reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

co na obiad.....?

reklama
Prosz bardzo:tak:

KOTLETY MIELONE ZE SLIWKA
0,5 kg miesa mielonego (ja uzywam pol na pol z udzca indyczego i szynki wieprzowej)
sliwki suszone
1 jajko
1 srednia cebula
peczek pietruszki
zabek czosnku
sol, pieprz, papryka slodka, chilli, galka muszkatolowa, kolendra (moga byc inne, jak kto lubi:tak:)
bułka tarta
oliwa z oliwek, odrobina masla

Mieso wymieszac z jajkiem, posiekana pietrucha, rozgniecionym czosnkiem, ok. 4-5 lyzkami bulki tartej rozmoczonej w zimnej wodzie (nie w mleku, bo wyjda twardziochy! mozna po prostu cala kajzerke rozmoczyc:tak:), zeszklona na oliwie z odrobina masla cebula i przyprawami. Formowac okragle kotlety, srednicy ok. 8cm, do srodka kazdego wcisnac 1-2 suszone sliwki (instrukcja krok po kroku;-):-p: nabrac w garsc mieso, uformowac kulke, w kulke wpakowac sliwki, splaszczyc;-)) i obtoczyc w bulce tartej. Usmazyc na oliwie. Wszystkie usmazone kotlety wlozyc do gara, wlac 2-3 lyzki wody, przykryc i gotowac przez ok. 2 minuty, zeby woda wyparowala, a kotlety "doszly".:tak:
Do tego robi sie sosik - w ok. 0,5l bulionu (w wersji "doroslej" z kostki, dla dzieciorow moze byc np. na rosole) rozgotowuje sie do miekkosci duza garsc sliwek; miekkie mozna pogniesc np. ubijaczka do ziemniakow lub lekko zmiksowac, zagescic ok. 1/3 lyzeczki maki ziemniaczanej, doprawic do smaku.
 
dzięki!! skopiowałam:tak:
ale dzisiaj z mielonego zrobiła spaghetti, pyszne wyszło, nawet Aluta wsuwała jak trza:tak:
 
Mniam, Dominique, pychotka :tak::-) Apetycznie brzmi, bede musiala wyprobowac :tak:

Domiska, wykwintne restauracje moga sie kryc przy Twoim menu ;-):tak::-)

U nas dzisiaj rosol z grysikiem, a na drugie pulpeciki z miesa drobiowo-wieprzowego w sosie pieczarkowym, ziemniaczki puree i salatka z pekinskiej z ogorkiem, pomidorem i cebulka (dzieki dziewczyny :tak::-D).
 
dzisiaj dojadałam wczorajsze... a wczoraj były frytki, kotlet z piersi z serem i suróka z kiszonej kapusty:-)
 
Wczoraj i dzisiaj pierogi mojej roboty z miesem i barszczyk (tez mojej roboty z buraczkow zrobiony :tak:) :-)
 
mmmmmmmmm......... dziewczyny ale smakowitosci gotujecie,aż sie głodna zrobiłam od samego czytania:-D
Kochane ja pekińska robię tak jak Sandra z majonezem ale nie daje cebuli tylko:
pekińska, papryka pokrojona w kostke, pomidor sparzony i obrany ze skóry i pokrojony wedle uznania, kukurydza z puszki, sól, pieprz do smaku
 
Moja mama robi natomiast taka sałatkę z pekińskiej i piersi z kurczaka.
Pekińska pokrojona na kawałki,pierś pokrojona na kawalki i podsmażona,kukurydza z puszki,swieży ogórek,rzodkiewka,pomidory bez skóry,czerwona fasola z puszki lub groszek,jajka ugotowane na twardo i pokrojone, majonez i przyprawy do smaku.
Potem to wszystko przekłada warstwami i zostawia w lodówce żeby sie przegryzło.
Mnie smakuje
 
reklama
Badaicka, pyszny przepisik :tak::-) Trzeba go kiedys wyprobowac :tak:

Ja z pekinska robie salatke "chinska", tzn. zalewam woda 2 chinskie zupki + przyprawy, do tego ,jak wystygnie i woda wsiaknie w makaron, dodaje usmazone piersi z kurczaka pokrojone w kostke i kapuste pekinska. Dodaje majonez i ewentualnie czosnek i gotowe :-)
 
Do góry