reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Dzidzia czerwiec 2006

Ja byłam u lekarza we wtorek, nie pisałam bo nie miałam internetu od niedzieli :( Dziś dopiero mam i nie wiem od czego zacząć tyle zaległości...
Widziałam swoją kropeczkę, nawet bijące serduszko na dużym zblizeniu :) Ale powiedział gin że ciąża bardzo wczesna, że może nawet młodsza niż mi się wydaje ale na pewno to powie na następnym badaniu (07.11) bo można będzie lepiej zmierzyć...teraz jak zaznaczał kropeczkę to mu pokazywało że 3 mm ( pęcherzyk chyba koło 2 cm jeśli go dobrze zrozumiałam) Wydaje mi się to strasznie mało - wg mądrych książek powinno mieć ok 5 mm, ale w końcu zwalam na to że przy takich wielkościach na pewno może być jakiś bład pomiaru...zresztą sam lekarz powiedział że dokładnie zmierzy następnym razem...najważniejsze że było widać i że serduszko pulsowało...myślę więc że wszystko ok.

reklama
Basiu! Na pewno ok. Nie przejmuj się na zapas! Mogło być tak że zanim po owulacji doszło do zapłodnienia to minął jakiś czas, albo miałaś dwie owulacje i zaszłaś w drugiej. Najważniejsze że bije serduszko i jest zarodek. Zobaczysz - daj mu trochę czasu a będzie się rozwijał i rósł że ho ho! :) Pozdrawiam!

sumka - jajnik ma prawo boleć bo wydzielane przez zarodek hCG stymuluje ciałko żółte, które się rozrasta, a wraz z nim rozrasta się jajnik. Jeśli jednak chorowałaś na zapalenie przydatków kiedykolwiek to zrób sobie monitoring beta hCG we krwi - prawidłowo powinno wzrastać o 1,7-2 co 2 dni. Pisze to ponieważ po przebytym zap. przydatków łatwiej o ciążę jajowodową i wtedy wzrost hCG będzie zdecydowanie mniejszy. Oczywiście nie uważam że ją masz! Sądzę że to po prostu powiększanie się ciałka żółtego! Pozdrawiam!

Nemezis kochana, wytłumacz mi prosze jak chłop krowie... jak to z tym ciałkiem żółtym i jajnikiem jest. Bo gin własnie pokazywał mi tez jajniki - i tłumaczył że na jednym są malutkie pęcherzyki a na drugim - lewym coś wiekszego...Ja nie bardzo kumałam o co mu chodzi i sie nawet troche przestraszyłam co z tym jajnikiem...bo mnie troche czasem lewy zaboli. Ale teraz mi sie zaczyna to jakoś układać w całość...to gdzie jest to ciałko żółte? w jajniku?

Hej! Więc komórka jajowa dojrzała, czyli właściwie pęcherzyk Graffa jest otoczona 2 warstwami komórek produkującymi hormony : komórkami ziarnistymi i tekalnymi. W środku jest płyn. Po czym pęcherzyk "wybucha" wyrzucając komórkę jajową do jamy brzusznej gdzie ją łapią sytzępki jajowodu. Natomiast te pozostałości zostają w jajniku. Gdy nie ma ciąży zanikają. Gdy dochodzi do zapłodnienia to zarodek wydziela hCG które stymuliuje te komórki z pozostałości pęcherzyka Graffa do rozrostu. Bo dopóki nie wytworzy się łożysko to muszą one utrzymać poziom hormonów w organizmie by nie doszło do złuszczenia błony endometrium ( czyli miesiączki). Więc z tych rozrastających się resztek tworzy się tzw. ciałko żółte. Ono szybko rośnie, by dostarczyć odpowiednią ilość hormonów. Dlatego jajnik może kłuć. Ciąże pozamaciczne zwykle są w jajowodzie. Jajnikowe i brzuszne zdarzają się niezmiernie rzadko. Pozdrawiam.

Dziękuję Nemezis za wyjaśnienie - trochę mnie to uspokoiło tez ze względu na to że się strasznie zastanawiałm co on mi tam w tym jajniku pokazuje...Pozdrowionka dla Ciebie i dla fasolki

Witajcie Czerwcówki!

Ja jestem tegoroczną Czerwcówką! Urodziłam synka 15 czerwca :)
Jak Was czytam to nachodzą mnie wspomnienia z czasu kiedy sama byłam w ciąży.
Życzę Wam wszystkim szczęśliwej i lekkiej ciąży oraz szybkiego i bezbolesnego rozwiązania.
Pozdrawiam serdecznie

Dziękujemy!!!!!!!!!!!! Cudny maluszek! Życzę aby się zdrowo chował! Sama jestem mamą - chrzestną- jednego Szymka ;D ;D ;D

reklama
Dziekuję Nienna - Jej małe cudo;)- ja mam termin na 15 czerwca:):)i juz nie mogę sie doczekać, kiedy będę tuliła swoje maleństwo w ramionach:)

Do góry