reklama

Czerwcówki w kuchni. Przepisy itp :)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w czerwcu 2013' rozpoczęty przez mama wikusi2010, 25 Październik 2012.

  1. mama wikusi2010

    mama wikusi2010 Fanka BB :)

    [​IMG]

    Tu dzielimy się naszymi przepisami, doradzamy w gotowaniu itp :) SMACZNEGO​

    Ps. Prosze o przepis na racuchy :)
     
    Ostatnia edycja: 25 Październik 2012
  2. paulinka109

    paulinka109 Fanka BB :)

    MOJA LASAGNE

    Składniki:
    olej, ok 4 łyżki
    cebula, 1 duża
    mielona łopatka, 70dag
    czosnek, 3 ząbki
    zioła prowansalskie, 1 łyżka
    pieczarki (wg uznania)
    szpinak (wg uznania)
    cukinia (wg uznania)
    płaty makaronu (mnie zawsze wychodzi ok 15szt)
    przecier pomidorowy (najlepiej pół niewielkiego słoiczka)
    ser w kostce
    sól, pieprz

    Beszamel: (ja robiłam wszystko na oko ale proporcje są takie:)
    25g masła
    25g mąki
    500ml mleka
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    Na patelni (jak masz dużą i głęboką) lub w garnku (ja robiłam) podgrzewam olej, kroje drobno cebulkę, czekam aż się zeszkli. Dodaję mięso mielone i przeciśniety lub starty czosnek. Mieszamy aż mięso straci różowy kolor. Dodaję pieczarki, cukinię, szpinak przykrywam pokrywką żeby się dusiło. Dodaję przecier, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Duszę jeszcze przez jakiś czas a później odkrywam pokrywkę zeby nadmiar wody wyparował. W efekcie końcowym farsz ma być "mokry" wilgotny., nie wodnisty/pływajacy ani spieczony.
    Przygotowywuję osoloną wodę na płaty makaronu.
    Beszamel: W rondlu rozpuściłam masło i dodałam mąkę. Dokładnie wymieszać. Gdy mąka zacznie bulgotać (ma być wciąż jasna) dolewam mleka i energicznie mieszam, żeby nie było grudek. Zagotowałam ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje doprawiasz do smaku solą, pieprzem i gałką.
    Do prostokątnego naczynia żaroodpornego na samym dole rozsmarowałam beszamel. Na to płaty makaronu (ja każdy plat zawsze gotuję 2-3min), farsz i cienka warstwa startego sera. Czynnosć powtarzasz, u mnie zawsze wychodzą 3 wartswy farszu. Na samej górze układam płaty makaronu (zawsze o 2-3 wiecej niż w niższych warstwach) na to reszte beszamelu, przykrywam folią aluminiową i do pieca na ok 30-40min. Zdejmuję folię sypię grubą wartstwę startego sera i zapiekam tak aby ser nie był spieczony tylko ciągnący się.
    AMEN :D

    Przepisów na lasagne jest cała masa, ja wyprobowałam wiele i stworzyłam taki który nam odpowiada we wszystkim. Inni np dają pomidory z puszki, ja nie daję bo nie lubię. W tym temacie jest pełna dowolność! Co kto lubi :-)

    SMACZNEGO!!
     
  3. reklama
  4. paulinka109

    paulinka109 Fanka BB :)

    PĄCZKI
    1kg mąki
    100g drożdży
    0,5 l mleka
    6 żółtek
    1 jajko
    szczypta soli
    5 łyżek oliwy
    1 cukier waniliowy
    1 kileliszek spirytusy lub octu
    sok z 1 cytryny

    wyk.rozrabiamy roszczyne z drożdzy,0,5 szklanki mleka 1 łyzki cukru i 3 łyżli maki. odstawiamy do wyrośmięcia.
    potem żółtka cukier waniliowy, resztę cukru, kieliszek spiryrusy, 1 jajko sok z jednej cytryny oliwei szcypte soli razem mieszamy. potem wlewamy letnie mleko, roszczynę i wsypujemy stopniowo mąke i mieszamy do jednolitej masy aż bedzie odchodzić od reki. odstawiamy na 30 min do wyrosnięcia. potem na stolnice i wykrawamy pączki. mozna je nadziewac dowolną marmoladą. pieczemy je na oleju. SMACZNEGO
     
  5. paulinka109

    paulinka109 Fanka BB :)

    palindromea a że tak zapytam to jak się docelowo nazywa ten przepis...? ;-)
     
  6. _anula

    _anula Fanka BB :)

    naleśniki a la kebab :p

    Naleśniki :
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    2 jajka
    1 1/2 szklanki mąki
    olej do smażenia

    Farsz :
    Ogórki kiszone (pokrojone w kostkę lub talarki)
    Papkryka (-II-)
    pomidor (-II-)
    kurczak (pokrojony w kostkę lub paski, usmażony z przyprawami wg uznania)

    Sos tzatziki :
    Ogórek (starty na tarce o dużych oczkach )
    2 ząbki czosnku ( wycisnięty)
    0,5 l jogurtu naturalnego

    albo

    Ogórek (jak wyżej)
    0.5 l jogurtu naturalnego
    sos tzatziki w proszku :p

    Podanie :
    Na połowę naleśnika położyć warzywa, kurczaka, polać sosem, przykryć drugą połową naleśnika :)

    Smacznego !! Polecam
     
    Ostatnia edycja: 15 Listopad 2012
  7. Kingusia91

    Kingusia91 Fanka BB :)

    3Bit





    [​IMG]



    Składniki:


    - 7-8 paczek herbatników


    - puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu)
    - 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    - 0,5 l mleka
    - 2 śnieżki lub śmietan fix (ja daje żelatynę)

    - 2/3 kostki dobrego masła
    - 400ml śmietany 30%

    - tabliczka czekolady (ja lubię z gorzką)

    Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszke w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.
    Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie).
    Smietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.

    Ułożenie:
    - spód formy obłożyć herbatnikami
    - karmel- masa kajmakowa
    - herbatniki
    - masa budyniowa
    - herbatniki
    - bita śmietana
    - herbatniki
    - roztopiona czekolada
    Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.
    Smacznego!



     
  8. paulinka109

    paulinka109 Fanka BB :)

    Moje TIRAMISU

    mocna kawa - duży kubek
    jajka - 3szt
    cukier - 100 g
    cukier wanilinowy - 3 łyżeczki
    serek mascarpone - 500 g
    biszkopty podłużne - 1 duże opakowanie (ostatnio też robiłam kilka razy na zwykłych okrągłych biszkoptach z biedronki i też się świetnie nadają! 2 opak.)
    ciemne kakao,
    Rum - mały kieliszek (jak nie mam, a często nie mam, to dodaję np whisky, koniak albo zwykła wódke)

    Zaparzyć i wystudzić mocną kawę, dodać alkohol. Białka oddzielić od żółtek, posolić, ubić na sztywną piane, dodać cukry i miksować jeszcz trochę aż masa zrobi się jedwabista. Do osobnej miski wrzucić żółtka, miksować dodając powoli serek mascaropne. Miksować tak długo aż masa zwiększy objętość. Na koniec połączyć delikatnie białka z masą serowo-żółtkową. W podłuznym naczyniu (szklanym/plastikowym u mnie wszystko jedno) ułożyć ciasno warstwę biszkoptów namoczonych w kawie z alkoholem (wkałdać i wyciagać biszkopty w expresowym tempie zeby za bardzo nie nasiąkneły kawą). Na biszkopty ułożyć połowę masy, posypać kakao. Znów biszkopty, reszta masy i wkałdamy do lodówki na min 4-5 godz (ja wkaldam na całą noc wtedy jest najlepsze). Przed podaniem obficie posypać górę kakao. SMACZNEGO!

    To mój ukochany przepis który robiłam już dziesiątki razy i nigdy mnie nie zawiódł :-) Naprawdę polecam!
     
  9. teri114

    teri114 Fanka BB :)

    SERNIK ZŁOTA ROSA

    SKŁADNIKI NA CIASTO:

    [​IMG] 1 MARGARYNA KASIA
    [​IMG] 3 ŻÓŁTKA (BIAŁKA ZOSTAWIĆ NA PIANĘ)
    [​IMG] 1/2 SZKLANKI CUKRU
    [​IMG] CUKIER MIGDAŁOWY
    [​IMG] 3 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
    [​IMG] 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

    SPOSÓB WYKONANIA WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIEŚĆ. [​IMG]
    ciasto na godzinę do lodówki

    SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

    [​IMG] 1 KG SERA (POTRÓJNIE MIELONEGO)
    [​IMG] 1 SZKLANKA CUKRU
    [​IMG] 3 JAJKA
    [​IMG] CUKIER WANILIOWY
    [​IMG] BUDYŃ ŚMIETANKOWY
    [​IMG] SOK Z CYTRYNY
    [​IMG] 2 SZKLANKI MLEKA
    [​IMG] 1/2 SZKLANKI OLEJU

    WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ.

    Blachę wysmarowac margaryną wyłożyć ciasto na ciasto masę serową.Piec w temp.180 stopni przez 1 godzinę.Na 15 minut przed wyjęciem z pieca wierzch ciasta zalać pianą z 3 białek pozostałych z ciasta.
    Składniki podaję na dużą wysoką blachę.Serniczek jest naprawde smaczny. [​IMG]

    P.S
    nie przejmujcie sie że masa jest za rzadka taka ma być dzieki temu jest puszysty i nie mozna dopuścić żeby z białek zrobiła się beza !! tylko 15 minut nie więcej krople rosy pojawiają się jak serniczek jest juz całkiem zimny czasem do białek dodaję wiorki kokosowe i tez jest pyszny zalatuje kokosem jak ktos lubi bo mój synek nie lubi kokosu więc częsciej robie z samych białek i cukru
    Smacznego
     
    Ostatnia edycja: 18 Grudzień 2012
  10. reklama
  11. teri114

    teri114 Fanka BB :)

    a to jeszcze KACZKA ŚWIĄTECZNA

    SKŁADNIKI :
    1 kaczka ok 1,8 kg
    4 jabłka
    12 suszonych śliwek
    3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki soli
    1 jajko
    4 łyżki tartej bułki
    2 łyzki cukru
    sól pieprz

    PRZYGOTOWANIE :

    1) śliwki zalej gorącą wodą i mocz przez ok 2 godz a następnie odcedz
    2) sprawiona kaczkę natrzyj czosnkiem utartym z sola i pieprzem odstaw na minimum jedną godzinę
    3) jabłka obierz i pokrój a następnie wymieszaj ze śliwkami , jajkiem , tarta bułka i cukrem .Farszem nadziej kaczkę a otwór zaszyj lub zepnij wykałaczkami
    4) kaczkę ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez pół godziny po tym czasie zmniejsz temp do 170 stopni i piecz jeszcze 2,5 godziny
    SMACZNEGO

    wczoraj mężuś przywiózł od teściowej swojską kaczuchę więc wypróbuje ten przepis tez na świeta :-)
     
  12. fioletowa

    fioletowa mama Arturka :-)

    a ja wrzucę przepis na sałatkę - w sezonie grillowym będzie się sprawdzać
    ja zrobiłam ją na sylwka - była pyszna

    składniki
    - paczka rucoli
    - jeden średni bakłażan
    - jedna papryczka chili
    - jedna czerwona cebula
    - suszone pomidory w zalewie - pół słoika
    - 1-2 ząbków czosnku
    - 4 łyżki oliwy
    - 2 łyzki octu balsamicznego

    bakłażan myjemy, odkrajamy końce, kroimy w kostkę taką 2x2 wrzucamy do lekko osolonej wody [nie gotujemy tylko ma się moczyć chwilę]
    papryczkę oczyszczamy z pestek, kroimy w paseczki - tak jakby w półplasterki
    podsmażamy na oliwie bakłażana z papryczką - szybko, więc na dużym ogniu, zostawiamy do ostygnięcia

    rukolę myjemy, osuszamy
    cebulę w półtalarki kroimy
    kilka pomidorów siekamy [mi zeszło tak pół słoiczka]

    mieszamy bakłażan, cebulę, rukolę, pokmidory i papryczkę
    sos - 6 łyżek zalewy z pomidorów, wyciskamy czosnek i dodajemy ocet balsamiczny

    mieszamy
    smacznego
     

Poleć forum