No to ja miałam "Szczęście" ha,ha,ha... bo za trzy dni kończę 36 i załapałam się na darmochę.Hej Dziewczyny.
Własnie rozmawiałam z panią z NFZ-tu i pytałam odnośnie tych badań prenatalnych u kobiet po 35tym roku zycia. Potwierdziła że trzeba mieć ukończone 35 lat. Jeżeli ma się wyznaczony termin badania na tydzień a nawet jeden dzień przed 35 tymi urodzinami, to trzeba zapłacić. Ja właśnie tak miałamOni (NFZ)sprawdzają to wg PESELu. No trudno, chociaż uważam że to niesprawiedliwe
. Badania nie mogłam przełożyć gdyż przezierność karkową określa się w 12-12 tyg ciąży, i 3 tygodnie później, kiedy ukończyłabym już swoje magiczne 35 lat, byłoby już za późno
![]()
Ale zgodzę się że takie badania, jak i badania profilaktyczne w kierunku raka, mamografia - powinny być bez ograniczeń wiekowych darmowe. Taniej jest chyba zapobiegać niż leczyć.
Mnie 2 lata temu lekarz wyśmiał jak powiedziałam że chcę sobie zrobić mammografię - podobno za młoda byłam, a teraz się dowiedziałam że w moich piersiach coś się zbiera i przeżyłam trochę stresu, a chirurg powiedział że teraz rak nie wybiera - i młodsze mają raka, a samobadanie to fikcja, bo wykrywa tylko duże zmiany. Tylko kogo stać na badania wydać 200 - 300 zł? Zdrowie najważniejsze - ale same wiemy, dentysta dla 4-osobowej rodziny to już kupa kasy.