reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Czerwiec 2012

Sunshine taki tuning to ostatnio większość moich przepisów przechodzi ;-) Zaczęłam, kiedy się odchudzałam po ciąży i robiłam wszystko w wersji "zdrowszej" i zamiłowanie do takiego jedzenia już mi zostało ;-)

Baby, u tego sprzedawcy na allegro jest info, że towar można oddać w ciągu 10 dni bez podania przyczyny. Myślicie, że to prawda? Że nie będą robili schodów? :unsure: Kurcze, i tak byłabym stratna (dwie wysyłki), ale to zawsze już coś ...

reklama
hej hej

Dziś mała nam zrobiła pobudkę o 6 :-:)-:)-(, ale dzięki temu jestem już po butowych zakupach, kupiliśmy 2 pary jedne takie na teraz i jedne o numer większe cieplejsze o takie Katalog: Dzieci / Lasocki Kids / 304846 a te na teraz to przecena była z 49 zł na 29 :-D:-D:-D:-D

Niespodzianka to chyba ja też ją zacznę później czytać

zaza to fajnie że weekend udany :-):-)

josi kurteczka super !!!!

kasiek jak coś to zaparkuje się poza rynkiem, niestety tak to jest ja zawsze parkowałam między mostami albo parking płatny w okolicach rynku

asik nieprawda z tym jeżdżeniem tylko z tyłu, możesz wozić dziecko na przednim siedzeniu w przepisach o przewozie dzieci jest tak :
Odpowiada podkomisarz Jarosław Gnatowski z Biura Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji:
Dziecko od urodzenia może jeździć na przednim siedzeniu samochodu. Nie ma ograniczenia wiekowego. Oczywiście pod warunkiem, że jest przewożone w specjalnym ochronnym foteliku, dostosowanym do jego wagi i wzrostu, posiadającym odpowiedni atest i prawidłowo zamontowanym. Trzeba pamiętać, żeby dobrze przypiąć zarówno fotelik, jak i dziecko w foteliku. Zakazane jest jedynie przewożenie dziecka na przednim siedzeniu tyłem do kierunku jazdy w samochodzie wyposażonym w poduszkę powietrzną dla pasażera. Nie ma znaczenia, czy poduszka powietrzna jest włączona, czy wyłączona.
Dopiero dziecko, które skończyło 12 lat lub ma więcej niż 150 cm metrów wzrostu, może jeździć bez fotelika. Dbając o bezpieczeństwo dziecka przewożonego na przednim siedzeniu, pamiętajmy, że pasażerowie siedzący z tyłu, też powinni mieć zapięte pasy. W przeciwnym razie, gdyby doszło do wypadku, zostaną wyrzuceni do przodu z siłą, która może zabić ich i osoby jadące na przednich siedzeniach.

Sposób przewożenia dzieci w pojeździe samochodowym uregulowane zostało w Ustawie z dnia 20.06.1997r. prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 108 z 2005r., poz. 908 - tekst jednolity z późniejszymi zmianami):
  • Art. 39. ust. 3. w pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.
  • Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji.
  • Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
    1. przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1;
    2. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
    3. przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.
Jak wynika z powyższych przepisów prawidłowym jest przewożenie 10 miesięcznego dziecka w foteliku ochronnym na przednim siedzeniu zarówno przodem jak i tyłem do kierunku jazdy. Natomiast jeżeli pojazd wyposażony jest w poduszkę powietrzną pasażera to przewożenie dziecka może odbywać się tylko przodem do kierunku jazdy.

Iwon zdrówka !!!!! a ze zwrotami na allegro nie ma problemów możesz zwrócić, tylko ja zawsze wolę zadzwonić i poinformować sprzedawcę że towar odsyłam

Sunshine współczuję deszczu !!!

Aylin i masz rację że najbezpieczniej na środku tylnej kanapy !!!!! dziecko jest wtedy najmniej narażone na uderzenia boczne

Ostatnia edycja:
Sunshine - za siedzeniem pasażera, a nie kierowcy. Przynajmniej ja wiem, że tak zalecają i nie ma potwierdzenia w statystykach, że dziecko za kierowcą jest bezpieczniejsze.
Oczywiście na środku najbezpieczniej, ale jeśli nie na środku to podobno za pasażerem.

alijenka - to takie buty, jakie ostatnio kupiliśmy G :-D są super

Ostatnia edycja:
Ja czytałam, że jak jest jedno dziecko, to najlepiej fotelik pośrodku, jeśli nie można pośrodku, to za pasażerem. A to dlatego, że jak się wyjmuje bobasa, który siedzi za kierowcą, to jest mniej bezpiecznie, bo dzieje się to od strony ulicy/ruchu.
A jeśli się ma dwoje dzieci, to za kierowcą powinno siedzieć to dziecko, które się 'szybciej' wyjmuje :blink:

Aylin, no nie używany, paczka z wczoraj. Opakowania na szczęście jeszcze nie wyrzuciliśmy (chyba), gorzej z paragonem, nie wiem czy go nie dziabnęłam do kosza :dry:

mlody chyba dzisiaj wstal o 6 i babowal mamowal i tatowal ... dostal jeszcze smoka zeby dospal ale chyba zebiszcza mocno doskwieraly :| ehhhh a ja mam ostatnio ciezkie noce bo spac nie moge :(

porownuje brzuchol miedzy Nikosiem i Sarunia i chyba jest nieco mniejszy niz przy Nikosiu a jesli nie mniejszy to taki sam ... moze nie bede jakas wielka na koniec ... oby bo juz teraz ciezko sie spi a co bedzie pozniej

co do fotelika ja dodam ze na srodku najbezpieczniej o ile ma sie pelnowartosciowy pas bezpieczenstwa posrodku czyli taki przez brzuch i klatke piersiowa a nie tylko brzuch... kolejne miejsce to za siedzeniem pasazera a koncu za kierowca, a z przodu mozna sadzac w tych wiekszych fotelikach 9-36, 9-18 ale tez nalezy miec wylaczona poduszke powietrzna, a fotel odsuniety do tylu na max... a poduszka ma byc wylaczona bo wybuch nie ratuje tak jak doroslego tylko jeszcze moze polamac nozki a nawet zabic, wiec wozenie dziecka z przodu do konkretnego wieku badz wzrostu na odpowiedzialnosc rodzicow ...
jak sie nie chce zarobic mandatu wozac dziecko z przodu nalezy wozic ze soba zaswiadczenie ze ma sie wylaczona poduszke powietrzna od serwisu samochodowego,

Ostatnia edycja:
Ja czytałam, że jak jest jedno dziecko, to najlepiej fotelik pośrodku, jeśli nie można pośrodku, to za pasażerem. A to dlatego, że jak się wyjmuje bobasa, który siedzi za kierowcą, to jest mniej bezpiecznie, bo dzieje się to od strony ulicy/ruchu.
A jeśli się ma dwoje dzieci, to za kierowcą powinno siedzieć to dziecko, które się 'szybciej' wyjmuje :blink:

Dokładnie. Myślę, że zwłaszcza jadąc sam na sam z bobasem ma się w razie czego łatwiejszy i bezpieczniejszy dostęp do dziecka.
Pewnie, że oddaj, jeśli jest taka możliwość.

reklama
Muńka no właśnie coś kojarzę bo zdjęcie dałaś, wiedziałam że fioletowe ale nie wiedziałam jakie :-D:-D
a masz rację że jeżeli nie możemy dziecka zapiąć w środku tylnej kanapy bo nie mamy tam zapięcia ISOFIX lub trzypunktowych pasów to najbezpieczniej jest za siedzeniem pasażera

Kasieńka kodeks drogowy wcale nie mówi o tym że musi być wyłączona poduszka, kodeks drogowy mówi tylko to :
Na przednim fotelu można przewozić dziecko, które ukończyło 12 lat (wzrost nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia). Może na nim podróżować także całkiem mały pasażer, ale tylko w foteliku ochronnym. Musimy jednak pamiętać, że jeśli auto jest wyposażone w poduszkę powietrzną, fotelik musi być zamontowany przodem do kierunku jazdy.

Ostatnia edycja:
Do góry