reklama

Ciąża po 40

reklama
No mój też kurna historyk i też II wojna na topie, ale również o Stalinie poczyta, o Mao Tse Tungu i takie tam..nawet w koszu pod wózkiem jakaś prasa z Hitlerem na okładce leży:szok::szok:

Zoyka zbieraj Juli łokietki tak pod bródkę, nie żeby na boczki sie rozchodziły, tylko do środeczka, wiadomo, że ona je sobie potem będzie rozkładać na boczki, ale Ty poprawiaj...nie mogę się napatrzec na słodziznę, prześliczna:-)

Witam.
Mój też ani po urodzeniu Majki ,ni Ali nie wypijał toastów za ich zdrowie.
Zresztą u nas jest tylko szampan na urodziny ,rocznicę ślubu i sylwestra.
Różne trunki stoją w barku ,ale śmiejemy się,że to na pokaz,mamy balon 50 l. wina z winogron[naszych] też nie ma na nie amatora :-).

Jak byłam w szpitalu ,to m zawsze gotuje sam -jedyna wada -do każdej zupy dodaje liść laurowy i ziele angielskie.

Cześc Panienki:-D
Żyję!!! wyspana i przytomna choć nie jest to zasługą mego slubnego lecz dziecka anioła:))) Żmija pobawiła się wczoraj do 20.00 i zasnęła grzecznie, zjadła o północy, o 3.30 i teraz jeszcze śpi. Nie było wrzasku, krzyku i noszenia na rękach. Zupełnie jak kilka dni temu - podjadła, przewinełam i do łóżeczka. Od razu słodki sen bez mruknięcia i bez smoczka. Tak można żyć:-D
Mój czyta też historyczne - to chyba jakaś mania u facetów - książki się przewalają bo co pożyczy to nie kładzie na regał ale wszędzie gdzie jest kawałek miejsca. Poza tym komputer i czytanie schematów różnych urządzeń. Pokazywał mi przedwczoraj o 5 rano układ czujników w turbinie samochodowej! :szok: rzeczywiście dużo z tego zrozumiałam... Poza tym ma wadę: lubi kabarety polskie, których nie cierpię. Więc ja cierpię jak ogląda telewizję i staram się w tym czasie zająć uszy i oczy inną czynnością :)))
Robert to opijał Wandę dośc specyficznie :-D mianowicie po wyjściu ze szpitala podjechał do sklepiku, w którym sprzedaje "ruda" czyli sprzedawczyni, która się dopytywała równy miesiąc kiedy wreszcie "rodzimy" i tam zakupił trzy piwa. Pojechał do domu, powysyłał sms do znajomych, chlapnął te trzy piwa w samotności i poszedł spać :-D

Hohoho, ależ tu narzekań:)
Ja na swojego też mogę dwa słowa powiedzieć - nie pierze,nie gotuje,nie prasuje. Ale jemu trzeba coś uzmysłowić,bo to facet- nie domyśli się. Na początkumusiałammu powiedzieć, że za mało mi przy dziecko pomaga, że chciałabym wiedzieć o której mniej więcej wróci do domu (bo zwyczajnie sie martwię) Jak już coś wie, to raczej się stosuje.
Historię też lubi (TV HISTORIA OGLĄDA jak tylko może), choć prawdziwą pasją jest sport. No i wada nie do zmiany - kiedy gra Wisła- nawet nie odzywam się do niego jednym słowem, bo to bez sensu - najwyżej mruknie w odpowiedzi - PRZESZKADZAM MU :) A jak już przegra to P idzie do łazienki, bierze kąpiel i idzie spać. Taki jest wkurzony.
Ale do małej wstaje, w nocy przypilnuje, zwłaszcza odkąd pracuję - wręcz nie pozwala mi siedzieć z małą, na szczęście młodzież rzadko wstaje w nocy.
Każdy ma swoje wady i zalety, ale przecież tych chłopów za coś kochamy, i tą cechą nie jest wyłącznie ich oszałamiająca uroda ;)
Kłaczku, ja też myślę, że Rajmund focha Ci strzelił, bo niemożliwe, żeby ktoś z dnia na dzień tak bardzo się zmienił.
Aniu - i tak trzymać i tego Ci życzę:)
A moje dziecko wczoraj nie jadło od 6 rano do 13.00. No myślałam, że z pracy uciekną, ale w końcu ojciec mi zameldował o pożartym obiadku no i pracowałam do tej 14.

Miłego dnia Wam życzę :)

Mmmmm... Zoyka,jaka słodziutka:):):) I te włoski, cudne:)

Ostatnia edycja:
Heja!
Niby spałam, ale jakaś połamana jestem i ciężki mam łeb:no:
Piękna pogoda wreszcie, gdzieś pewnie połazikujemy ...
Basiu kiedyś wychwalałysmy tu naszych chłopów jacy to są wspaniali, to teraz troche ponarzekajmy, nic im nie będzie:-D, a nam lżej się zrobi:tak:

Ollena, Azula, rozwiera się co??:-)

Dziewczynki powiedzcie mi jeszcze jak dodajecie pół żółtka do jarzynek?, bo my zaczęłyśmy 7 miesiąc i ponoć wypada co 2 dzień dodawać do zupki pół żółtka, jak to w praktyce wygląda, bo ja na słoikach jadę? Ugotowac jajo osobno i pół dodać, czy jakiś inny sposób macie?

Ostatnia edycja:
Mi pediatra kazała dawać żółtko od 8 miesiąca, ale z powodu problemów alergicznych, które miała Karolinka. A dawać będę ugotowane osobno i roztarte do zupki - myślę, że do jakiegoś obiadkowego słoiczka mogłabyś dodawać.
No pewnie, że ich nie ubędzie od narzekania :)

Ja jeszcze poczekam z tym żółtkiem ze 2 tygodnie, na razie mięsko wprowadzę....

Dziewczynki siedzi któraś w tematach dotyczących różnych form zatrudnienia, a mianowicie chodzi mi o umowę o dzieło na urlopie wypoczynkowym i wychowawczym bezpłatnym, jak wtedy wygląda płacenie ZUSu i tych innych haraczy, skoro jestem zatrudniona na etat i firma mi to płaci i tak ?

Gdybyś mnie zapytała o to kilka (delikatnie mówiąc - hahahaha:-D) lat temu, wiedziałabym. Pracę o tym pisałam magisterską - ale teraz? Wszystko się pozmieniało, jedynie kołacze mi się po głowie, że od umowy o dzieło nie ma obowiązku opłacania składek, ale nie jestem w temacie. Przykro mi.

reklama
Majuśka żółtko sie gotuje w całym jajku i potem wygrzebuje i rozciera do zupki czy mięska:))
Odnośnie form zatrudnienia:
- umowa o dzieło nie wymaga odprowadzania składek ZUS zatem zgłaszasz ją tylko w zeznaniu rocznym PIT
- umowa zlecenie wymaga od pracodawcy zgłoszenia do ZUS i odprowadzenia składek za pracownika, zgłaszasz ją także potem w zeznaniu rocznym.
Urlop wychowawczy jest okresem bezskładkowym, tzn że za ten czas nie masz odprowadzanych składek emerytalnych lecz lata pracy są wliczane do stażu i potem doliczane do emerytury. Jednkaże o czas pobytu na wychowawczym masz niższą emeryturę. Ubezpieczenie zdrowotne obowiązuje przez cały czas trwania urlopu wychowawczego, co związane jest z wcześniejszym zatrudnieniem a także ochroną rodziny zgodnie z ustawą.
Urlop bezpłatny rządzi się tymi samymi prawami, co wychowawczy odnośnie wieku emerytalnego i składek emerytalnych, jednakże na urlopie bezpłatnym NIE jesteś objęta ubezpieczeniem zdrowotnym. Jeżeli nie ma innej formy zatrudnienia /umowa zlecenie/ a chcesz być objęta bezpłatną opieką zdrowotną, to musisz w oddziale ZUS zgłosić się do dobrowolnego opłacania składek zdrowotnych. Umowa o dzieło nie kwalifikuje Cię do bezpłatnej opieki zdrowotnej. Dotyczy to tylko osób dorosłych, dzieci objęte są opieką na podstawie ustawy.
To tyle co wiem w grubym zarysie. Może ktoś ma większą wiedzę niż moja :)))

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry