reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kadrowe aspekty - L4, macierzynski, podania

louise dzięki stokrotne, wreszcie zakumałam, mnie własnie tak jak krowie trzeba bo ja też nie byłam orłem z matmy:-Dczasem Emi przyniesie zadanie tekstowe z matmy to M się mało nie posika ze śmiechu jak próbuję je nadgryźć a Emi jest w 3 klasie podstawówki:-D

reklama
jedyneczka u nas będzie tak samo... Na widok cyferek od razu się pocę i panika w oczach... W klasie maturalnej kłóciłam się z profesorką, że 1/2+1/2 to 1/4, ale ciiiiiiiiiiiiiiiiiii, bo wstyd

hihi no ja tez musze zawsze wszystko sobie z polskiego na moj przelozyc dopiero dociera. a z matma to taka noga bylam ze nawet na maturze nie zdawalam tylko sie za angielski wzielam. strrrrrrrrach :-D ale jak dziewczyny mi mniej wiecej powiedzialy ile powinno byc i babka z zusu za ile dni dostalam taka kwote to juz wreszcie wtedy zrozumialam :zawstydzona/y: ale to ich wina bo placa co miesiac a za 3 tygodnie niby i to mnie zmylilo.

tweenie witaj więc w naszym kółku matematycznym:-D

Nie przejmujmy się laseczki, mamy mnóstwo innych zalet, własciwie to z samych zalet my się przecie składamy, zaleta zalete goni:-D:-pwięc niech się Mki cieszą że nas mają;-)

a ja mam pytanie do specjalistek HR jak to jest z macierzyńskim i zwolnieniem (operacja w szpitalu+ okres rekonwalescencji)

na sierpien/wrzesien szykuje się na operację. czy o czas na L-4 mogę sobie wydłużyc urlop macierzyński? Dodam jeszcze, ze pracuję w szkole i poniewaz calą praktycznie ciązę jestem na zwolnieniu, z tego tytułu mogę do macierzyńskiego doliczyć 56 dni(wliczając w to weekendy) za ferie i wakacje. (w ferie bylam na L4, a w wakacje będe juz na macierzynskim). Czy o to L4 ktore plauję na operację będę mogla jeszcze przedluzyc maczierzynski? jesli tak, to jakie pisma muszę zlozyc?

w dniu dzisiejszym w końcu udało mi się dodzwonić do ZUSu w sprawie: jak oni to wyliczają te nasze "pensje"...
mimo że Pani okazała się bardzo upszejma i odpowiedziała na wszystkie moje pytania to dalej nie wiem jak im to wyszło... ale generalnie zasada jest taka:
wyliczają średnią z wynagrodzenia brutto za ostatnie 12 miesięcy poprzedzające L4 ( akurat tak jest w moim przypadku bo mam stałą pensję bez premii więc tak się wylicza, jak ktoś ma zmienne wynagrodzenie to mi Pani powiedziała, że liczy się inacze-ja ale nie dopytywałam...) od tej średniej odejmuje się kwotę 13,71 zł na składki na ubezpieczenie społeczne zdrowotne czy jakieś tam. i teraz otrzymaną kwotę dzielą na ilośc dni w miesiącu i wychodzi im stawka dzienna, przez którą mnożą ilość dni zwolnienia i od otrzymanej kwoty odejmują jeszcze 18% podatku i to co już zostanie to jest ta nasza "pensja". szczerze mówiąc liczyłam na różne sposoby i już średnia mi się nie zgada więc dalej nie wgłębiałam się w obliczenia - kwota którą mi Pani podała wyszła o jakieś 50 zł miesięcznie mniejsza niż normalnie dostawałam-ale to chyba wynika z tej średniej że w 2009 miałam mniejsze wynagrodzenie...
co do wypłaty to każde zwolnienie roziczane jest osobno a nie w skali miesiąca czyli : za pierwsze 33 dnia na L4 płaci pracodawca za następne już ZUS. jeśli zwolnienie jest wystawione w terminie - na przełomie miesiąca np od 20 maja do 6 czerwca to jest 18 dni to wypłacą za te 18 dni w ciągu 30 dni licząc od 6 czerwca...
trochę to zawiłe...

hej, bo to chyba 13,71% odejmują, a nie zł?
procent napewno. Mi się zgadza. Wyliczyli mi dniówke ze średniej wypłaty ( wszystko razem z dodatkami , premiami itp...) czyli jestem na etapie jak za komuny Czy się stoi czy sie lezy tyle samo się należy wiec od poczatku ciazy na zwolnieniu lekarskim.

Dziewczyny czy jak idziemy na maciezyński to po wykozystaniu naleza nam się jeszcze 2 dni okolicznościowego z powodu urodzenia czy tylko 2 dni dla mamy i dziecka do 14 roku? A i co było by gdyby Oliwka podczas maciezyńskiego zachorowała? Czy moge zwiąsc l4 na nią i przerwac macieżyński czy jezeli jestem na nim to l4 na drugie dziecko odpada?

procent napewno. Mi się zgadza. Wyliczyli mi dniówke ze średniej wypłaty ( wszystko razem z dodatkami , premiami itp...) czyli jestem na etapie jak za komuny Czy się stoi czy sie lezy tyle samo się należy wiec od poczatku ciazy na zwolnieniu lekarskim.

Dziewczyny czy jak idziemy na maciezyński to po wykozystaniu naleza nam się jeszcze 2 dni okolicznościowego z powodu urodzenia czy tylko 2 dni dla mamy i dziecka do 14 roku? A i co było by gdyby Oliwka podczas maciezyńskiego zachorowała? Czy moge zwiąsc l4 na nią i przerwac macieżyński czy jezeli jestem na nim to l4 na drugie dziecko odpada?

naleza sie 2 dni okolicznosciowego z okazji urodzenia dziecka dla taty albo dla mamy. wiec jak ty wykorzystasz te 2 dni to nie wykorzysta ich twoj M. na reszte pytan niestety nie znam odpowiedzi

reklama
głupie to prawo w naszym kraju w takim razie. Bo przykład- gdyby zmarł mój tata to jedno z naszej trójki ( mam 2 braci) dostało by 2 dni wolne okolicznościowego?
Ale w tym kraju juz nic mnie nie zdziwi.

Do góry