem ja zawsze daję jak gdzieś idę np zobaczyć wnuczka znajomej(bo w moim wieku tu mamuś nie znam) kupuję pampersy raczej się przydają.Rodzina i znajomi też chyba to nam zakupią bo choć mam tetrę będę wdzięczna za pampki np na spacerki

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry