reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

reklama
Milenka zaczyna w wiekszych ilosciach jesc rybe i na razie nic nie ma!!!!! Na razie pieknie rybka jest tolerowana :-):-):-)

A mam jeszcze jedno pytanie do was :-)
Czy jak podajecie jajecznicę to wypada wam wówczas jedno mleko?
Ja karmię piersią, więc na żądanie, nie liczę specjalnie posiłków, ale oczywiście im więcej "normalnych" posiłków w ciągu dnia, tym mniej tego mleka dziecko wypija. Oli je jajecznicę na śniadanie ok. 10 rano, a jak nie je jajecznicy, to zjada chleb z czymś tam (szynka, ser, twaróg). A cyca ciągnie ok 7 a potem to już jakiś czas po śniadaniu, zależnie od tego, kiedy się domaga, bo cyca daję jej tylko wtedy, kiedy o niego prosi.

No tak jak karmisz piersią to karmisz na żądanie, więc pewnie córeczka trochę tego mleczka ci wypije :happy:(pewnie w nocy ewentualnie nadrabia to czego nie wypiła w dzień).
Ja karmię już tylko modyfikowanym i tak się zastanawiam czy po wprowadzeniu jajecznicy uda mi się zachować ten "wymagany" limit mleczka na dobę, czyli 3 razy? Obawiam się, że jajecznica może być dla takiego dziecka dość syta i potem mi mleka już nie wypije, a znowu nie wiem czy powinnam rezygnować w takim przypadku z podania jednej porcji mleka?

Wg tego systemu żywienia:
NOWE ZALECENIA �YWIENIA NIEMOWL�T OD ROKU 2007.
dziecko w 10 i 11 miesiącu karmione sztucznie powinno jeść 4-5 porcji mleka na dobę. Jednak wiem, że różnie z tym bywa, nie wszystkie dzieci chcą aż tak dużo tego mleka wypijać.
Od 11 mies od kiedy wprowadza się całe jajko, wprowadza się też kefir, jogurt, twaróg, ser - także jakoś można w inny sposób uzupełniać białko (chociaż wydaje mi się, że 3 razy butla to już powinna być wypita).

A Oli rzeczywiście sobie uzupełnia mleczko w nocy i to ze 2-3 razy. W dzień też nie karmię jej rzadziej niż 3 razy.

Kasiad źle spojrzałaś ;-) Dziecko w 10-11 miesiącu życia powinno mieć 4-5 posiłków dziennie, a w tym 3 razy mleczko ;-)
Zakładając, że jeden posiłek to obiad, a drugi to syty podwieczorek (owocowy), to pozostałe 3 posiłki powinny być już mleczne i dlatego się zastanawiam nad tą jajecznicą. Chyba, że po prostu podwieczorek będzie mleczny wtedy, gdy danego dnia podaję jajecznicę.

Ale dziękuje ci za pomoc :-)

Faktycznie źle spojrzałam.
Ja na podwieczorek daję tylko owoce.
Wydaje mi się, że nie możesz tak patrzeć, że należy podawać 3 razy mleczny posiłek (w tym kaszka), raz owoc i raz obiad. No bo przecież w 11-12 miesiącu dziecku wprowadzamy już na śniadanie kanapkę, a przecież nie rezygnujesz wtedy ani z owocu, ani z obiadu.

No właśnie do końca nie jestem pewna jak to zrobić, bo czytałam, że jednak mleko ma być nadal głównym posiłkiem i troszkę mi się to wyklucza z wprowadzaniem tych nowych dań. Wiadomo nie chciałabym zrobić czegoś źle, zaszkodzić jakoś córeczce :happy:
A z drugiej strony kiedyś te nowości wprowadzić trzeba, bo całe życie na mleku nie będzie ;-)

No trudno...metodą prób w końcu jakoś sobie wypracujemy nowy jadłospis :-)

reklama
Moj synekzrezygnowal z mleka w wieku 6 miesiecy...I nie mial zadnych problemow zdrowotnych;-).Uzupelnialam mu bialko innymi produktami,a potem znowu polubil mleko w wieku przedszkolnym.Najpierw zsiadle;-).

Do góry