reklama

Czerwcówki w kuchni. Przepisy itp :)

reklama
Od
3 Marzec 2010
Postów
1 727
Miasto
Śląsk
Odpowiedzi
0
#2
MOJA LASAGNE

Składniki:
olej, ok 4 łyżki
cebula, 1 duża
mielona łopatka, 70dag
czosnek, 3 ząbki
zioła prowansalskie, 1 łyżka
pieczarki (wg uznania)
szpinak (wg uznania)
cukinia (wg uznania)
płaty makaronu (mnie zawsze wychodzi ok 15szt)
przecier pomidorowy (najlepiej pół niewielkiego słoiczka)
ser w kostce
sól, pieprz

Beszamel: (ja robiłam wszystko na oko ale proporcje są takie:)
25g masła
25g mąki
500ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Na patelni (jak masz dużą i głęboką) lub w garnku (ja robiłam) podgrzewam olej, kroje drobno cebulkę, czekam aż się zeszkli. Dodaję mięso mielone i przeciśniety lub starty czosnek. Mieszamy aż mięso straci różowy kolor. Dodaję pieczarki, cukinię, szpinak przykrywam pokrywką żeby się dusiło. Dodaję przecier, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Duszę jeszcze przez jakiś czas a później odkrywam pokrywkę zeby nadmiar wody wyparował. W efekcie końcowym farsz ma być "mokry" wilgotny., nie wodnisty/pływajacy ani spieczony.
Przygotowywuję osoloną wodę na płaty makaronu.
Beszamel: W rondlu rozpuściłam masło i dodałam mąkę. Dokładnie wymieszać. Gdy mąka zacznie bulgotać (ma być wciąż jasna) dolewam mleka i energicznie mieszam, żeby nie było grudek. Zagotowałam ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje doprawiasz do smaku solą, pieprzem i gałką.
Do prostokątnego naczynia żaroodpornego na samym dole rozsmarowałam beszamel. Na to płaty makaronu (ja każdy plat zawsze gotuję 2-3min), farsz i cienka warstwa startego sera. Czynnosć powtarzasz, u mnie zawsze wychodzą 3 wartswy farszu. Na samej górze układam płaty makaronu (zawsze o 2-3 wiecej niż w niższych warstwach) na to reszte beszamelu, przykrywam folią aluminiową i do pieca na ok 30-40min. Zdejmuję folię sypię grubą wartstwę startego sera i zapiekam tak aby ser nie był spieczony tylko ciągnący się.
AMEN :D

Przepisów na lasagne jest cała masa, ja wyprobowałam wiele i stworzyłam taki który nam odpowiada we wszystkim. Inni np dają pomidory z puszki, ja nie daję bo nie lubię. W tym temacie jest pełna dowolność! Co kto lubi :-)

SMACZNEGO!!
 
Od
3 Marzec 2010
Postów
1 727
Miasto
Śląsk
Odpowiedzi
0
#3
PĄCZKI
1kg mąki
100g drożdży
0,5 l mleka
6 żółtek
1 jajko
szczypta soli
5 łyżek oliwy
1 cukier waniliowy
1 kileliszek spirytusy lub octu
sok z 1 cytryny

wyk.rozrabiamy roszczyne z drożdzy,0,5 szklanki mleka 1 łyzki cukru i 3 łyżli maki. odstawiamy do wyrośmięcia.
potem żółtka cukier waniliowy, resztę cukru, kieliszek spiryrusy, 1 jajko sok z jednej cytryny oliwei szcypte soli razem mieszamy. potem wlewamy letnie mleko, roszczynę i wsypujemy stopniowo mąke i mieszamy do jednolitej masy aż bedzie odchodzić od reki. odstawiamy na 30 min do wyrosnięcia. potem na stolnice i wykrawamy pączki. mozna je nadziewac dowolną marmoladą. pieczemy je na oleju. SMACZNEGO
 

_anula

Fanka BB :)
Od
18 Październik 2012
Postów
1 410
Miasto
Kraków
Odpowiedzi
0
#5
naleśniki a la kebab :p

Naleśniki :
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
1 1/2 szklanki mąki
olej do smażenia

Farsz :
Ogórki kiszone (pokrojone w kostkę lub talarki)
Papkryka (-II-)
pomidor (-II-)
kurczak (pokrojony w kostkę lub paski, usmażony z przyprawami wg uznania)

Sos tzatziki :
Ogórek (starty na tarce o dużych oczkach )
2 ząbki czosnku ( wycisnięty)
0,5 l jogurtu naturalnego

albo

Ogórek (jak wyżej)
0.5 l jogurtu naturalnego
sos tzatziki w proszku :p

Podanie :
Na połowę naleśnika położyć warzywa, kurczaka, polać sosem, przykryć drugą połową naleśnika :)

Smacznego !! Polecam
 
Ostatnia edycja:
Od
23 Październik 2012
Postów
2 482
Miasto
Wieluń
Odpowiedzi
0
#6
3Bit









Składniki:


- 7-8 paczek herbatników


- puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu)
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 0,5 l mleka
- 2 śnieżki lub śmietan fix (ja daje żelatynę)

- 2/3 kostki dobrego masła
- 400ml śmietany 30%

- tabliczka czekolady (ja lubię z gorzką)

Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszke w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.
Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie).
Smietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.

Ułożenie:
- spód formy obłożyć herbatnikami
- karmel- masa kajmakowa
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- bita śmietana
- herbatniki
- roztopiona czekolada
Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.
Smacznego!



 
Od
3 Marzec 2010
Postów
1 727
Miasto
Śląsk
Odpowiedzi
0
#7
Moje TIRAMISU

mocna kawa - duży kubek
jajka - 3szt
cukier - 100 g
cukier wanilinowy - 3 łyżeczki
serek mascarpone - 500 g
biszkopty podłużne - 1 duże opakowanie (ostatnio też robiłam kilka razy na zwykłych okrągłych biszkoptach z biedronki i też się świetnie nadają! 2 opak.)
ciemne kakao,
Rum - mały kieliszek (jak nie mam, a często nie mam, to dodaję np whisky, koniak albo zwykła wódke)

Zaparzyć i wystudzić mocną kawę, dodać alkohol. Białka oddzielić od żółtek, posolić, ubić na sztywną piane, dodać cukry i miksować jeszcz trochę aż masa zrobi się jedwabista. Do osobnej miski wrzucić żółtka, miksować dodając powoli serek mascaropne. Miksować tak długo aż masa zwiększy objętość. Na koniec połączyć delikatnie białka z masą serowo-żółtkową. W podłuznym naczyniu (szklanym/plastikowym u mnie wszystko jedno) ułożyć ciasno warstwę biszkoptów namoczonych w kawie z alkoholem (wkałdać i wyciagać biszkopty w expresowym tempie zeby za bardzo nie nasiąkneły kawą). Na biszkopty ułożyć połowę masy, posypać kakao. Znów biszkopty, reszta masy i wkałdamy do lodówki na min 4-5 godz (ja wkaldam na całą noc wtedy jest najlepsze). Przed podaniem obficie posypać górę kakao. SMACZNEGO!

To mój ukochany przepis który robiłam już dziesiątki razy i nigdy mnie nie zawiódł :-) Naprawdę polecam!
 
Od
30 Wrzesień 2012
Postów
2 465
Miasto
blisko Kielc
Odpowiedzi
0
#8
SERNIK ZŁOTA ROSA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

1 MARGARYNA KASIA
3 ŻÓŁTKA (BIAŁKA ZOSTAWIĆ NA PIANĘ)
1/2 SZKLANKI CUKRU
CUKIER MIGDAŁOWY
3 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

SPOSÓB WYKONANIA WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIEŚĆ.

ciasto na godzinę do lodówki

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

1 KG SERA (POTRÓJNIE MIELONEGO)
1 SZKLANKA CUKRU
3 JAJKA
CUKIER WANILIOWY
BUDYŃ ŚMIETANKOWY
SOK Z CYTRYNY
2 SZKLANKI MLEKA
1/2 SZKLANKI OLEJU

WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ.

Blachę wysmarowac margaryną wyłożyć ciasto na ciasto masę serową.Piec w temp.180 stopni przez 1 godzinę.Na 15 minut przed wyjęciem z pieca wierzch ciasta zalać pianą z 3 białek pozostałych z ciasta.
Składniki podaję na dużą wysoką blachę.Serniczek jest naprawde smaczny.


P.S
nie przejmujcie sie że masa jest za rzadka taka ma być dzieki temu jest puszysty i nie mozna dopuścić żeby z białek zrobiła się beza !! tylko 15 minut nie więcej krople rosy pojawiają się jak serniczek jest juz całkiem zimny czasem do białek dodaję wiorki kokosowe i tez jest pyszny zalatuje kokosem jak ktos lubi bo mój synek nie lubi kokosu więc częsciej robie z samych białek i cukru
Smacznego
 
Ostatnia edycja:
Od
30 Wrzesień 2012
Postów
2 465
Miasto
blisko Kielc
Odpowiedzi
0
#9
a to jeszcze KACZKA ŚWIĄTECZNA

SKŁADNIKI :
1 kaczka ok 1,8 kg
4 jabłka
12 suszonych śliwek
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1 jajko
4 łyżki tartej bułki
2 łyzki cukru
sól pieprz

PRZYGOTOWANIE :

1) śliwki zalej gorącą wodą i mocz przez ok 2 godz a następnie odcedz
2) sprawiona kaczkę natrzyj czosnkiem utartym z sola i pieprzem odstaw na minimum jedną godzinę
3) jabłka obierz i pokrój a następnie wymieszaj ze śliwkami , jajkiem , tarta bułka i cukrem .Farszem nadziej kaczkę a otwór zaszyj lub zepnij wykałaczkami
4) kaczkę ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez pół godziny po tym czasie zmniejsz temp do 170 stopni i piecz jeszcze 2,5 godziny
SMACZNEGO

wczoraj mężuś przywiózł od teściowej swojską kaczuchę więc wypróbuje ten przepis tez na świeta :-)
 
reklama

fioletowa

mama Arturka :-)
Od
6 Marzec 2009
Postów
7 992
Miasto
szczecin
Odpowiedzi
0
#10
a ja wrzucę przepis na sałatkę - w sezonie grillowym będzie się sprawdzać
ja zrobiłam ją na sylwka - była pyszna

składniki
- paczka rucoli
- jeden średni bakłażan
- jedna papryczka chili
- jedna czerwona cebula
- suszone pomidory w zalewie - pół słoika
- 1-2 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyzki octu balsamicznego

bakłażan myjemy, odkrajamy końce, kroimy w kostkę taką 2x2 wrzucamy do lekko osolonej wody [nie gotujemy tylko ma się moczyć chwilę]
papryczkę oczyszczamy z pestek, kroimy w paseczki - tak jakby w półplasterki
podsmażamy na oliwie bakłażana z papryczką - szybko, więc na dużym ogniu, zostawiamy do ostygnięcia

rukolę myjemy, osuszamy
cebulę w półtalarki kroimy
kilka pomidorów siekamy [mi zeszło tak pół słoiczka]

mieszamy bakłażan, cebulę, rukolę, pokmidory i papryczkę
sos - 6 łyżek zalewy z pomidorów, wyciskamy czosnek i dodajemy ocet balsamiczny

mieszamy
smacznego
 

Sambucus Kids

Nowe wątki

reklama

Konkursy i testy

Konkurs

Znajdź chwilę dla siebie – konkurs z Dove na Dzień Kobiet

Zgłoszenia przyjmujemy do 21/03/2019

Konkurs

"Moc uczuć". Walentynkowy konkurs dla przyszłych rodziców

Zgłoszenia przyjmujemy do 04/03/2019

Test

Przetestuj laktator ręczny Akuku

Zgłoszenia przyjmujemy do 15/02/2019

Konkurs

Konkurs z marką Humana. Mali odkrywcy ruszają w świat

Zgłoszenia przyjmujemy do 03/03/2019

Nowe pytania

Do góry