reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2013

Marcysiowa- weź coś na wzmocnienie bo to może być coś grpowego
Paulus- ja bym tez coś poczytała,zwykle nie mem czasu

Dziewczyny a co do tej higieny to tak jak pisze Wenusjanka, kopkę ściąga się przed praniem i do wc wyrzuca, przecież jak dziecko zrobi kupke to jednorazówki to tez trzeba je umyć i w tej kupie się "wybabrać", macie prawie tyle samo kontaktu z nieczystościami, to troche głupio pisac ze sie ma obsesje na punkcie higieny, dziecko to kupki i nieważne jek będą usuwane będziemy z nimi mieć kontakt

reklama
DZIKA - nam nie chodziło o babranie się w tej kupce, bo to jest normalne, przy każdej zmianie pieluszki nieważne jaka by ona nie była. Chodzi o sam fakt prania - napewno nie wypiorę brudnych pieluch z ubrankami dziecka czy Natalki, czy kogokolwiek innego.
Poza tym prasowanie... nie wyobrażam sobie założyć dziecku na jego delikatną skórę pieluchy - nie wiem tetrowej - nie prasując jej wcześniej, pomijając już ważny temat o którym pisała MINNIE zabijania bakterii itd.

Ja nie mówię, że temat jest zły i ja nie jestem na nie. Temat jest świetny i cieszę się, że udaje Ci się stosować te pieluszki. Jak napisałam Katce, gdybym nie miała innych obowiązków tylko małe dziecko to jestem jak najbardziej za.
Poza tym każde dziecko jest inne. Natalka mi tylko jadła i spała przez pierwsze miesiące, ale inne dzieci w mojej rodzinie dały nieźle rodzicom w kość. Wizja niedospania, niedojedzenia, ogólny ból ciała po porodzie i kosz pełny 30 pieluch do wyprania, wyprasowania, bo inaczej dziecko nie będzie miało... za mną to bardziej przemawia.
Ale to kwestia wyboru, warunków w jakich się jest, pomocy innych itd.

natis- tych pieluch nie da się prasować, do prania dodajesz środek który usuwa bakterie, i nigdy nie słyszałam zeby wywołały jakaś infekcje, zapalenia pieluszkowe itp. maja miejsc częściej przy jednorazówkach, a tak wracajac do bakterii to wiecej jest ich na rekach i ustach ludzi ktorzy dotykają niemowle, albo na smoczkach które niektórzy mają namietny zwyczaj oblizywac przed podaniem dziecku. Wiadomo zbyt sterylne warunki tez nie będą dobre.
A co do pieluch i ich używanie prawda jest taka że jak nie miało sie z nimi kotaku można tylko teoretyzować, ze czasochłonne, mało higieniczne? itp.
To tak jak ze wszystkim jednym pasuje innym nie, ale najlatwiej cos powiedziec jak się je używalo. Ja miałam i mam jedne i drugie. Pampersy sa wygodna, każdy wie.
Ja nikogo nie namawiam, ale jak ktoś chce informacji to ich udzielę, bo jak pisałam jak się nie uzywa to nie da się nic powiezieć
A pranie, ja zawsze piorę je osobno, nigdy razem z ubraniami, choć producenci pisza że mozna. W sumie jesli ubranko ubrudzi sie kupka to tez trzeba bylo by je osobno prać żeby higienicznei było. Piluszki z kupki czysci sie wcześniej, więc jak wklada się je do pralki to tak jak zabrudzone ubranko, wcześniej to sie spiera.

Ostatnia edycja:
Witam

WISIENKO, Życzę żeby jutro Was wypuścili , wiem jak tęsknisz za dzieckiem, pamiętam jak byłam z pół roku temu na operacji w szpitalu niby 4-5 dni , ale tak strasznie tęskniłam za małą...koszmar, ciągle myślałam co robi i jak się czuje, ale potem okazało się że tęskniła za mną ale bardzo dobrze sobie radziła--więc głowa do góry , już pewnie jutro się zobaczycie ;-)

Robaczek , Ja mieszkam całe życie nad morzem i tak nie lubię zimna ,że nad morze tylko LATEM :tak: ale super że Wam się podobało ..

Marcysiowa , To faktycznie może być początek choroby, zrób sobie coś z dużą ilości cytryny miodu, czosnku, mleka--oby się nie rozwinęło...

Jeśli chodzi o pieluszki to zdecydowanie pampersy, wiem , że kiedyś kobiety używały tetrowych i żyły--ale po co sobie życie utrudniać.... Oczywiście to tylko moje zdanie :tak:

hej

ja posiedziałam z rodzinką u rodziców, załapaliśmy się na obiadek

w temacie pieluch - pisałam na zakupowym - ja mam all in one - tego się nie da prasować, nigdy mały nie miał wpadki w stylu "obsrałem się po pachy", co zdarzyło się nam po pampersach [u nas było pieluchowanie mieszane, teraz planuję wyłącznie na wielorazówkach, gdy odpadnie mu kikut pępka]
a po zdjęciu papierka z kupą i przepłukaniu pieluchy to do pralki - nic prostszego - zajmuje tyle czasu co wywalenie do śmietnika i wyniesienie do śmieci
a prałam razem z rzeczami młodego, nigdy nic nie miał z tego powodu... najwięcej bakterii i taka mamy w ustach ;-)

ja teraz planuje level wyżej ;-) wielorazowe chusteczki do wycierania
prasowanie tetry i flaneli na wycieranie buzi zajmowało więcej czasu
latem będzie doskonale schło, a zimą już będzie mniejsze zużycie... no i się cieszę że mam to także ze względów finansowych - trochę nam się pogorszyło w stosunku do tego co mieliśmy 4 lata temu, a 150 zł miesięcznie lekko licząc na pieluchy to spory wydatek

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, nie ma sie co spierac - kazda zrobi jak uwaza najlepiej i stosownie do warunkow jakie posiada. Ja jednak wole troche wiecej wydac kasy, a zaoszczedzic czasu i zachodu. Mimo wszystko uwazam to za bardziej pracochlonne :) Z dwojka bedzie juz z czasem krucho, a jak mlode da mi tak popalic jak Michal, to by mnie juz zamkneli w pokoju bez klamek, gdybym jeszcze o praniu pieluch myslala ;) Ale to tylko moje zdanie i nikogo nie przekonuje do wlasnych wnioskow :) Wrecz sie ciesze, ze sa mamy, ktore zadbaja o to, zeby tyle smieci na wysypiskach nie ladowalo.

Natis - fajnie napisalas, dokladnie o to samo chodzilo mi z ta higiena i praniem i "babraniem".

Milego wieczorka!

Już i tak mam stosy prania i muszę prać dwie pralki dziennie . Zastanawiam się jednak nad zakupem suszarki automatycznej do prania lub pralki z suszarką - macie takie cudo ??? Warto ???.
Zaraz mnie Sara pogoni na wątek zakupowy :sorry2:.

Hahaha gonić nie będę :-p Mi później tam w mniejszej ilości stron (i wyszukiwarka sobie lepiej radzi) jest lepiej szukać tego co potrzebne. Znajoma ma suszarkę i wypowiem się tak: super bo pranie praktycznie suche ale....nie jest "świeże", nie raz BARDZO wygniecione ( wiele więcej siły i czasu przy prasowaniu) Pralko suszarka mi się marzyła ale....usłyszałam, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego - nie suszy do końca albo niszczy ubrania itp. Cieszę się, że Franek będzie z nami w czerwcu i wywalę pranie na balkon, wyschnie w słoneczku i na wiaterku mm....:cool2:

Zasnęłam ok.4.00 rano, o 7.00 obudził mnie mąż, który przyjechał aby pojechać ze mną we wtorek na badania i pierwszy raz zobaczyć na usg potomka (jeszcze nie wie jaka płeć, nie powiedziałam mu :))
Siedzi teraz w kącie, czyta i mnie strofuje, że jak mama nie śpi to uczy dziecko złych nawyków (w sensie niespania w nocy) i że powinnam Mozarta do brzucha puszczać :-D a to wszystko w w/w książce.

Jej ja bym tyle nie wytrzymała :sorry2:

CO do pieluch....po pierwsze widzę nie potrzebne nerwy :no: ...po drugie ja bym chętnie przetestowała a z kolejnej strony za wygodna jestem a może spróbuję? Może jak fioletowa na przemian....trochę tego, trochę tego? hmm... dużo tego MOŻE :-p

Heh a jak mówimy o pieluchach jednorazowych to jakie polecacie na początek młode mamy? pampers newborn , pampers babycare, huggies czy jakies z biedronki czy lidla??

A jeżeli chodzi o wielorazówki to myśle,że jako totalnie zielona w kwestii niemowlaków, to z nich ( chyba) nie bede korzystać. A poza tym nie widzę mojego męza jak pierze pieluchy, bo to on w domu zajmuje sie praniem, nie ja. :no:Może jak dziecko bede odpieluchowywać to tak:confused: POdziwiam eco mamy za wytrwałosć:-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Myślę ze nikt się tu nie spiera, a to ze mamy inne zdanie to chyba dobrze przynajmniej jest o czym pogadać i niedziela sie tak nie dłuży......... jutro połówkowe
Dziewczyny natis, Nayaa, Paulinka- powodzenia, jutro pewnie nie napisze bo mam o 9 żeby spokojnie zdazyć mysze przed 7 wyjechać, mam jakieś 50 km. jeszcze ten szpital w samym centrum, ale pewnie bede miała problemy ze spaniem.
Niby wszystko ostatnio było ok. na usg, chociaz jednemu lekarzowi coś tam się nie podobało, drugi powiedział że tak może być, nie wiem o czym mówili, i wiecie zawsze mamy głupie skojarzenia.
Kiedyś myślałam że USG w ciąży to taka frajda, przyjemność, można dzidziuś pooglądać, ale chyba po 2 pierwszych poronieniach został mi jakiś uraz, moje pierwsze 5 ciążowych usg to były słowa lekarzy "no niestety...", pózniej 2 następne już z Ewą wszystko cacy a po 24 tc. było szukanie czy tokso zrobiła jakies szkody w mózgu, narządach, łożysku.
No nic, mysze zmienić tok myślenia dlatego zamiast myśleć o głupotach będe sie zastanawiała jaka płeć:-D, licze ze się dowiem ale dziecko może być z tych wstydliwych:zawstydzona/y:

W mojej sytuacji to obstawiam że będzie albo do pary, albo do kompletu i uwierzcie gdyby ktos pozwolił mi teraz wybrać to nie wiem co bym wolała, moze lepiej ze to natura wybiera. Z jednej strony chłopaka nie mamy a drugiej jesli bedzie dziewczynka to przy tak małej różnicy wieku dziewczyny by sie mogły dobrze dogadywać. Teraz to czuje mniejszą presje niż w pierwszej ciązy i bardzo dobrze sie z tym czuje. Zobaczymy, ciekawe ile będzie dzidzius ważył, wydaje mi się większy niż Ewa ona w 21tc3d iała 351g i była troche "do tyłu" ale nie ukrywam licze na sn. wiec wole tę wage ":-Dkogucią"

reklama
Hm,ja zamówiłam zamiast papierków wkładki z mikropolaru.Też wielorazowo.

o to jest pomysł, mi jeszcze dużo zostało jednorazowych papierków imsei, ale może też pomyślę o tym mikropolarze... hmmm... tylko wtedy mam pewnie gwarancję, że tylko ja będę go przewijać ;-)

Heh a jak mówimy o pieluchach jednorazowych to jakie polecacie na początek młode mamy? pampers newborn , pampers babycare, huggies czy jakies z biedronki czy lidla??

obojętne, byleby na początek nie kupować dużych opakowań ;-) może się okazać że dziecko toleruje jedne jedyne ... u nas na watku staraczkowym właśnie mamy temat - dziewczyna kupowała pampersy, kupiła pampers premium i dziecko uczulone...

Do góry