Kamilko, u nas było podobnie - pierwsze nocki były cudem, ale ostatnio znów zaczyna się budzić w nocy (na szczęście nie jest to tak częste) i płacze. Wtedy biorę go i przytulam (a czasem robi to mój mąż, o dziwo u niego szybciej się uspokaja) ale zaraz odkładam do łóżeczka, no i staram się, żeby się bardzo nie wybudził. Wiem , to trudne, ale jednak kiedy uporczywie próbuje wstać, ja ciągle przytulam go i odkładam spowrotem. Nie wiem, czy robię dobrze, ale tak myślę, że jeśli teraz pozwolę mu znów na cyca albo zacznę go nosić czy coś takiego, to znów się wszystko poprzewraca do góry nogami i będzie nowy problem. A tak - popłacze i wkońcu jednak zasypia. Ma ostatnio taki okres pobudkowy, może to związane z ząbkowaniem, a może nie, trudno wyczuć. Parę dni temu zaczął się bardzo awanturować w nocy i budził się i płakał dość często. Ale kiedy zobaczył, że to nie skutkuje, bo po przytuleniu wędruje znów do łóżeczka, to zaczyna mu to przechodzić. Na początku martwiłam się, że to może z głodu albo coś go boli, ale dochodzę do wniosku, że on próbuje sprawdzić, czy może nie da się znów powrócić do pobudek cycusiowych. Raz w akcie desperacji przystawiłam go do cyca, to wcale nie jadł, tylko go sobie trzymał, więc to nie głód.
A wracając do Twojego Kubusia, to może on poprostu powinien troszkę mniej spać w dzień. Kiedy teraz dłużej i spokoniej śpi w nocy 9nawet te parę godzin)
to lepiej się wysypia, no i jeśli długo spał w dzień, to wcześniej czuje się wyspany. Filip teraz na przykład krócej śpi w nocy, bo lepiej odpoczywa niż wtedy kiedy budził się co chwilę. Więc może spróbuj synciowi ograniczyć trochę drzemki dzienne? Może przesunąć mu godzinę wieczornego zasypiania? No i może nie podchodź do łóżeczka, jeśli się obudzi i nie płacze. Może pobawi się trochę sam i zaśnie? Kurzczę, trudno tak coś doradzić, każde dziecko inne...
Mamo Olafa, chyba Cię zmartwię, ale mi kiedyś też się wydawało, że jak się dzieciak dotleni, to będzie lepiej spał... niestety, u nas to nie miało najmniejszego związku...
pozdrawiam i życzę poprawy w spanku
nikita