reklama

Ciężarne na Wyspach

dziewczyny czy ktoras z was miala tu wczesniejsze usg, niz w 12 tyg? jesli tak to jak to zalatwilyscie? (ja pierwszaciaze poronilam w 9tyg i chcialabym miec usg tym razem w 10 tyg aby sprawic czy wszystko ok)
pozdrawiam

W pierwszej ciąży miałam pierwsze USG w 8tyg, a w obecnej w 7tyg. Oba z powodu potwornych bóli brzucha- nie kłamałam.

hej dziewczyny, witam:)jestem tutaj po raz pierwszy.Chcialabym zapytac o mierzenie brzuszka przez polozna.Mam juz dwoje dzieci, ktore urodzilam w Polsce i nie spotkalam sie z taka praktyka. Dostalam tutaj po 20 tyg takie siatki centylowe, na tej kartce napisane sa takie szczegoly jak moja waga i wzrost, wzrost meza i waga urodzeniowa moich dzieci oraz szacowana waga dzieciatka , ktore ma sie urodzic, nio i polozna sobie mierzy, krzyzykami zaznacza na tej siatce cm mojego brzusia itp. Wychodzi z tego, ze w 40 tyg moja coreczka moze wazyc 4,5 kg, brzuszek malutki, ale dzieciaczek spory.Czy u Was to sie sprawdzilo, ich mierzenia a potem waga dziecka po urodzeniu??Bardzo dziekuje za odpowiedx i pozdrawiam :)

U nas lekarka "na oko" oceniła że Filip będzie ważył 4 kilo. Sprawdziło się co do grama, ale to chyba czysty przypadek.

reklama
Joasia- serdeczne gratulcje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
aga.m -cudenko to wasze maleństwo
mamcia- no rzeczywiscie kruszyneczka ale ładnie przybiera:tak:

u nas tez zimnoooooooooooo

Czesc dziewczyny :) Joasia gratuluje,nareszcie mala jest z Wami.Super. Aga.M Twoj Arturo to maly przystoniaczek,slodziak z niego.Kamilaedi Ja poprzednia ciaze tez stracilam w 10 tygodniu i w tej ciazy mimo tej wiedzy polozna nie skierowala mnie wczesniej na usg a JA klamac niechcialam bo Ja tak nie umiem dla usg klamac ze cos jest nie tak i zreszta balabym sie ze cos wykracze tymi klamstwami.Slyszalam zreszta ze tutaj do 3 poronien to dla nich jest ok dopiero potem zaczynaja Cie traktowac inaczej i wysylaja na rozne badania.Ja poszlam tez do polskiej kliniki w 9 tygodniu wolalam zaplacic ale miec pewnosc placilam wtedy 50 funtow za scan plus 50 funtow badanie ale mozesz wziasc sam scan tylko Ja wolalam wiedziec czy wszystko jest ok wiec wzielam calosc.A i bylam tez na samym scanie dodatkowym u polskiego zeby mi pwoiedzial plec bo ja bardzo chcialam wiedziec a u nas w szpitalu nie mowia.A u polskiego lekarza bylo taniej niz w angielskiej przychodni .Wiec Ja darmowy scan mialam tylko w 12 tyg.i w 20 tyg. i dodatkowo dwa prywatnie.A ile powinno si emiec na Nhs scanow 2 czy 3 ?

Cześć dziewczyny,
U nas zimno,szaro buro i brzydko :(,ja raz z górki raz pod górkę.W poniedziałek był u nas św.Mikołaj ale niestety Ola była przerażona :szok: płakała wrzeszczała nawet nie chciala na niego patrzec,wiec mikołaj musiał "zgolić" brode zmienic ubior i juz bylo wszystko ok.
Gosia_27 ja miałam 2 usg podstawowe a jedno dodatkowo dlatego ze mialam bardzo duzy brzuszek,poza tym zrobilam jeszcze jedno usg prywatnie.Moja koleżanka miała tylko 2 i nie robiła nic prywatnie to jej wystarczyło.

joasia, gratuluje :) ciesze sie ze masz juz za soba! :)

aga.m, slodki chlopczyk :)

Dziewczyny skladalyscie papierki na becikowe angielskie? Tam jest na ostatniej stronie takie miejsce do wypelnienia przez polozna albo kogos takiego, a ja juz sie z polozna nie widze.. :/

Dziekuje Wam wszystkim za gratulacje :)
Moja mala wczoraj zmeczona porodem przespala caly dzien,za to w nocy nie spala wcale. Ciezka to byla noc,a ja zobaczylam co to znaczy miec dziecko. Ale nie narzekam,mala jest cudowna :) My nadal w szpitalu,juz mnie szlag trafia,bo niby wsio ok,dobrze sobie radzimy,po lzach i malych chwilach zwatpienia wreszcie zalapalysmy obie karmienie piersia,wiec od wyjscia do domu dzieli mnie tylko zastrzyk z Anti D( ja mam rh- a mala +) od wczoraj na to czekam. Dzis od rana sie o ten zastrzyk dopominam,ale tu mlyn straszny. Mroz,snieg,malo personelu bo nie wszyscy dotarli do pracy. Teraz rozm z polozna i zaraz mi dadza ten zastrzyk,ale zostac musze do jutra,bo to moje pierwsze dziecko i oni chca zobaczyc jak karmie i ogolnie monitorowac nas tutaj w szpitalu,bo jak cos bedzie nie tak,to z powodu pogody polozna moze do mnie do domu nie dotrzec...ehhh troche mrozu,kilka cm sniegu,a tu paraliz jak widac nie tylko na drogach. Ciekawe czy rzad rozwaza ogloszenie stanu kleski zywiolowej (zarcik ;-) )

elzu co do becikowego to czas na zlozenie jest do 3 miesiecy po porodzie, trzeba otrzymywac child tax credit i trzeba zarabiac iles tam. znasz te progi jesli chodzi o zarobki?

wiec ja najpierw skladam na child benefit i child tax, potem moze na becikowe, ale chyba za duzo zarabialismy ;) i nie wiem czy zdarza mi rozpaqtrzyc aplikacje o child tax credit na czas

co do tego podpisania to ja pamietam ze siostrze podpisala jakas tam polozna tam gdzie chodzila wazyc synka :) jak ja ostatnio bylam na wazeniu to tam byly 3 polozne i tam tez ewentualnie pojde :)

joasia to super masz tam opieke:) i pewnie ze lepiej zostac w spzitalu niz potem miec problemy! i mowilam Ci zebys sie wyspala na zapas hehe :-):-) gratuluje! nareszcie sie doeczekalas!
a nie mowilam z tym sniegiem ;) jak sypnie to wszystko sparalizuje :-D juz nawet wojsko wkroczylo do akcji!

kamiladei ja poszlam na SMP w 31 tygodniu ciazy, ogolnie dostaje sie je przez 39 tygodni. ale moze masz na mysli jakies inne zwolnienie?

MAMUSIE czym przepajacie swoje dzieci? sa jakies herbatki angielskie dostepne?
w polskim sklepie jest herbatka hippa ale to cudo kosztuje 5f.. wiadomo kupe je w sobote ale sie zastanawialam czy nie ma jakis herbatek angielskich?

reklama
kamiladei nie wiem czy sa jakies ustalone stawki zwolnieneia lekarskiego i cyz przypadkiem to nie zalezy od pracodawcy :) takie zwolnienie mozna wypisac lekarz gp, ale tez pewnie trzeba miec do teog podstawy.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry