reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

reklama
Jutro idę na badania - TSH, morfologia, może nawet zrobię betę. Brzuch mam jakbym była w 12 tygodniu 🙈🙈🙈 czuję się fatalnie ( a to mnie cieszy 🤣). Mąż dziś szedł szukać ginger ale. Babka w sklepie - co zachcianki? 🤣🤣🤣 A to mi pomagało na mdłości. Żywię się ciastkami owsianymi i wszystkim co jest kwaśne 🙈🙈🙈 z kawą się poddaję (robię i wylewam). Drzemka po południu taki standardzik 🙈🙈🙈

W przyszłym tygodniu mam delegację i nie wiem, jak ogarnąć - teoretycznie mam być na nogach od 4, podróż pociągiem i do wieczora. Myślę, żeby napisać do hotelu czy mogę wcześniej przyjść 🙈 i się wyspać 🙈🙈🙈 bo mam wolne od 12 do 14 🙈

A u Ciebie?
A to który tydzień u Ciebie? 😍

Nie bardzo. Mierzyłam w tym cyklu temperature I wyszły 3 dni opóźnienia tylko 😔 ja wiem ze temperatura nie da 100proc pewności ale jednak nie ma się co łudzić myślę
Mimo wszystko trzymam kciuki bardzo
5 +1-2 🙈😅
Ale w pierwszym ciąży też tak miałam - pamiętam, że jeszcze przed albo zaraz po wizycie serduszkowej biegłam do autobusu i ludzie mi miejsce ustępowali 🤣🤣🤣 taka piłeczka była. Na prenatalnych już w spodniach ciążowych 🙈🙈🙈
Wow a jak było pod koniec?
U mnie tak do 7-8 miesiąca to mało co widać. Z jednej strony fajnie bo mieszkam w dość gorącym klimacie i ciąże przypadały niestety na najgorszy czas więc nie umeczylam się bo skończyłam z mikro brzuchem i w pierwszej i w drugiej ciąży

Bardzo współczuję tym, które mają problemy z ciążą i mocno kibicuje! 🤗 co do zwolnienia to pracuję fizycznie, jestem równo 5tc dzis i ne wiem kiedy nawet mogę dostać zwolnienie od lekarki, kiedy ona uzna że to już odpowiedni czas?? 🤔 na następnej wizycie (6tc+5) sama mi da czy prosić?? Nie wiem boję się że coś się wydarzy i szybciej wrócę do pracy niz poszłam....

reklama
.

Wybiegam już w przyszłość myślami i zastanawiam się co powie moja Pani doktor, zawsze mi powtarzała, że ciąża po poronieniu jest uznawana za ciąże wysokiego ryzyka i najlepiej od razu iść na zwolnienie. Trochę się boje, że da mi zwolnienie, a nam nie wyjdzie i bede musiała wrócić do pracy, a to będzie dla mnie mega krępujące.. ale to chyba bezpieczniejsza i lepsza opcja niż późniejsze obwinianie się, że coś zrobiłam nie tak
Jak Wy podchodzicie do tematu zwolnień w tak wczesnej ciąży?
trochę głupoty gada lekarka. Poronienia wczesne są bardzo częste i biorą się w głównej mierze z wad zarodków, więc nie ma to kompletnie wpływu na kolejne ciąże. W 1 połowie ciąży de facto czynniki zewnętrzne w pracy nie za bardzo mają na ciąże wpływ (chyba że któraś pracuje jako pilot myśliwca). Stres także nie.
Normalna praca, nawet fizyczna nie jest szkodliwa w zdrowej ciąży. Zwolnienia na tym etapie powinny być ewentualnie podyktowane stanem kobiety, nie wyobrażam sobie np pracować przy uporczywych wymiotach itp. Ale nie poszłabym też do pracy wymiotując przy jelitowce :)
Co innego w drugiej połowie ciąży kiedy np skręcająca się szyjka może wymusić oszczędny tryb życia.

Do góry