reklama

Ciężarne na Wyspach

agatakat ja mam hipp ruminkowa ktora malej daje bo przy sztucznym karminiu powinno sie dopajac dzieci, ale mozesz tez podac wode do picia. Oczywiscie nie slodzona cukrem, ja malemu wode slodzilam glukoza ;)

reklama
kamilaedi z tego co wiem moze sz isc na l4 i placa tak jak na normalnym l4 ale pracodawca moze tez uznac to za macierzynski i wtedy bedziesz miala krotszy pozniej- jesli l4 jest z powodu ciazy...

jak tam w ogole kobitki:)? u nas spokoj jak narazie moj maly budzi sie w nocy co 4 godz 12, 4 a rano wstaje o 8 a w dzien roznie dzis caly dzien nie spal dopiero o 16 zasnal na 2 godz :) ale jest spokojny wiec nie ma wiekszego problemu moja mama dzis juz pojechala :( ale dajemy rade
wczoraj malemu odpadl pepek, dzisiaj bedzie prawdziwa kapiel
i w koncu zaczelam naprawde karmic piersia przez ostatnie dni uzywalam naklada-problem z sutkami a raczek ich brakiem ale dzis maly zalapal cyca :) i caly czas przybiera na wadze- glodomorek :)

joasia lepiej posiedziec dzien dluzej ale bedziesz pewna ze wszystko ok :)

aga.m tak to jest z tym Stworkami-Glodomorkami ;) ja od wczoraj nie nakladalam nakladek na sutki i dzisiaj jak Malutka nagle szarpnela glowa do tylu razem z moim sutkiem to az mi gwiazdki stanely :) i teraz boli mnie lewy sutek.. ech ja sie zupelnie nie nadaje do karmienia piersia, a juz napewno bez nakladek!
mamcia gdzies widzialam tutaj glukoze, chyba w normalnym supermarkecie to bylo.. w sobote kupie jej herbatke :) i ile tej herbatki na dzien podajesz? zimna, ciepla, temp pokojowa?

agatakat moja mala ogolnie wypija 100ml na dzien, daje jej herbatke miedzy posilkami bo czasami nie wytrzymuje 3 godz. :) a mala lubi lekko podgrzana :)
moja malutka duzo spi :) w nocy 1 lub 2 karmienia :) wczoraj zasnela o 21:00 i spala do 8;00 z przerwa na 2 karmienia :) dzis tez budzi sie na mleczko i spi dopiero o 19:00 przez godz. nie spala gralam sobie z malym w gre planszowa a mala sobie grzecznie lezala :)
a glukozy tu nie widzialam, w pl kupowalam w aptece
dziewczyny a nosek czym czyscicie bo mala ma suche babolki i gruszka nie moge wyciagnac jest tu sol fizjologiczna? czy co kupujecie?

mamcia u nas walka z noskiem trwa od samego poczatku, uzywam fridy zeby blizej wszystko wyciagnac a potem patyczkiem do uszu wyciagam jej wszystkie 'kozy' i dwa razy dziennie zakrapiam sola fizjologiczna (kupilismy ja w aptece loydsa, ale pewnie w kazdej aptece jest dostepna). jedyne co to farmaceuta w aptece nam powiedzial zeby zakrapiac przed kazdym karmieniem, a siostra mojego T. tez farmaceutka mowi zeby max 3 razy dziennie zakrapiac.
mam tez nawilzacz do powietrza, wlaczam go jej nad ranem jak zaczyna bardziej harczec..
ciesze sie ze Twoja corcia jest taka spokojna :) Nasza tez taka byla do tego tyogdnia hehe ;) teraz troche zaczela marudzic, ale wydaje mi sie ze czasami tez jej sie nudzi, i jest coraz wiecej karmiona butelka to i domaga sie zebym wiecej ja przytulala i nosila :) .. niesttey juz sie rozpuscila i woli na rekach niz sama lezec, ale w nocy udaje mi sie ja zmusic zeby sama zasypiala w lozeczku (bo ona bardzo duzo czuwa w nocu )

joasia79, torche Cie rozumiem, tez musialam zostac dluzej w szpitalu (ze wzgledu na karmienie, bo Julek nie chcial jesc w pierwszy dzien), mimo, ze nie bylo sniegu to byl mlyn i zamet.. ale w koncu nas wypuscili :) zycze cierpliwosci i duzo sily :) no i super ze zalapalyscie karmienie cycem, gratulacje!

agatakat, ja na pewno nie dostane becikowego, ale skladam, zeby mi odeslali druczek ze mi sie nie nalezy i jak wrocimy do PL to sprobuje tam zlozyc (bede musiala miec podtwierdzenie ze tu nie dostalam), a druczek wypelnila mi wlasnie pani od wazenia :D
Ja dawalam malemu hippa koperkowego ale srednio sobie radzil z piciem, chyba za latwo lecialo i sie konczylo zachlysnieciem i wypluciem.. a ze nie widzialam roznicy w trawieniu, a cyckowych dzieci nie trzeba dopajac.. to dalam sobie spokoj i juz mu nie daje.
Napisalas ze nawilzacz wlaczasz Amandce.. i co? Widac roznice? Mniej harczy? Bo ja sie wlasnie zastanawiam nad kupnem.. i jaki masz?

kamilaedi, ja nie mialam zwolnienia, ale u mnie w pracy placa tak jakbys normalnie byla chora, czyli np 2tyg 100%, a pozniej im dluzej tym mniej.. na szczescie dobrze sie czulam, bo srednio by mi sie usmiechalo z np polowa stawki siedziec w domku.. :/ Myslisz zeby isc na zwolnienie?

aga.m i agatakat, tez tak macie ze jak wyjdziecie na zimno i sutki stana (z zimna) to bola? :) Bo ja tak mam heh.

mamcia10, my dwa razy wpsiknelismy wode morska (mardimer czy cos takiego) z polski przywiozla mi kolezanka i pozniej odkurzaczem frida.. tylko po pierwszym razie bardzo harczal w nocy (zawsze harczy, ale wtedy bardziej), zobaczymy czy dzis bedzie tez tak mocno harczal.. mam nadzieje ze nie.. :/

Bylam dzis w child clinic, zwazyli Julka i teraz wazy 4,37kg (3tyg temu wazyl 3,85) podobno w normie, pytalam czy mam go wybudzac czesciej na karmienie w nocy, bo on sobie spi od 23-24 do 4-5 rano, a pozniej troszke marudzi to go budze i daje mu cyca i pozniej dopiero rano kolo 8. Powiedziala ze nie musze budzic bo przybiera na wadze.
Obejrzala go i na sucha skore i krostki na buzce poradzila oilatum bath i crem (4 razy dziennie smarowac calego), mam isc do GP po recepte zeby bylo za free (nie wiedzialam ze to sie zalicza na recepte - fajnie). Do tego ma taki maly bąbelek na siusiaku - pęcherzyk jakby, to GP ma to sprawdzic tez. Mam nadzieje, ze to nic groznego.

Na weekend planuje dluzsze wyjscie na zakupy pierwszy raz.. i sie stresuje jak nigdy.. musze sciagnac mleczko, zeby D mogl nakarmic.. chyba jutro kupie podgrzewacz bo nie mamy.. a sie przyda, nawet jak nie za czesto teraz, to jak bedzie starszy - do podgrzewania sloiczkow np.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny zaczelam troche czytac o tym angielskim becikowym i mam pytanie My dostajemy ten child tax credit 40 funtow na miesiac na starszego syna a maz zarabia wiecej niz 15 tys rocznie bo o tym tez czytalam ze sa jakies warunki to czy mamy szanse dostac to becikowe czy nie? Czy ktoras z Was sie orientuje?I jak mam juz chtc na starszego syna to moge juz zlozyc przed porodem wniosek bo niby najwczesniej 11 tyg przed porodem a to juz mi minelo dawno.Z gory dzieki za odp.

gosia ja troche wczoraj poczytalam o tym becikowym (i nam sie napewno nie nalezy:( ) wiec wydaje mi sie ze Ci sie nalezy :) czytalam na forum po ang ze jedna babeczka dostawala 20 child tax i sie wlasnie pytala czy becikowe jej sie bedzie nalezec i okazalo sie ze o 9 f jej zabraklo zeby je dostala ;) jednak nie chce nic gdybac, bo kazda sytuacja jest rozwazana indywidualnie :) zloz! nie zaszkodzi, a taki zastrzyk gotowki jest super!

elzu nawilzacz jest dobry zwlaszcza w okresie grzewczym jak sie malo okna otwiera, ogolnie harczenie jej przechodzi :) ale nie wiem czy to jest zasluga nawilzacza.. pewnie wszystkiego po trochu, bo ja ja tak szkole z tym nosem ze juz powinno to troche na nia podzialac :P aha, jeszcze kladzenie na brzuszku pomaga w sciekaniu tego wszystkiego co sie nazbieralo przez dzien jak dziecko lezalo na pleckach.
tak czy siak, dobrze miec nawilzacz dla starszego dziecka, jak jest chore i ma zapchany nos to wygodniej wlaczyc nawilzacz elektryczny niz wieszac mokre reczniki na grzejnik.. :tak:
ja mam dokladnie taki: Nscessity Ionic Air Purifiers & Humidifier on eBay (end time 12-Dec-10 19:37:45 GMT)
nie jest abrdzo glosny, kiedys w pl mialam taki ktory potrafil zagluszyc telewizor :D i ten ma przydatna lampke, czasami w nocy wlaczam go zamiast normalnej lampki :)

co do sutkow, to mi caly czas stoja od kiedy karmie hehe.. dobrze ze wkladki laktacyjne mam z wglebieniami na sutki na srodku hehe ;-) a bola mnie sutki wtedy jak mi mleko nagle naplywa i leci jak z malych kranikow, to wtedy mnie szczypia

elzu ja jak mialam zgage w ciazy to nawet bralam sobie gaviscon na recepte zeby nie placic :D ale ja to pilam to litrami.. pod koniec ciazy wypilam 3 butelki pol litrowe gavisconu..
co do suchej skory to Amandzie caly czas schodzi z dloni i stopek i wlasnie w poniedzialek polozna na wazeniu dala mi 2 inne probki (bo mowilam ze uzywam oilatum), dala mi do sprobowania Hydromol do kapieli i Epaderm cream do smarowania :) jesli to pomoze to w poniedzialek jak bede u gp to tez poprosze o recepte ;)

a ja wlasnie umowilam sobie spotkanie z gp na pon bo mam wstydlwy problem a mianowicie nie trzymam moczu po porodzie :-(:zawstydzona/y::zawstydzona/y: martwie sie tym, mam nadzieje ze co mi poradza.. pozatym mam tez wieczorami zawroty glowy, chcialabym sobie krew zbadac czy nie mam przypadkiem anemi..

Elzu umowilas juz spotkanie w 6 tyg po porodzie dla siebie (a 8 dla dziecka?) ? ja dizsiaj dzwonilam do przychodni i babeczka mi mowi ze oni akurat w mojej przychodni umawiaja i matke i dziecko od razu razem w 8 tyg, i umowila mnie rowno na 7 stycznia 8 tyg po porodzie i bede miec spotkanie z lekarzem + pielegniarka + szczepienie, full service :))) :-)

uff ale sie rozpisalam

reklama
Gosia_27, nie wiem czy ci sie nalezy, ale warto sprobowac :) ja dzis zanioslam form do jobcentre, dali mi koperte z adresem freepost i wyslalam.

agatakat, Julek nie ma gilow a harczy.. a jak wczoraj mu psiknelam woda morska (bo pomyslalam ze moze ma glebiej gile..) to nic nie wylecialo (frida), a bardziej harczal :/
Dzis patrzylam w asdzie do ten oilatum cream kolo 7f, drogo.. a my mamy spotkanie z GP jutro. Tez chcialabym zbadac krew, zeby sprawdzic czy nie mam anemi czy cos. Ciekawe czy zrobia bez problemu. Ja tez po porodzie nie trzymalam moczu ale przeszlo mi po jakis 2 tyg - nie posikalam sie w majtki na szczescie, zwykle szlam w ciemno do kibelka.. nie wiedzac czy mi sie chce czy nie.. i czasami sciagam spodnie.. a tam leci sobie.. pewnie poradza ci cwiczyc miesnie kegla.
Nie umowilam jeszcze, bo jak zapisywalam Julka do przychodzni to powiedziala mi ze wysla mi list.. ale jutro sie zapytam i tak :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry