reklama

Co mamy dzisiaj na obiad?? :)

reklama
Zupa jarzynowa z ryzem,ziemniaki kurczak z piekarnika i ogoreczki:-):-):-)
A teraz jestem w trakcie robienia ptasiego mleczka jak bedzie gotowy wstawie fotke;-)

Oj dziewczynki, jak Was tak czytam, to podziwiam:tak:Obiad z dwóch dań? U mnie to marzenie ściętej głowy. Ja pracuję i w domu jestem ok. 17tej, więc najczęściej robię coś na szybciora. Porządniejsze obiadki to zwykle w weekend i najchętniej w większej ilości - żeby na 2 dni starczyło. Ale widzę tu sporo przepisów do wykorzystania. Mniam.....
Jeśli chodzi o jedzonko, to w naszej rodzinie to ja jestem praktycznie "niewybrednym wszystkojadem". Nie wszystko bardzo lubię, ale zjem. Mój Mąż zupy uwielbia i właściwie to mógłby je jeść na okrągło, ale niestety nie uznaje żadnych ziół, mięs na słodko z owocami, a dla Niego naleśniki czy racuchy to mogą być na kolację a nie na obiad, bo to "nie najadek". Moja starsza córcia najbardziej uwielbia kuchnię prababci oraz ... przedszkolną, bo bardziej smakują Jej dania delikatne i prawie bez smaku (jak dla mnie). Więc praktycznie przy każdym obiedzie domowym są awantury, bo prawie nic co zrobię Jej nie smakuje. Dobrze że któraś z Was napisała że też tak ma, więc może to wina wieku a nie mojej kuchni.;-)Za to młodsza lubi chyba wszystko (na razie) i to najlepiej na ostrrrrro.:tak:Przynajmniej dla Niej opłaca mi się gotować.;-)

Mam sporo przepisów na szybkie i tanie dania, więc jeśli chcecie, to napiszę...

Na zachętę podam moje danie "popisowe" czyli:
KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWYM
- piersi kurczaka - zależy od ilości osób, ja na 4 osoby mam 2 podwójne
- czosnek
- śmietana - im tłustsza tym lepiej, najmarniej 22% - 2 opakowania
- mąka
- musztarda - 1 opakowanie
Pierś kurczaka kroję na kawałki, na patelni wrzucam na rozgrzany olej sprasowany czosnek (ile kto lubi, może nie być wcale - ja daję ok. 3-4 ząbków). Tylko uwaga, żeby olej nie był za gorący bo czosnek wtedy na węgiel się spali. Na podsmażony czosnek wrzucam pokrojoną pierś, mieszam z czosnkiem i smażę. Do miseczki daję ze 2 łyżki śmietany, dodaję mąkę i mieszam tak, żeby wyszła gładka masa. Usmażone piersi zdejmuję do miski, w miarę możliwości tak aby na patelni zostało trochę czosnku i wytopionego sosu. Na to co zostało wrzucam najpierw pozostałą śmietanę, potem dodaję tę śmietanę wymieszaną z mąką i mieszam. Na końcu dodaję musztardę - też wedle uznania. Ja lubię mieć sos mocno musztardowy więc daję cały pojemniczek. Mieszam ją ze śmietaną, ale trzeba uważać żeby się nie zagotowało, bo zagotowana musztarda zgorzknieje. Na koniec do sosu wrzucić z powrotem kurczaka, wymieszać i od razu wyłączyć.
Ja to podaję najczęściej z frytkami, ale można właściwie ze wszystkim.
Zaleta - smaczne, tanie i robi się góra 40 minut. Smacznego!

Ostatnia edycja:
A JA mialam dzisiaj rosol i wczoraj tez:-p:-p:-pA Jutro beda frytki:-Doj nie narobie sie w tej kuchni:-D:-D
MONIA-oj ptasie mleczko...mniam mniam....a gdzie zdjecia????no i przepis moze sie skusze ktoregos dnia:-D

Ptasie mleczko!
2 sniezki,3 galaretki roznego kolru,jakies owoce,mleko
Na spod mozna upiec biszkopta,lub gotowe ciastka biszkoptowe poukladac.
Miksujemy niepelna szklanke mleka(200 ml) z sniezka,rozpuszczamy galaretke jak zacznie tezec mieszamy z sniezka,wykladamy na biszkopt,to samo robimy z druga sniezka,a na wierzch ukladamy owoce i zalewamy trzecia galaretka, do lodowki,a pozniej zjadamy...:-):-):-):-)

dzagud...wrzucaj jakies ciekawe przepisy,na szybko tez sie da zjesc a czasem nawet smaczniejsze jakbysmy caly dzien -przy garach mialy stac.:tak:,ten kurczak w sosie musztardowym ciekawy jest po niedzieli spruboje:tak::tak:

Załączniki

• P1010410.jpg
    P1010410.jpg
    23 KB · Wyświetleń: 130
Ja mialam luzik tez w weekend w sobote robilam spagetthi a w niedziele poszlismy sobie na miasto na obiad:-)
A wczoraj zrobilam ziemniaki z serem i surowka;-)

reklama
jak ziemniaki z serem?:szok:

ja dziś mam pulpety i do tego makaron z sosem;-)

a i robiłam w sobotę ciasto sernik z ziemniakami jadłyście? czy chcecie przepis........ja do ciast się nie tykam ale to było proste i mi wyszło:szok::-D więc jak mi wyszło to wyjdzie każdemu........w sumie to wszystko Wiktoria robiła ja tylko mówiłam co i jak:confused2:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry