reklama

In vitro 2024 - refundacja

Robiliśmy podstawowe badanie nasienia, bo miała być to tylko formalność...Zobacz załącznik 1735944
Ok dziękuję że się podzieliłaś. W zasadzie skoro nie oznaczyli morfologii to nawet nie wiem czy jest sens robić HBA i DFI, mój lekarz prowadzący mówił nam żeby nie robić bo to strata pieniędzy „leczenie będzie takie samo niezależnie od wyników a badania są drogie, dołożycie sobie stresu i nieprzyjemnego badania - nie ma sensu” (ale ja się uparłam). Więc może nie róbcie tylko faktycznie idźcie w IVF. Myślę że to dobra decyzja. Zawsze warto się też przejść do androloga. Chociaż myśmy byli u wszystkich świętych i wniosek był jeden, IVF z dwuetapową selekcją nasienia więc… czy to coś dało poza wydaniem pieniędzy - niebardzo…

reklama
Ok dziękuję że się podzieliłaś. W zasadzie skoro nie oznaczyli morfologii to nawet nie wiem czy jest sens robić HBA i DFI, mój lekarz prowadzący mówił nam żeby nie robić bo to strata pieniędzy „leczenie będzie takie samo niezależnie od wyników a badania są drogie, dołożycie sobie stresu i nieprzyjemnego badania - nie ma sensu” (ale ja się uparłam). Więc może nie róbcie tylko faktycznie idźcie w IVF. Myślę że to dobra decyzja. Zawsze warto się też przejść do androloga. Chociaż myśmy byli u wszystkich świętych i wniosek był jeden, IVF z dwuetapową selekcją nasienia więc… czy to coś dało poza wydaniem pieniędzy - niebardzo…
Partner chce znaleźć przyczynę, ale znamy rokowania, dlatego bez zbędnej zwłoki zapisaliśmy się do kliniki.

I myślę że bez problemu dostaniecie refundację. Nie jestem jakaś wybitna specjalistka od IVF i refundacji bo my robimy prywatnie (nie mieszkamy w Polsce), ale to już ciężka oligospermia która raczej jest od razu wskazaniem.

Partner chce znaleźć przyczyne, ale znamy rokowania, dlatego bez zbędnej zwłoki zapisaliśmy się do kliniki.
Trzymam kciuki żebyście znaleźli przyczynę. Jak mogę coś podpowiedzieć to klasycznie zrobić usg powrózka nasiennego jak jeszcze nie macie, wszyscy o to pytają.

Ja nie wiem ja dzisiaj przyszłam tutaj bo strasznie smutna jestem. Przybija mnie to wszystko, niepłodność jest męska a całe leczenie jest na mnie. Strasznie ciężko zniosłam punkcje 😔 i w ogóle walę smuty że wszystko jest niesprawiedliwe.

a powiedz mi, jakie badania prócz hormonów miałaś robione? Drożność? Jesteście pod opieką kliniki, czy po prostu jakiegoś ginekologa?
To będzie nasza pierwsza wizyta w klinice. Jestem pod opieką ginekologa, ale usłyszała że 4 cykle starań to nic (byłam w zeszłym miesiącu), i mam wrócić po 12 miesiącach jeżeli się nie uda. Mam zrobione rozszerzone badania krwi i hormony w 7 DPO. Mam skierowanie na badania hormonów w 3-5 DC i dokupiłam do tego AMH i homocysteine - zrobię je w następnym cyklu.
EDIT będę AMH i homocysteine robiła przed wizytą, nie wiem czemu napisałam że w następnym cyklu 😅

To będzie nasza pierwsza wizyta. Jestem pod opieką ginekologa, ale usłyszała że 4 cykle starań to nic (byłam w zeszłym miesiącu), i mam wrócić po 12 miesiącach jeżeli się nie uda. Mam zrobione rozszerzone badania krwi i hormony w 7 DPO. Mam skierowanie na badania hormonów w 3-5 DC i dokupiłem do tego AMH i homocysteine - zrobię je w następnym cyklu
Nie wiem czy chcesz moich rad, ale… zasada 12 miesięcy działa u ludzi zdrowych, a nie takich co mają kompletnie zablokowane jajowody, czy ciężką oligospermie bo oni mogą 120 cykli się starać bez większych efektów. Więc ja bym zaczęła od androloga w klinice niepłodności po prostu.

To będzie nasza pierwsza wizyta w klinice. Jestem pod opieką ginekologa, ale usłyszała że 4 cykle starań to nic (byłam w zeszłym miesiącu), i mam wrócić po 12 miesiącach jeżeli się nie uda. Mam zrobione rozszerzone badania krwi i hormony w 7 DPO. Mam skierowanie na badania hormonów w 3-5 DC i dokupiłam do tego AMH i homocysteine - zrobię je w następnym cyklu.
EDIT będę AMH i homocysteine robiła przed wizytą, nie wiem czemu napisałam że w następnym cyklu 😅
to w sumie nie jest dużo jeśli chodzi o diagnostykę. Zależy na kogo traficie, ale albo każą Wam robicie te nieszczęsne IUI, albo (wg nie bardziej prawodpodobne przy tych wynikach nasienia) dostaniecie kwalifikację. Kiedy dokladnie wizyta?

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry