• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kącik małego smakosza

reklama
lolisza - nie wiem, czy sie orientujesz, ale np. w Tesco mozna dostac makaron bezglutenowy i inne tym podobne produkty.Ja bardzo czesto taki makaron kupuje, mimo ze alergii na gluten nie mam.

Dzis zaliczylismy maly sukces w nocy- o 3ciej rano Maly WYPIL 100ML HERBATKI zamiast mleka. Pospal potem jeszcze 2 h 45 min i dopero dostal moje mleko (5.45). Tej nocy tez dostanie herbatke, oby tylko chcial...

Ja kiedyś na stronce Bobovita znalazłam taki przelicznik glutenu np w kaszkach z tej firmy i tam jest taki fajny przelicznik,że jeśli mamy dziecku dawać 2-3g glutenu a np kaszka zawiera jeszcze inne składniki np w postaci owoców,witamin, składników mineralnych to ta ilość glutenu nie odpowiada ilości ile tej kaszki mamy dać. I tam jest fajny przelicznik ile gramów kaszki mamy wsypać aby uzyskać odpowiednią ilość glutenu w posiłkach.
Nie wiem czy nie bardzo zamieszałam, ale jak chcecie to sobie same zobaczcie :)
Przelicznik glutenowy | BoboVita - Zawsze z Tobą, Mamo!

Nice mi pediatra mówił że płaska łyżeczka surowej błyskawicznej tylko że trzeba ja ugotować przed podaniem i że płaska łyżeczka na 100 ml to wychodzi płynna konsystencja i że najlepiej dodawać do obiadku żeby dziecko uczyło się że to ma być treściwszy posiłek, tylko hmm ja nie gotująca a słoików zagotować nie wolno a na opakowaniu manny błyskawicznej Kupiec mam napisane żeby gotować w 100 ml 2 minuty, więc chyba bede musiała się jednak nauczyć te zupki gotować...najpierw manne na wodzie a potem dodac np ugotowanego na parze brokuła albo marchewke i z tą wodą z manną blenderem na papke utrzeć - jak dla mnie to mega duzo pracy z tym :)

Onesmile dzięki za info o makaronach, ja takie czasami jadam ale to niestety nie to co oryginał :) A ja makaroniara straszna... Teraz robią dla bezglutenowców nawet chleb i słodycze ale cóż, zakazany owoc najlepiej smakuje nic nie zastąpi pierogów mojej babci :)

Mala_mi dzięki za info o przeliczniku, zaraz tam zaglądnę :)

Lolisza - ja mam błyskawiczną z Lubelli i jest tam napisane że do gotującej się wody lub mleka wsypać powoli tą kaszę i odstawić na chwile, od czasu do czasu zamieszać. Więc ja to chyba będę gotować wodę, wsypie tam tą płaską łyżeczkę manny i potem jak troszkę się przestudzi to dosypie mm i małemu w butli dam. Albo po prostu doleję trochę tej wody z kaszką do obiadku i trochę do owocków i wymieszam w miseczce. 2 marca mam szczepienie to porozmawiam na temat tego glutenu i mięsa w diecie mojego alergika, mam tylko nadzieję że jakiś sensowny lekarz będzie przyjmować.

Ostatnia edycja:
O to ja musze ta kaszke kupić z Lubelli i ją bedę do obiadku dawała a ewentualnie kupie też mleczną manne Bobovity i wg ich przelicznika wychodzi łyżka stołowa tej manny na 100 ml więc jak Franek będzie pił 200 ml to 2 łyżki stołowe powinny załatwić sprawe.

, więc chyba bede musiała się jednak nauczyć te zupki gotować...najpierw manne na wodzie a potem dodac np ugotowanego na parze brokuła albo marchewke i z tą wodą z manną blenderem na papke utrzeć - jak dla mnie to mega duzo pracy z tym :)
Hmmm no właśnie za raz sprawdzę ile z tym roboty chociaż z tego co wiem któraś z mamuś już robiła obiadki, u mnie już powoli zaczynają być miękkie jarzynki. Muszę teraz blender z szafki wyciągnąć. Ciekawe czy będzie też tak wcinał jak słoiczkowe :)

reklama
kilka z was wspominalo, ze odkad ich dzieci jedza obiadki, jedza tez mniej mleka. Moja obiadkoe jeszcze nie je, deserki po kilka lyzeczek, a mimo to mleka je mniej. Na raz zjada 90-120ml, gdzie juz duzo wczesniej potrafila obalic 180ml. Problem to nie jest, bo ma sporo cialka, tylko po takim posilku ledwie wytrzymuje 3 godz. Wolalabym zeby jadla wiecej, a rzadziej. A ona w noworodka sie bawi:)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry