• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Kiedy może pojawić się cukrzyca w ciąży? Boję się jej i ostatnio regularnie badam się glukometrem, jak na razie wyniki ok. Jaki wynik powinien mnie zaniepokoić? bo normy dla kobiet w ciąży są podobno większe.

Co do jedzenia to wszystko co jest nie wskazane np. tatar, grzyby itp. to dla mnie pikuś bo tego nienawidzę:-) Dzięki ciąży mąż nie namawia mnie na jedzenie serów pleśniowych (fuj), wiem, że są z mleka pasteryzowanego, ale mam świetną wymówkę :-D Wszystko pozostałe jem i to z apetytem, już+3 kg, z czego wydaje mi się, ze po kg na każdą pierś przypada :szok:

reklama
Siaga glukometrem kazali mi mierzyć na czczo do 100 i po jedzeniu do 120, kiedyś było do 140 i mój dr prowadzący mówił abym jadła do 140, ale diabetolog jeśli wyjdzie kilka razy powyżej 120 chce włączać wtedy insulinę

gotadora nie byłam pewna co do normy po jedzeniu. Jak na razie po posiłku nie mam więcej niż 85-90, wiec super.
Na pocieszenie wszystkim "przesłodzonym" ciężarówkom, znajome, które miały cukrzycę, po porodzie miały lepsza figurę niż przed ciążą.

Nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Bo gdyby myśleć kategoriami zabronione-dozwolone, to pewnie żadna z nas nie zjadłaby ani owoców, ani warzyw. Bo przecież kupując w warzywniaku nie znamy ich pochodzenia. Nie wiemy, czy były pryskane, czy też nie.
O jajkach nie wspomnę. Bo przecież nie wiemy, czym kury były karmione. A idąc tym tropem, to oddychanie tez szkodzi, bo powietrze przecież jest zanieczyszczone.
Każda z nas, walcząc o swoje szczęście w postaci dziecka, wie, co jest wskazane, a co nie. Zarówno z produktów spożywczych, jak i z zaleceń lekarzy. Jestem przekonana, że jeśli dr nakazywał leżenie, to na pewno nikt by nawet palcem nie ruszył, tylko leżał plackiem, bojąc się swojego cienia. Nie wspomnę o pracowaniu, czy innych, z poru lekkich, czynnościach domowych.
I tak samo, mogę się założyć, żadna z nas nie zjadłaby tatara, czy to z wołowiny, czy to z łososia z serem pleśniowym, popijając litrem pepsi/coli/red bulla/kawy/mleka niepasteryzowanego.

Dziewczyny czy powinnam isc do lekarza czy panikuje?? Dzisiaj cokolwiek zjadlam nie pozostawalo we mnie dluzej niz 5 min. :( nie dosc ze czuje sie fatalnie to jeszcze martwie sie czy nie zaszkodze malenstwu??

Niepokorna niestety Ci nie pomogę, ale jeśli Cię coś niepokoi lepiej skonsultuj to z lekarzem. Cały czas się tak czujesz? Żebys sie nie odwodniła...

a ja wygrzewam się pod kocykiem, Antek dziś niepokojąco spokojny, zjadłam właśnie krówkę mordoklejkę i mam przez te nasze forumowe pogaduchy wyrzuty sumienia:P w ogole pochłaniam ostatnio potężne ilości słodyczy i nie umiem się opanować. Myślicie że powinnam zbadać cukier? Miałam robioną krzywą cukrową w 14 tc i wyszło ok.
Lekarz na te moje uplawy kazał zastosować profilaktycznie globulki clotrimazolum, bo wizyta dopiero 20-tego. Stosowała je któraś z Was? Na ulotce napisane,że tylko w I trymestrze nie wolno aplikować. Znowu mam psychozę czy nie zaszkodzę. Jestem świrem - nie ma co.

Szyszka, co prawda nie stosowałam clotrimazolum, a pimafucin i to zarówno globulki, jak i maść.
Nic się nie działo złego, a wręcz przeciwnie. Przyniosły ulgę. Także spokojnie i bez obaw. Na zapalenie coś wziąć musisz.
No i spokojnie jedz krówki, na zdrowie
:-)

tylko ja właśnie nie wiem czy mam w ogóle jakieś zapalenie. Po prostu mam dosyć obfite upławy. No ale pewnie wezmę, tylko jutro, bo dzisiaj nie zdążyłam kupić. Pozdrowienia!

reklama
Niepokorna, spokojnie, przeciez jestes dopiero w 11tc. Chociazbys miala nie jesc kilka dni to twoje dziecko jest tak male ze na pewno twoj organizm ma je z czego nakarmic ;) no chyba, ze ty sie tak zle czujesz to pytaj lekarza czy cos na to mozesz wziac...yyyy... Nie wiem bo ja nie wymiotowalam w ciazy.

Szyszka, clotrimazolum to moja ukochana masc. zawsze ja mam i zawsze pomaga ;) w ciazy stosowalam nawet profilaktyczne jak mialam wrazenie, ze cos sie dzieje i dzieki temu ominely mnie mocniejsze leki.
duze uplawy w ciazy to podobno norma ( gdzies to przeczytalam, ja nie mialam )

krowka? Na pewno ci nie zaszkodzi. Na zdowie :))

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry