• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kącik małego smakosza

no to od jutra i ja zaczynam przygodę :-D
dziewczyny teraz to ja będę miała 100 pytań i mam nadzieję, że mnie z forum nie wyrzucicie :-D
zacznę jednak od samego glutenu, bo tak zanim do niego bym doszła to znowu by trzeba czekać nie wiadomo jak długo, tak więc ekspozycja na gluten zacznie się jutro i będę dodawać oczywiście do mleka, ale zacznie się pod warunkiem, że powiecie co mam kupić konkretnie, żeby było tym glutenem ;-) i ile tego czegoś podać i w jaki sposób?

reklama
ja muszę dodać do mleka, ale nie mam zielonego pojęcia co mam kupić ;-) więc liczę na Was, bo inaczej moje dziecko nie będzie miało ekspozycji na gluten ;-)

nam alergolog powiedział, że jak go obsypie po czymś to, żeby to odstawiać.

Mnie lekarz powiedział, że wysypka nie jest spowodowana glutenem ani żadnym jedzeniem. Stwierdził, że to okres grzewczy - jest tego przyczyną. Sama nie wiem co o tym myśleć. Spróbuję ponownie gluten wprowadzić i zobaczymy.

Natolin, ja mam zwykłą kaszkę manną błyskawiczną. Lolisza mówiła, że 2-3 g to łyżeczka kaszki przed ugotowaniem.
Do gotującej się wody 100 ml w rondelku konkretnie wsypuję tą 1 łyżeczkę i miącham aż zgęstnieje porządnie. I tyle.

Mnie lekarz powiedział, że wysypka nie jest spowodowana glutenem ani żadnym jedzeniem. Stwierdził, że to okres grzewczy - jest tego przyczyną. Sama nie wiem co o tym myśleć. Spróbuję ponownie gluten wprowadzić i zobaczymy.
Nie rozumiem tego stwierdzenia, przecież sezon grzewczy to już bardziej ku końcowi się ma.
Natolin fajnie że wszystko ok i możesz już zacząć przygodę. Nie wyrzucimy Cię:) nie bój się. A co do kaszki mannej ja mam chyba z firmy Kupiec- innej nie było w sklepie. Ja daję do zupki jedną łyżeczkę. Ja zasypuję zupkę albo obiadek gotujący się. Do mleka nie próbowałam.

Frogg ja też nie rozumiem tego stwierdzenia, taki mi powiedział (ok. 3 tyg. temu), że sezon grzewczy, że różne dziwne wysypki dziecko będzie miało bo jest dużo bakterii itp itd.
Ale przez te 3 tygodnie wysypka minęła więc gluten powróci do łask i zobaczymy co z tym będzie.
Jeśli chodzi o inne jej jedzenie niż moje mleko, to raczej to jej nie uczula.
Jemy już od około 1/2 m-ca nowości i sprzyjają jej, żadnych wysypek nie było.
mamaagusi ja też się konsultowałam z pediatrą, ale lekarz u którego byłam powiedział mi że na gluten będzie jeszcze czas, żeby się wstrzymać. Szczerze to na własną rękę będę jej wprowadzać, tym bardziej, że sama kiedyś byłam na diecie bezglutenowej i mam nadzieję że moje dziecko po mnie tego nie odziedziczyło.
Ja też zwykłą kaszę manną błyskawiczną wrzuciłam do gotującej się zupy - pół łyżeczki wsypałam na 100 ml.

Ostatnia edycja:
reklama
ja wolałam skonsultować z alergologiem, ale dlatego, że jestem pod jego opieką.
czyli zacznijmy od początku ;-) kupuję kaszkę mannę (rozumiem, że to raczej produkt ogólnodostępny ;-) ), gotuję jedną łyżeczkę w 100ml wody. i to będą te 2-3g. OK, a czy któraś z Was dodawała to do mleka? czy to przepłynie przez zwykły smoczek lovi 3+?
tylko się nie śmiejcie bardzo z moich pytań ;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry