Zula jest masa powodów dla których nie będę szczepić ale to kontrowersyjny temat więc wybacz ale nie chcę pisać swoich własnych głębokich opinii bo nie chcę tu kłótni

napiszę tylko to co dla mnie najważniejsze ;-)
Tu do poczytania wg mnie całkiem obiektywny artykuł na temat nop, nie a utostwa nie wiadomo jakiego pochodzenia a praca naukowa lekarzy:
http://zdrowedzieci.blox.pl/resource/dr_Sienkiewicz__Powiklania_neurologiczne_po_szczepieniach.pdf
dr Sienkiewicz, która jest współautorką tego artykułu. Kwalifikuje dzieci do rehabilitacji w Vitamedzie.
3 szczepionki

rzeciwko różyczce, ospie wietrznej i wirusowemu zapaleniu wątroby (WZW) typu A są wytwarzane przy użyciu komórek pobranych ze zwłok dzieci z aborcji
Jest to nawet w ulotce, rzecz jasna ”zakamuflowane:
ulotka
Ja czytam, czytam i jeszcze raz czytam…. To co wyczytuję przeraża mnie, do tego co jakiś czas jakaś szczepionka jest wycofywana więc jakie one bezpieczne są? Szczepienie nie musi dać skutku negatywnego od razu po podaniu, a wiele, wiele lat później ….
Jak ktoś myśli,że szczepienia chronią od epidemii – ok.Szanuję rodziców szczepiących, to ich decyzja. Ja uważam, że szczepienia to jeden wielki syf,to co się w nich znajduje i z czego robi się szczepionki woła o pomstę do nieba
Jednak najbardziej nie zrozumiem szczepień w pierwszej dobie życia gdzie układ immunologiczny dziecka rozwija się przez pierwszych 6 miesięcy intensywnie.
Gdzie taki maluch zarazi się np. tężcem? Tak samo wzwB powinno być szczepieniem tylko w określonych przypadkach.
Polecam książkę Kotoka „szczepienia w pytaniach i odpowiedziach” oraz tę co aktualnie czytam „szczepienia pełne kłamstw”
Najbardziej wstrząsające są składy szczepionek i np. to że używane są do tego martwe płody czy jednym z „extra” dodatków jest płyn do chłodnic jaki mamy w samochodach …
Labo75 tylko zauważ ile za naszych czasów było szczepień do roku, a ile jest teraz :] kiedyś było 11 dawek, teraz mamy 21-23 w zależności na co się zdecydujemy. Do tego te wszystkie dawki są podane w tak krótkim czasie …
Akurat objaw taki jak temp czy zaczerwienienie w miejscu kłucia to pikuś przy tym co może wystąpić :]
Labo75 refundowane szczepionki mogłaś rozłożyć w czasie np. co 2 tyg, a nie wszystkie na jednej wizycie, zamotała ciebie lekarka

Te wszystkie skojarzone szczepienia to nowość… nie wiemy co będzie się działo za parenaście lat bo dopiero wtedy może wszystko wychodzić ….
A temat na czasie … Ebola…
Jak widzicie nagłowki gazet dotyczące Eboli, zdjęcia to jak sądzicie, co wnioskujecie-że jak się można nim zarazic?Te wielkie skamandry sugerują,że drogą kropelkową, no nie?
I zonk.Ebolą można zarazić się poprzez płyny ustrojowe, tak jak hiv.
Pytanie więc-po co sianie tej paniki? Po to bo już pracują nad szczepionką na Ebolę :] Myślicie ile osob pierwszego dnia pobiegnie wszczepic sobie ten syf ? Masa ! Ludzie nakreceni przez media boja sie bo nie czytaja i nie maja bladego pojecia na temat wszystkich szczepien, nie tylko eboli.
uważam że wszystko jest dla ludzi, nawet szczepienia ale z głową, a nie zapewne 80% rodziców idzie do przychodni nawet nie wiedząc na co będzie dziecko szczepione tego dnia

tak, tak jest ! może trudno sobie to wyobrazić ale szukać daleko nie trzeba- ostatnio rozmawiałam ze znajomą która, napisała do mnie,że znów szczepienie musi odwlec bo mały chory, więc pytam się jakie szczepienie im zostało, a ona "a nie wiem, dowiaduje się w przychodni zawsze" więc mówię do niej... to zerknij w książeczkę zdrowia i będziesz wiedziała... i co ? ... zerknęła i pisze mi "nie wiem bo tam nazwy szczepionek wpisane są tylko"
nie chcę wywołać tutaj burzy tym co napisałam, to są moje przemyślenia :-)nikt nie musi się zgadzać ale też nikt mnie nie przekona że one nas chronią ;-)