• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Kącik małego smakosza

reklama
Dziewczyny, przez jakiś czas nie wprowadzałam synkowi żadnych nowości, bo mial takie plamki alergiczne na skorze i pediatra zakazala jakichkolwiek nowosci. Teraz te plamki zaniknely, moge juz podawac inne dania?
Synek z kaszek je tylko ryżową z jabłkami i zwykłą ryżowo - mleczną. Chciałabym się dowiedzieć od kiedy można wprowadzac dziecku zwykłe kasze jęczmienne i gryczane? Oczywiscie zmiksowane na papkę, bo mają grube ziarna. A jak z makaronami itp? Wiem ze jeszcze na nie czas, ale orientacyjnie chcialabym juz wiedziec;) Kobieca ciekawość:)

Przepraszam dziewczyny że Wam się wcinam w wątek, jestem mamą 5-miesięcznego Leosia (listopad 2010).
Mam pytanie czy jest wśród Was dziewczyna która ma/miała podobny problem jak ja?
Już piszę o co chodzi. Mój synek był na NAN HA do 4 msc, a od 4 msc życia wprowadziłam stałe jedzonko. I od tego momentu synek nie chce pić mleka, wypije 10 ml i jest wrzask, wypychanie smoczka, prężenie się. Zmieniliśmy mleko na NAN PRO bo myślałam że może mu to nie smakuje, ale nadal jest ten sam problem. Aby dostawał cokolwiek mlecznego podaję mu kaszki, ale wydaje mi się że jest zdecydowanie za mały aby w ogóle mleka nie pić. Dodam że jedzenie podawane łyżeczką wsuwa aż mu się uszy trzęsą, a jak mu dam soczek z butli to też pije z chęcią.
(do 2 msc był karmiony piersią, potem była nietolerancja laktozy, był na Enfamilu bezlaktozowym, a potem przeszliśmy na NAN HA i jadł z chęcią po 120-120 ml 6-7 razy dziennie).
Przez to że tak niewiele je posypały nam się noce, i jak przedtem budził się 1-2 razy to teraz po 10-12 jednej nocy......
Wybieram się jutro do pediatry, bo zrobiłam mu badania profilaktycznie (wszystko ok) ale miałam nadzieję że może któraś z Was zna taki przypadek lub ewentualne postępowanie przy tego typu problemie?

sadze ze moze mu mleczko nie smakowac. ja bym jeszcze zmieniła na jakies inne a jak nie to sporobowała dodac choc jedna miarke jakiejs kaszki smakowej tej bezmlecznej. Moze wtedy zasmakuje a jedna miarka az tak bardzo nie zagesci.

Przepraszam dziewczyny że Wam się wcinam w wątek, jestem mamą 5-miesięcznego Leosia (listopad 2010).
Mam pytanie czy jest wśród Was dziewczyna która ma/miała podobny problem jak ja?
Już piszę o co chodzi. Mój synek był na NAN HA do 4 msc, a od 4 msc życia wprowadziłam stałe jedzonko. I od tego momentu synek nie chce pić mleka, wypije 10 ml i jest wrzask, wypychanie smoczka, prężenie się. Zmieniliśmy mleko na NAN PRO bo myślałam że może mu to nie smakuje, ale nadal jest ten sam problem. Aby dostawał cokolwiek mlecznego podaję mu kaszki, ale wydaje mi się że jest zdecydowanie za mały aby w ogóle mleka nie pić. Dodam że jedzenie podawane łyżeczką wsuwa aż mu się uszy trzęsą, a jak mu dam soczek z butli to też pije z chęcią.
(do 2 msc był karmiony piersią, potem była nietolerancja laktozy, był na Enfamilu bezlaktozowym, a potem przeszliśmy na NAN HA i jadł z chęcią po 120-120 ml 6-7 razy dziennie).
Przez to że tak niewiele je posypały nam się noce, i jak przedtem budził się 1-2 razy to teraz po 10-12 jednej nocy......
Wybieram się jutro do pediatry, bo zrobiłam mu badania profilaktycznie (wszystko ok) ale miałam nadzieję że może któraś z Was zna taki przypadek lub ewentualne postępowanie przy tego typu problemie?
jak nie chce mleka, to dawaj duuzo jogurtow, kaszek a mleko wciskaj do obiadkow, deserkow, wszedzie gdzie sie sa. Moja cora przestala pic mleko jak miala 12 m-cy a za jakis czas wszelkie kaszki byly zle...no ale to roznica pol roku...

Eirma,a może to nie chodzi o smak mleka,tylko o ząbki?Nieraz dzieci ,jak ząbkują,zachowują sie tak właśnie,jakby nie chciały mleka z butli albo cyca,bo mają obolałe dziąsełka- dokładnie tak to wygląda- odwracanie sie,wypluwanie,a obiadki sa ok,bo jedzone łyżeczką,soczki- bo chłodne.Spróbuj może przed karmieniem posmarowac dziąsełka Dentinoxem i zobaczysz,czy to to...moja Amelka czasem takie cyrki przy cycu odstawiała,jak ja dziąsła bolały.

reklama
a Wojtuś daje czadu... juz2 pobudka o 21.30 na wode i o 23 na mleko 150 wciagnal... a przeciez o 20.30 zjadl mleka z 5 miarkami kaszki :| nie wiem o co kaman. i znow sie wierci i steka, a dopiero go odlozylam :( nie widze zmian w nocnym wstawaniu chyba jednak. w dzien je o 8 ok 150 ml pozniej o 11 ok 120 ml o 14 pol sloika obiadku i z 60- 90 ml mleka o 17 mleka 120-150 ml o 18.30 owocki prktycznie caly sloik i o 20.30 butle wieczorna z kaszka wciaga ok 150. to chyba nie jest glodny, ze w nocy tak wstaje, ale woda oszukam raz, a na drugi za godz juz wyje za mleczkiem. o potrafi cala flache wciagnac :|

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry