• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Dieta naszych dzieciaków :) mniam mniam

dorka ale pepti jest na recepte:dry:my skazy nie mamy potwierdzonej przez pediatre ale ja jestem tego na 90% pewna bo co zjem cos białego to mały dostaje takich szorstkich plamek.
Kuba wczoraj jadł jabłko ze słodką marchewka tez mu smakowało. Dzisiaj mu zrobie na noc kaszke z bananami na moim mleku zobaczymy czy to wypije i czy dłużej pośpi:dry:

reklama
kircym a moze idz do Waszego pediatry i popros o recepte? U nas puszka kosztuje 11zl na recepte a 22 bez recepty ale ja kupuje na recepte.Ostatnio zastanawialam sie czy nie robic tego kleiku kukurydzianego bez mleka.

Marcik a to nie za szybko na rybe? Nie to zebym cie krytykowala,tylko tak z ciekawosci pytam,bo sama nie wiem.Co do jajka to ja juz zaczelam dawac, tak jak pediatra zalecila samo zoltko stopniowo(tzn.np cale zoltko do zupki na dwa dni) i na przemian z miesem do zupki dodaje.
Tosika ja zaczelam ok kaszki ryzowej z jablkiem,dodawalam do mleka tak zeby sie dalo wypic,a z czasem zaczelam robic tak jak jest napisane na opakowaniu i maly je lyzeczka na sniadanko.A na noc dodaje do mleka zwykly klei ryzowy na poczatku po troche,a teraz 8 miarek kleiku na 8 miarek mleka(proszku),dosyc geste wychodzi,ale mamy smoczek z duza dziura,ktora sama zrobilam:tak:Macius spi cala noc.

Powiedzcie co małej najpierw podać; jabłuszka+jagódki, gruszkę, morelę, brzpskwinie, jabłko+banan??

Ja dałam w takiej kolejności:
1. jabłko+banan
2.gruszka ( tylko ze gruszka byla z bananem)
3.brzpskwinie
4.jabłuszka+jagódki
5.morelę

Co to ryb to tak :
Kiedy rozszerzyć dziecku dietę?

Odpowiedź eksperta

W piątym miesiącu może Pani podać pierwszą zupkę, czyli przecier z jarzyn. Zaczynamy od małej porcji: 1-2 łyżeczek dziennie. Kolejną nowość wprowadzamy dopiero po kilku dniach, aby zobaczyć jak organizm smyka „zaakceptuje” pierwszą. Proszę nie podawać od razu całego słoiczka lub talerzyka nowości, ponieważ zbyt obfita pierwsza porcja nowości w menu może skończyć się bólem brzuszka. Gdyby na skórze pojawiła się wysypka albo dziecko zwymiotowało danie lub zrobiło brzydką kupkę po nowym daniu, proszę zrezygnować na jakiś czas z jego podawania serwując inne nowości. Może Pani podać synkowi także odrobinę skrobanego jabłuszka lub soczek przecierowy. Wystarczy kawałek słodkiego jabłka oskrobać łyżeczką, uważając, aby nie dostał się do niego większy kawałek jabłka. Gdy synek zaakceptuje jarzynki i soczek jabłkowy, w 6-7 miesiącu czas na kolejną nowość: kaszkę ryżową lub kukurydzianą albo kleik. Jeśli synek nie będzie chciał początkowo jeść jarzyn, może Pani zamiast warzyw podać mu właśnie kaszkę. Stopniowo, w 6 miesiącu proszę podać dziecku także mięso, ale ugotowane oddzielnie i bez wywaru (może silnie uczulać). Jeśli będzie Pani sama gotowała zupki, proszę w jednym garnuszku gotować warzywa, w drugim mięso i dopiero po ugotowaniu i zmiksowaniu je łączyć. Do takiej domowej zupki trzeba dodać oliwę z oliwek lub niskoerukowy olej rzepakowy. Dań niemowląt nie słodzimy i nie solimy! Takie są najzdrowsze. I jeszcze jedna uwaga: w 6 miesiącu może Pani wprowadzić do diety dziecka gluten, który do niedawna podawano dopiero w 10 a czasem nawet 12 miesiącu. Nie chodzi jednak o to, aby produkt zawierający gluten stanowił posiłek dziecka, ale aby podać mu niewielką jego ilość, czyli 2-3 gramy (pół łyżeczki), np. kleiku glutenowego lub kaszy manny. Ma to zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby trzewnej. I na koniec ciekawostka: od niedawna ryby wprowadzamy do diety dziecka wcześnie, bo nie jak w 2-3 roku życia, ale w 7 miesiącu. Najpewniejsze są ryby z dań ze słoiczka.

Ostatnia edycja:
Ja kaszki daje Bobovity , ale nie zajda się nimi. Próbowałam też kaszkę mleczną z herbatnikami Babydream i tutaj było aż mlaskanie.Dałam też kaszki Nestle na spróbowanie malinową , ale też nic wyjatkowego jak dla Adasia. Ale najbardziej z tego wszystkiego podeszła mu kasza manna połączona z musem bananowo-gruszkowym ( frutapura) . Ponadto wczoraj i dzisiaj Mały dostał biszkopta do pociamkania norlanie muszialam walczyć żeby oddał :-) i na dodatek popil tego biszkopta sokiem jabłkowo-marchewkowym co dla mnie było już zupełnym szokiem.Chyba Adaś dojrzewa :-D

ja mialam ostatnio kaszke Hipp na dobranoc z jablkiem i bylo napisane ,ze zawiera gluten.Byla po 5 m-cu,wiec sprobowalam i malu pil az mu sie uszy trzesly,tyle tylko,ze dolewalam jeszcze mleka,zeby bylo zadsze i dalo sie wypic z butli.Dawalam przez kilka dni i nic mu nie bylo,wiec chyba gluten przyjety.Ale nie wiem jak to dokladnie jest z tym glutenem,bo kaszka byla od 5 m-ca,a w tym co Liwus wkleila jest napisane,zeby zaczac dawac od 10 m-ca:baffled:

reklama
Madzia gluten jest od 6go - kiedyś było, że od 10tego
a my zaczęliśmy nawet z glutenem od 5go oczywiście po konsultacji z nasząpanią dr
a kaszki lub kleiki mam rozpisane ze od 7go więc i to może wcześniej zaczniemy no i rybka ponoć też może znaleźć się w jadłospisie od 7 miesiecy

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry