reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
reklama
Ale jedyne co mnie cieszy, to fakt, że będę miała próbę z 50 g glukozy (czyli będę czekała tylko godzinę);-) no i mam nadzieję, że 50 g glukozy mniej mdli niż 75 g :-D
A tak w ogóle to mnie ciekawi, czemy dała mi na 50g, jak zazwyczj daje 75g :confused: może dlatego, że do tej pory miałam wzorcowe :sorry2:

Ja miałam poziom glukozy tylko raz 50 g, i pewnie masz rację że dała ci mniejszą ze względu na dobre wcześniejsze wyniki.
Ogólnie co wizyta miałam morfologię i mocz, raz - toksoplazmoza, glukoza , za miesiąc tylko mocz a dopiero za 2 miesiące dużo badań już do szpitala :-)

Poniżej zamieszczamy wskazówki jak liczyć ruchy płodu, i kiedy skontaktować się z lekarzem.
  • Najlepiej, policz ruchy płodu przynajmniej raz dziennie
  • W miarę możliwości o tej samej porze, każdego dnia
  • Licz tylko wyraźne ruchy (kopnięcia i obroty)
  • Nie zliczaj ruchów lekkich
  • Aby perystaltyka jelit nie fałszowała ilości ruchów płodu liczenie rozpocznij około 2 godzin po posiłku.
  • Licząc ruchy leż na lewym boku (lepsze dla układu krążenia)
  • Zapisz godzinę rozpoczęcia.
  • Powinnaś odczuwać około 10 ruchów w ciągu 50-60minut
Pamiętaj dziecko też śpi. Fazy bezruchu płodu (fazy snu) trwające 15-40 min występują na przemian z fazami czuwania.
CO WZBUDZA NIEPOKÓJ?
  • Kiedy ruchy stają się nienaturalnie częste i gwałtowne - zgłoś się do lekarza prowadzącego
  • Kiedy nie czujesz 10 ruchów podczas godziny - zgłoś się do lekarza prowadzącego (Pamiętaj jednakdziecko też śpi, i czasami pomiar może przypadać na fazę snu(bezruchu)dziecka)
  • Kiedy nie czujesz ruchów od 12 godzin zgłoś się natychmiast do lekarza prowadzącego, jeżeli lekarz prowadzący ciążę jest niedostępny zadzwoń natychmiast do Szpitala.

Ja niestety miałam w piątek badanko i wynik był zbyt wysoki (50 glukozy) niestety w poniedziałek powtórka (75 glukozy) po godzinie i dwóch, ale się wymęczę:baffled::baffled::baffled:

Magdziarka dzięki za wskazówki, ja dosyć często czuję mojego maluszka szczególnie rano i wieczorem (chyba z głodu:-D), popołudniu tez kopie ale mniej gwałtownie. Nie potrafię jednak wyliczyć dziesięciu ruchów, czasem jest 7 takich mocniejszych lub 8, czasem 5 a może źle liczę? Sama nie wiem, wiem tylko, że jest ruchliwy:tak:

Kochane już pisałam chyba o tym ale wspomnę jeszcze raz. Jak będziecie szły na glukozę weźcie ze sobą cytrynę i wciśnijcie do glukozy z wodą. Zmienia smak i jest naprawdę o niebo lepsze. A nie ma to wpływu n wyniki:tak::tak::tak:

reklama
Do góry