• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

tfu tfu mamolka sama nie wyjmuj kleszcza tylko szybko do lekarza tym bardziej że jesteś w ciąży!!!!!

Ja też miałam akcje na początku ciąży. Ugryzł mnie pies, który nie było szczepiony na wściekliznę. Bardzo się bałam. Poszłam do lekarza, który podał psa do sanepidu i był obserwowany przez inspektora weterynarii przez 3 tygodnie. Okazało się jednka że jest wszystko dobrze ale co się nadenerwowałam to tylko ja wiem :/

Ostatnia edycja:
reklama
trzeba kręcić a nie wyrywać - wielokrotnie wyjmowałam kleszcze mojemu mężowi. Posmaruj wodą utlenioną weź pincetę ale nie z bardzo ostrymi końcami chwyć drania delikatnie i obróć o 360 stopni delikatnie wyciągając, przemyj miejsce zobacz czy na pewno wszystko wyszło i po kłopocie. A borelioza wbrew ogólnemu przekonaniu dużo częściej się przyplątuje od ugryzienia pająków niż kleszczy. Obserwuj miejsce po ukąszeniu - jak wyjdzie rumień dookoła - takie kółko czerwone, ale nie zaraz przy miejscu po kleszczu tylko jakby je okalało w oddali (jak halo wokół słońca) to wtedy do lekarza

A ja czytałam ,że kleszcz to nie śrubka i nie można kręcić. I jak jeszcze siedzi to nie wolno niczym smarować, ani polewać , bo kleszcz może po prostu zwymiotować i jak to wszystko dostanie się do organizmu to można właśnie zachorować.

to wracając do moich dzwoneczków co to nikt nie podjął tematu ;-)
"Meksykańskie bola, czyli dzwoneczki ciążowe to niezwykle barwna, estetyczna i oryginalna biżuteria (nie tylko) ciążowa.

Maleńki dzwoneczek umieszczony w środku kulki z każdym Twoim ruchem wydaje delikatny dźwięk. Od około 20-tego tygodnia życia płodowego dzieci słyszą dźwięki świata zewnętrznego. Dzięki temu, po urodzeniu, dźwięk Bola będzie kojarzył się Twojemu maleństwu ze spokojem, bliskością i bezpieczeństwem a Tobie łatwiej będzie maleństwo uspokoić."
to dzisiaj powinni mi przywieźć mój dzwoneczek...

Załączniki

• bola-stopki.jpg
    bola-stopki.jpg
    4,5 KB · Wyświetleń: 81
moi rodzice właśnie wyremontowali większość domu, bo to taki stuletni zabytkowy, i mama mówi do mnie, że jeszcze strych by chciała robić, tam też można całe poddasze w mieszkanie zrobić, że chciałabym to wyremontować jakby któraś z nas z mężem chciała mieszkać.... aż mnie wcięło, mówię jej, że my chcieliśmy to stanęliście okoniem, a teraz jak mam wyjechać 900 km od domu bo się do nas rodzina C. uśmiechnęła to nagle, że ona by chciała którąś córkę w domu, i zrozum tu rodziców o co im chodzi....

Sadze ze oni sprtynie (tak jak moi, kiedy zamieszkalismy "na kocia lape") wydedukowali, ze was zmusza do malzenstwa :-p A jak nie wyszlo, a teraz ich corunia ma uciekac daleko, to stwierdzili ze inaczej was przyciagnac :-p moi tak 2 lata, w czasie kiedy ja mieszkalam przed slubem z moim M, marudzili o slubie, ze to niebezpieczne tak mieszkac, jeszcze zajde w ciaze a on ucieknie i inne... To juz wolalabym sie z nim rozstac przed slubem, niz wychodzic za kogos by nie uciekl :-D

Co do facetow to Salomii faktycznie niezle trafilas hehe. Ja zawsze slysze "zaraz", co sie przemienia w nigdy. Poki nie bede o czyms naprawde czesto mowic (w odpowiednim czasie, bo moze byc klotnia) to czesto moge czekac baaaardzo dlugo na efekty :baffled: Dotyczy to prac domowych. Jesli chodzi o pojechanie gdzies po zakupy itd. to nie moge nazekac ;-)

mamolka jak ja mialam kleszcza to pojechalam do przychodni i mi go wyciagneli (wycieli). Przynajmniej sie nie denerwowalam, ze cos moze zostac. Tobie tez tak radze, jesli nie masz w domu kogos, kto umie je wyjmowac. Bedzie dobrze - nie przejmuj sie :*

Witam dziewczynki!

Pada, jaka ulga. Od razu lepiej się czuję i mam więcej energii.

Budowa domu.... Moje marzenie. Na razie zostaje nam zaciskanie pasa, tym bardziej, że mój mąż dostał wypowiedzenie. Staram się o tym nie myśleć, żeby się nie martwić. Mieszkamy z moimi rodzicami i na razie nie ma problemów. Mamy swoją kuchnię, łazienkę i 2 pokoje. Więc prawie luksus, z tym że to nie jest wydzielone mieszkanie, bo obok nas pokój mają też rodzice i musimy przejść cały dom, żeby dotrzeć do swojej części. Trzeba będzie pomyśleć w końcu o domku, bo długo nie chcemy tak mieszkać.

w końcu i u nas pada :)
mam dwa powody do radości - dziewczyny, dostałam pracę na stałe! warunki co prawda nie najlepsze na razie ale podobno jak będę wracać po macierzyńskim to mam się upomnieć i mi polepszą :-D:-D:-D na razie to przynajmniej mam spokój że będę miała gdzie wracać, no a drugi powód, też do radochy i w sumie ze skutkiem uspokajającym mam dzisiaj wizytę na 3D! zobaczę swego maluszka!!!! jejku przy pierwszym dziecku chyba aż tak się nie ekscytowałam :zawstydzona/y:, ale teraz po prostu chce zobaczyć na usg, że wszystko tak jak lekarz twierdzi że jest ok, że tak i będzie i mój spadek wagi 8kg od początku ciąży to nic innego jak tylko początkowy zrzut "balastu"... o wynikach wizyty postaram się dać znać już jutro, więc proszę o kciuki żeby na prawde było dobrze no i dzidziuś się pokazał też kim jest czy mam sukieneczki szykować czy spodenki :tak:

a o budowie swego domku kiedyś bardzo marzyliśmy z mężem, tylko jak zobaczyliśmy nasze możliwości finansowe to raczej do emerytury by nam zeszło, a potem to po co nam dom ;-) podczas emerytury to będę chciała jeździć po świecie a nie kosić trawkę wokół swego domu, ale szczerze to mi wystarczy możliwość wyjazdu do moich rodziców na domek, lub u teściów, s którymi nie uwierzycie ale chyba mam lepszy kontakt niż z własnymi rodzicami ;-):zawstydzona/y:

Ostatnia edycja:
reklama
z tym domkiem to każdy sobie radzi jak może. my formalności do budowy załatwialiśmy prawie rok ale to wszystko się przedłużało bo byliśmy za granicą i nie zawsze jak otrzymaliśmy jakieś papiery to można było przylecieć od razu. ale to narazie pozwolenia, zapewnienia mediów itd. a reszta przed nami niestety.

a ja dzisiaj strasznie ospała jestem. ale wiem, że jak teraz się położę to nocka z głowy niestety więc jakoś wytrzymam.
wrublik zazdroszczę wizyty dzisiaj. ja 3d będę miała za miesiąc i strasznie się na to cieszę. no ale narazie to trzeba czekać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry