reklama

Grudzień 2009

ile zjada?
nas położna mało nie zabiła jak powiedzieliśmy,że mała zjada 80 ml i śpi 4 h
kazała nam dawać najwięcej 60 ml dzięki czemu Lenka ciągle jest głodna i marudna
ja już sama nie wiem jak ją karmić:no:
kupki, bączki i stękanie a do tego zabójcze minki-to jest to!
u nas pępuszek jeszcze się trzyma ale od dołu ładnie odchodzi
herbatka wypłukuje bilirubinę?:shocked2:
nie wiedziałam:laugh2:
a ze niby czemu masz dawac najwiecej 80 ml mleka? jak dziecko jest glodne !!!!! Pierwsze slysze ,nawet na pudelku nan mleka jest napisane dziecko w pierwszym miesiacu powinno zjadac conajmniej 90 ml przy jednym karmieniu.
MOje dziecko zjada 120 ml ( jezeli jest dokarmiane bo tak to jedziemy z cycusiem) i ani nie marudzi ani ne placze a kupki robi prawie po kazdym karmieniu ,no i przede wszytkim jest najedzone !!! MOja pediatra pochwalila Fifolka ze ladnie je slyszac ze wlansie tyle mu trzeba aby sie najadl.w taki oto sposob ja mam czas dla siebie jak maly spi 4 godzinki !
Ja niewiem dlaczego tak wam polozna kazala robic ,moje drugie dziecie karmione jest na zadanie i wypija tego ile chce tak aby sie najadlo !
A co do dopajania ,of kors ja zodtslama zalecenie aby malego dopajac wczesniej dawalam glukoze teraz dostaje herbatke z hippa rumiankowa ,obojatne jest co aby tylko maly pil i sikal duzo ,przy sikaniu pozbywa sie nadmiaru bilirubiny :) dzieki czemu juz nie jest chory i zolty :)

reklama
Jakieś dzisiaj pustki :szok: chyba wszystkie poszły rodzic :-D:-):tak::tak::tak:

a ja wlasnie prasowanko odstawiłam :-) włoski sobie umyłam (chodz w ciazy to naprawde wyczyn) :-) i ziemniaczki na obiadek oskrobałam rybke w panierke obrobiłam i marchewke z jabuszkiem starłam ... no i juz w lodowce oprocz tam jakiegos mieska pucha... dzis trzeba bedzie skoczyc na zakupki jakies...

ahh grudzien to wogole bedzie wydatkowy miesiac tylko z kad na to wszystko wziasc kaske :confused2::rofl2::confused2:
oto jest pytanie:tak:

A ta pipete mozna kupic w aptece?? czy gdzie ?:-p:sorry:

Wiem wiem ze pediatra i wlasnie warto sie dowiedziec ( wrazie czego ) jaka mieszanke trzeba kupic jakby jakis kryzys....

ale zauwqazylam wsrod znajomych itd ze zalecaja ta mieszakne NAN przewaznie....
ja karmię nanem bo taki mi kazali w szpitalu:tak::tak:
Aśka gdzie Ty jesteś bo mam pytania:tak:

a mnie rzbraja to co mialo miejsce kminute temu..
pukanie i nawet nie powiem prosze a juz sie wchodzi...
jakbym nie miala majtek na dupie to nawet bym nie zdazyla naciagnac a juz dzrzwi by sie otwarly...:wściekła/y:

Tez bym sie wnerwila ja tego strasznie nie lubie!! moja tesciowa przychodzi do nas to nawet dobrze nie zapuka i sobie wchodzi, nie mowiac ze butow nie zdejmuje, do tego pali papierosy mi w domu przy mnie nie wazne czy jestem obok czy nie i jeszcze popielniczke zostawi pełną popiolu. normalnie szlak mnie trafia jak to widze. bo moja mama przychodzi do mnie pomoze mi posprzatac jak pali to wychodzi do lazienki a tam mam wentylator na wlacznik i do niego pali popielniczke zawsze oprozni i umyje! jestem uczulona na tego typu rzeczy bo ja nie mam zamiaru siedziec w tym smrodzie papierosowym a do tego sprzatac po kims kto nie wie co to porzadek a ja kocham czystosc!!!

Hejka!
Melduję się na szybko, bo nie ma szans, żebym nadrobiła. Nie mam pojęcia co się dzieje, oprócz tego, że kilka dziewczyn "korzysta" z pełni ;-) Coś mi się widzi, że miejsca na grudniowym podjum już nie zajmę z moją jutrzejszą cesarką :-p.
Nie mam czasu Was nadrabiać, mam do przeczytania chyba ze 100 stron, a Marcin właśnie pojechał po moich Rodziców na lotnisko. Za jakieś 2 godzinki przyjadą i się zacznie... a jutro do szpitala na 7 rano i czekanie na swoją kolej :tak: Dam znać jak Misiulka już będzie na świecie :-), tylko muszę jakieś numery telefonów spisać, bo mam tylko awaryjnie nr Mei wklepany ;-) Trochę zaczynam panikować, ale to dobrze, bo wreszcie się wzięłam za pakowanie torby do szpitala i może wybiorę jakieś ciuszki dla Małej na powrót :sorry: Wszystko na ostatnią chwilkę...
No nic, uciekam, bo jeszcze muszę obiad zrobić, pranie powiesić i ogarnąć chałupkę nieco (żeby mi Rodzinka na wstępie na zawał nie padła!).
Powodzenia i nie szalejcie jak mnie nie będzie! Wracam (oby) w sobotę, najpóźniej w niedzielę! A może jeszcze wieczorkiem coś skrobnę, jak się wszyscy już pośpią ;-)
Papatki!

Kurcze trzymam kciuki :) Wysciskaj rodzicow od nas :) NO i powodzenia jutro ,he he jeszcze noc przed toba a jutro juz bedziesz mamusia :) piekna sprawa !

chyba jednak tak ... qrwa dzis mnie poinformowala ze zaprosila jeszcze na swieta siostre mariusza z Laura !!! ja juz nie wiem czy ta kobita ma rowno pod sufitem czy niekoniecznie !!! juz sie nawet nie odzywam tylko rycze po katach bo mi brak slow !!
mea - olej ja ! I nie placz przez babsztyla !Nie ma sensu ,a pierogow zadnych nie lep na swieta powiedz ze zaczynasz rodzic czy cos i tyle !

Akoza TRZYMAMY KCIUKI

Nooooo zawaliscie tak wiedziec ze juz jutro sie zobaczy swoje dziecie :-)

hmm lece sie cos podmalowac bo po obiadku trzeba pojsc cos kupic i półki zapełnic w lodowce :-p

a ze niby czemu masz dawac najwiecej 80 ml mleka? jak dziecko jest glodne !!!!! Pierwsze slysze ,nawet na pudelku nan mleka jest napisane dziecko w pierwszym miesiacu powinno zjadac conajmniej 90 ml przy jednym karmieniu.
MOje dziecko zjada 120 ml ( jezeli jest dokarmiane bo tak to jedziemy z cycusiem) i ani nie marudzi ani ne placze a kupki robi prawie po kazdym karmieniu ,no i przede wszytkim jest najedzone !!! MOja pediatra pochwalila Fifolka ze ladnie je slyszac ze wlansie tyle mu trzeba aby sie najadl.w taki oto sposob ja mam czas dla siebie jak maly spi 4 godzinki !
Ja niewiem dlaczego tak wam polozna kazala robic ,moje drugie dziecie karmione jest na zadanie i wypija tego ile chce tak aby sie najadlo !
A co do dopajania ,of kors ja zodtslama zalecenie aby malego dopajac wczesniej dawalam glukoze teraz dostaje herbatke z hippa rumiankowa ,obojatne jest co aby tylko maly pil i sikal duzo ,przy sikaniu pozbywa sie nadmiaru bilirubiny :) dzieki czemu juz nie jest chory i zolty :)
na tą odpowiedź czekałam
Lenka sika dużo! ufffff to dobrze
też podaję jej herbatkę z hippa rumiankową
Lenka też ładnie je tylko ciągle trzeba ją karmić bo skoro ma jeść tylko 60 ml!!!

A ubierasz Małego w czapeczkę??? bo ja po kąpieli zakładam
no i jeszcze pytanie czy kładziesz Fifka do fotelika żeby sobie posiedział?

Jestem załamana:-(:-(:-(
Jutro na badanie krwi i moczu bo mały jest jak to powiedział "dość żółty" i jeszcze za mało przybiera na wadze:-(:-(:-( Przez tydzień tylko 40 g!

Ale ja to czułam....bo on co pół godziny szukał cyca! A ja nie chcę karmić butelką!!! W dodatku nie umię go nauczyć....próbowałam dopajać go wodą z glukozą żeby wypłukać bilirubinę to mi dwa razy tak się zakrztusił że myślałam że dostanę zawału!!! A dziurka w smoku tak mała że ja ledwo z niej pociągłam!

Jak on może się nie najadać jak piersi mi pękają od mleka i przystawiam go na żądanie a nie co 2 , 3 godziny??????????

Kurcze aga spokojnie nie zalamuj sie nam ;-). Jezeli jest zolty byc moze bedzie mial podwyzszona bilirubine ,norma jest do 12 powyzej byc juz nie powinna ,ja walczylam z tym w szpitalu dzieki czemu zostalismy dluzej na naswietlaniu 2 dniowym.Pozniej zoltaczka wrocila ( a nie powinna ) i szykowal sie szpital !
Jednak pediatra cudowna kobieta ktora sie opiekowala Fifolkiem jak sie urodzil ,uratowala nas od szpitala i wypozyczyla nam za 50 zł na dobe bilibed taka maszyne i maly sie mogl naswietlac w domku ,tak naswietlalaismy go 2 doby i wyniki sie poprawily a mial bilirubine podwyzszona do 15 ! Teraz nie jest zolty juz wcale.
Mi fifi tez sie ksztusil glukoza ,i tez zawalu dostawalam za kazdym razem ,ale Aga proboj !!!! to naprawde pomaga ,maly zaczol tak sikac ze pieluszki musialam caly czas zmieniac ! Jak oddaje bardzo zoty mocz i widac go na pampersie to znaczy ze bilirubina jest podwyzszona tak bylo w naszym przypadku bynajmniej i tak mi pediatra mowila ,pierwsze co otworzyla papmersa i mowi " ohoooo siuski zolte jak sie patrzy od bilirubiny" wiec wywnioskowalam ze to od tego :)Teraz jak sika to juz normalnie slomkowym kolorkiem a nie zotym !!!!!!!!

Dopajaj go to wazne i pomocne ! zacznie sikac duzo i czyscic sie z bilirubiny !Przynajmniej tak moja pediatra doradzala !

Co do mleczka ! Kurde twoj pokarm jest malo wartosciowy ? NO sama niewiem ,moj jak zje cyce to spi ok 2,5 - 3 godziny na moim pokarmie .Tylko ze mi zawsze brakuje na jakies 2 karmienia mojego pokarmu wiec dokarmiam go Nanem i na nanie spi ok 4 godzin !

NO i 2 cycki na raz mi sciaga w jakies 20 minut ! Butelki kupilam z Lovi ponoc podobnie dziecko ssie jak z piersi i moze dlatego moj maly nie ma problemu z ssaniem z cycka i z butli ? kurcze niewiem !

Ostatnia edycja:
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry