• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kącik małego smakosza

reklama
Ja jutro sprobuje dac jablko z bananem. Ciekawe, czy mu zasmakuje.

Tak, tez zjadlam troche. Jablko dobre, tylko moze troszke kwaskowate. No ale musi byc kwaskowate, inaczej nie byloby jablkiem. :-)

Dla niektórych dzieci samo jabłko może być zbyt kwasne. Franek np samego nie chce, ale chetnie zjada z gruszką a z bananem to w ogóle. Dzis na obiad zjadł np pół słoika szpinaku z ziemniakiem i cały mus jabłko+ banan :)

A wcześniej jak jadł przez pierwsze dni? Bo dziś dawałam małemu drugi raz jabłko i coś ciężko nam z tym idzie, chyba on nie chce jeść tego, bo języczkiem sobie to wywala na buźkę i nawet nie wiem czy cokolwiek trafia do jego brzusia eh..

Mała_mi - u nas to już ponad 1,5 tyg mały je łyżeczką i dopiero dziś z tak ogromnym entuzjazmem jadł. A co do tego wypychania to cierpliwości - musi opracować metodę wciągania pokarmu. U nas też jak dawałam małemu na początku jabłko to on językiem wypychał - to normalne. Jak dziecko ssie butelkę to właśnie robi to wypychając język ku przodowi i naciskając nim na smoczek i jak mu się daje z łyżeczki jedzonko no to on tak samo z tym robi tylko efekt jest taki że wszystko na zewnątrz ląduje. Spokojnie - po paru dniach załapie o co chodzi i zacznie zasysać jedzonko zamiast wypychać. Najlepiej to mu włożyc łyżeczkę i tak przechylić łopatką w dół, żeby jedzonko mu spływało na język i poczekać aż on je sam zassie. Bo jak się tak da do buzi jabłuszka i wycierając o górną wargę wyjmie łyżeczkę to wszystko wyleci.
No i jak dałam to jabłko pierwszy raz to się strasznie krzywił na początku,ale potem już ładnie zaczął jeść. To samo było z jabłkiem z marchewką,a teraz pochłaniał że szok - także maluch musi się oswoić.

Mój maluch uwielbia jabłuszko. Jabłko- banan też był ok. Dzisiaj pierwszy raz jadł śliwkę i zjadł ponad połowę słoiczka. Zresztą widzę, że on lubi jeść inne rzeczy niż mleczko. Gdy próbowałam dawać mu mniej niż pół słoika, robił awanturę. Jak tylko skończymy z żelazem, to zacznę mu podawać obiadki. Póki co boję się jeszcze większych zaparć.

Mój synek to wychodzi na to, że jest największy. Dzisiaj ważył 7800gram...
Dziewczyny lekarka kazała mi już gluten wprowadzać w postaci kaszki manny.
No i mam problem, bo bezmleczna jest tylko wieloowocowa i pisze, że po 6miesiącu.
Czy ktoś spotkał się z manną bezmleczną (do robienia na wodzie), jak tak to dajcie namiary na firmę albo sklep.
A i dziąsełka rozpulchnione, niedługo mogą pojawić się zębiska.

Madlein można zrobić zwykłą mannę, jak radzą dziewczyny, ale uważam że to sporo zabawy a niewiele się daje tej kaszki. Na allegro znalazłam kaszki bezmleczne, więc może np. w Rossmanie też można kupić.
Holle KASZKA OWSIANA BEZMLECZNA 250G BIO (1399339691) - Aukcje internetowe Allegro

Ale owies nie ma glutenu,a tu chodzi o ekspozycje na gluten.A poza tym,z tego ,co pamietam,to Madlein,ty pisałaś,że Wiktorek na Nutramigenie nie z powodu alergii.Więc może pogadac z pediatrą i przejść juz na "normalne " mleko?Wtedy by było po kłopocie,kaszka pszenna i juz.Aha,jeszcze mi sie przypomniałao,ze w tej paczce z hippa o ekspozycji na gluten pisali,że można podac dziecku 1 łyżkę kaszki mleczno-pszennej hipp lub 1-2 szt.Pierwszych ciaseczek Hipp,które można rozkruszyc i podac z mlekiem lub przecierem owocowym.

tak sobie pomyślałam, że skoro Wy piszecie, że żeby dziecko więcej spało to potrzebuje się w dzień dobrze najadać, że postanowiłam od jutra dawać 180ml Piotrusiowi :-) może nie będzie wstawał o 6 :-D chociaż i tak uważam, że mam złote dziecko :-)

reklama
ja tez mam złote dziecko zawsze grzecznie czeka rano az mama otworzy oczy. Gorace uczucie przy obudzeniu widziec pare wielkich wpatrzonych oczu. A jak je zamykam to zawsze dostane grzechotka po głowie ewentualnie mam zawsze palec albo w oku albo w nosie.
Mam twórcze dziecko

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry