• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Karola1388 - czy jeżeli badania kardiotypu wyjdą złe, to czy sprawy genetyczne można leczyć? Czy to ma tylko znaczenie informacyjne? Bo spotkałam się z opinią lekarza, że takie badania robi się tylko, żeby ewentualnie mieć świadomość, że nie wszystko jest ok, ale takich wad nie można leczyć.A co Tobie powiedział lekarz? Po którym poronieniu zdecydowaliście się na badania genetyczne?

reklama
TALF13 nam lekaz powiedzial,ze kariotyp ma na celu sprawdzenie czy nie ma translokacji chromosomalnej...jak kolwiek by to brzmialo...bardziej ma to cel informacyjny chociaz ze starankami kazal czekac zeby najpierw poznac wyniki...musze jesio troche o tym poczytac.my zaczelismy robic badania po 2 poronieniu i ciazy biochemicznej ktora mialam pol roq temu...to dalo nam power do rozpoczecia najpierw podstawowych badan bo myslalam,ze genetycznych nie bedzie trzeba robic...podstawowe wyszly dobrze,wiec ginekolog powiedziala,ze pozostaje genetyka...i tak tam trafilismy.karolcia81 tez jestem zdania,ze jesli mialoby sie cos dziac to juz by sie dzialo.kiedys czytalam gdzies o takich plamieniach i wyczytalam,ze czasem sie zdazaja bo organizm jeszcze sie oczyszcza np po poprzednim okresie,lub pojawiaja sie w terminie spodziewanej@...takze trzeba byc dobrej mysli i sie nie denerwowac.a ktory to tydzien????

talf13 wyczytalam,ze badanie kariotypu jesli wynik wyjdzie pozytywny ma na celu poinformowanie i podjecie decyzji o posiadaniu potomstwa.pozytywny wynik oznacza,ze ktores z partnerow nosi wade chromosomalna i wtedy jest mozliwe urodzenie chorego dziecka,dlatego to badanie ma na celu uswiadomienie partnerom co ze staraniami...nie powiem,ze sie nie boje teraz bardziej...

Karola1388 - ja jestem po drugim poronieniu i póki co badania są ok. Mój lekarz powiedział, że on nie zaleca badań genetyczych po 2 poronieniu, ponieważ to bardziej dołuje i wpływna na psychikę niż pociesza. Jeżeli nawet te badania wyjdą złe, to zawsze istnieje szansa, że dziecko urodzi się zdrowe i dla kobiety lepsze jest to, że jest w nieświadomości. A i tak leczyć tego nie można, więc lepiej nie wiedzieć. Takie jest jego zdanie.Jeżeli chodzi o mnie, to jeżeli 3 raz nam się nie uda, wóczas i my się zdecydujemy.A za Ciebie trzymam kciuki i mam nadzieję, że wszystko będzie ok i będziesz miałą czyste sumienie, że zrobiłaś wszytsko, co w Twojej mocy, żeby sytuacja się nie powtórzyła.

Dziewczynki na dzień dzisiejszy przy nieprawidłowym kariotypie, czyli obciążeniu wadami genetycznymi istnieje diagnostyka preimplantacyjna tzw. PGD, która ma na celu wyeliminowanie zarodku o nie prawidłowy chromosomie, oczywiście mówimy o procedurze in vitro.

Witam dawno mnie tu nie bylo....
Trudno jest mi czytac o nowych ciążach... bardzo Wam gratuluje naprawde....
Ja mam jutro wizyte u hematologa.... troche sie boje.... nie wiem co mi powie. Chcialabym juz zaczac starania... pragniemy dziecka ... czemu los jest taki złośliwy????

Hej dziewczynki
karolcia, cieszę się bardzo, że plamienie ustało. Zobaczysz, że będzie dobrze na wizycie. Trzymam kciuki z całych sił.
Emy, hej, dawno Cię nie widziałam. Kurczę, Ty zaraz rodzisz :szok: jak tam, wszystko gotowe dla malucha?
karola, tak jak dziewczyny napisały, badanie kariotypu daje Ci tylko wiedzę, czy wszystko jest ok. My nie robiliśmy tego badania, bo i tak nie da sie tego leczyć, a tak czy siak zdecydowalibyśmy się na kolejną ciążę.

reklama
Kłaczku ja po zabiegu w lipcu dosyć sporo przytyłam a teraz nie mam apetytu i mimo że się zaokrąglam to waga zamiast w gorę zeszła w dół o 1kg ale nie martwię się tym na razie bo mam spore zapasy z których korzystamy z maleństwem no i jem warzywa i owoce więc witaminki też nam dostarczam ;-)

Karolcia81 powodzenia na wizycie, trzymam za Was kciuki &&&&&&&

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry