• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

No wiec ja podaje Bebiko.
Co do dopajania moja dostaje tak 2-3 razy dziennie po 50 ml.glukozy zalezy jak czesto sie domaga picia.
I ja z moja duzo rozmawiam ona od 9 do godz.14 nie spi tylko lezy i obserwuje wtedy czas na tulenie, rozmowy i całownie!!!ale nic wiecej nie da sie zrobic wiec teraz dopuki tata po nockach nam pomagal bylo ok ale po niedzieli nie wiem co bedzie bo mala nie zrozumie ze ma czekac az mama posprzata i obiadek ugotuje:tak: ale jakos sobie poradzimy:blink:
kaka ale Twoja Hania to głodomorek:szok:ale fajnie:-D
Moja tez ma potowki ale bardziej martwi mnie to ze pojawily sie chrostki na jej siuśce:zawstydzona/y: nie wiem czy to wina ostrego moczu??? czy pampków(uzywam Pampersa)smaruje sudokremem i nie jest gorzej ale i nie lepiej co robic????

reklama
Agniesia, może trzeba mleko zmienić??
Laura też miała taki problem i pomagało jej masowanie brzuszka w kierunku wskazówek zegara, naoliwionymi i ciepłymi oczywiście łapkami;-)
Laura jak była maleńka miała zaparcia po NAN i Bebiko i dostawała w końcu Bebilon, bo miało mniejszą dawkę żelaza i pomogło. Teraz Lili tutaj dostaje SMA i widze że jej to odpowiada a tutejszy COW & GATE jest odpowiednikiem Bebilona.

co do picia herbatki, wody.. w przypadku sztucznego karmienia- w PL pediatra powiedziała mi że powinno dostawać taka samą ilość jak mleka a tutaj z kolei, że nie dopajać niczym. I zgłupieć można :/
Ja daje jak domaga się ciumkania jak już sporo mleka wytutloniła i już.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dziewczyny a co z zaschniętym noskiem - czy powinnam wkroplić troszkę soli fizjologicznej i odciągnąć Nose Frida.

Mam też taki spray Nivea z wodą morską i chyba wieczorkiem coś z tym zrobię.

gosia dzieki krostki zeszły dzis rano, ajk sie pojawiły tak znikneły

Pojawiły się krostki na pupie pod pieluszką co na to, ja narazie smarowałam pupcie 2 x dziennie linomagiem?????????????

Magdziunia, nie bój się Fridy jak się Sebastianek zachłysnie, koniecznie stosuj. Ja sól morską w spray'u i fridę tez stosuję, kiedy slysze, że Bartuś głosno oddycha, to wiem, ze cos mu w nosku zalega. Strasznie tej soli nie lubi , ale kicha po niej ze hoho a potem frida i nosek czysty :)

Ppatqa, może na te krostki zastosuj sudocrem, moze zejdą?

A ja mam pytanie, jak pielegnowac maleństwo pod paszkami, bo podczas kąpieli zauważyłam, że Bartusiowi schodzi skorka pod pachami, nie ma co prawda stanu zapalnego,ale czy powinnam pudrowac te paszki, by tam było sucho i by skórka nie schodziła?

Justysia dziekuje Ci za pomoc.Powiedz mi tylko czy moge zmienic to mleko tak z nia na dzien, boje sie czy nic sie jej nie stanie.Ty widze zmienialas mleko wiec pewnie wiesz jak to jest.No i jak cos to ktore bys mi poradzila mleko.
Ja tez sie pytalam tutaj czy dopajac mala i powiedzieli ze nie widza takiej potrzeby.Ja chyba jednak widze, a i mala szczesliwa, bo polubila herbatki.

Co do czyszczenia noska to ja czyszcze sterimarem (woda morska) i frida.Mala na poczatku strasznie plakala, ale juz sie pomalu przyzwyczaja.

Narazie swojemu Małemu jescze nie czyściłam ani noska, ani uszek.
Powiedzcie, jak skutecznie usunąć ze skóry ślady piochtaniny???? Małemu odpadł kilka dni temu kikut,a plama na brzuszku, jak była, tak jest...

Dziewczyny a co z zaschniętym noskiem - czy powinnam wkroplić troszkę soli fizjologicznej i odciągnąć Nose Frida.
Mam też taki spray Nivea z wodą morską i chyba wieczorkiem coś z tym zrobię.

woda morska jest super, Ja stosowałam sterimar, ale u Natanka nie było zupełnie potrzeby i oby tak pozostało.

gosia dzieki krostki zeszły dzis rano, ajk sie pojawiły tak znikneły

Pojawiły się krostki na pupie pod pieluszką co na to, ja narazie smarowałam pupcie 2 x dziennie linomagiem?????????????

Ja stosuję sudocrem a jak dzieje się coś bardziej niepokojącego to smaruję punktowo tormentiolem.

Magdziunia, nie bój się Fridy jak się Sebastianek zachłysnie, koniecznie stosuj. Ja sól morską w spray'u i fridę tez stosuję, kiedy slysze, że Bartuś głosno oddycha, to wiem, ze cos mu w nosku zalega. Strasznie tej soli nie lubi , ale kicha po niej ze hoho a potem frida i nosek czysty :)

Ppatqa, może na te krostki zastosuj sudocrem, moze zejdą?

A ja mam pytanie, jak pielegnowac maleństwo pod paszkami, bo podczas kąpieli zauważyłam, że Bartusiowi schodzi skorka pod pachami, nie ma co prawda stanu zapalnego,ale czy powinnam pudrowac te paszki, by tam było sucho i by skórka nie schodziła?

Skóra schodzi większości noworodków. Mojemu Natankowi też, ale ja niczym nie smaruję. Nawet położna powiedziała, żeby pozostać przy oilatum do kąpieli.

Narazie swojemu Małemu jescze nie czyściłam ani noska, ani uszek.
Powiedzcie, jak skutecznie usunąć ze skóry ślady piochtaniny???? Małemu odpadł kilka dni temu kikut,a plama na brzuszku, jak była, tak jest...

Na siłę chyba nie ma co tego ścierać, z czasem na pewno zejdzie. albo przy kąpieli trochę "pogłaszcz" to miejsce, albo przy każdym przewijaniu mokrą chusteczką przecieraj. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

reklama
Co do pępuszka to my przemywamy spirytusem i juz z brzuszka cały fiolet zszedł, a kikucik tez ładnie wysuszony, wiec mysle ze lada dzien odpadnie. A zeby nie podraznic skorki spirytusem w około smaruje oliwka albo linomagiem.
Do noska uzywalismy gruszki, ale ona g.... warta, dzisiaj dostalismy od tesciowej Fride i mysle, ze zda egzamin :-)
Sylwia, ja u Rafałka zauwazyłam dosc mocne odparzenie pod pachą 2 dni temu, posmarowałam kilka razy linomagiem i jest duzo lepiej.
A nasz mały dalej ma takie ataki pręzenia się, marudzenia, az sie robi czerwony jak nie wiem, wyglada jakby kupke chciał zrobic i tak co jakis czas, az mi go szkoda momentami. Tesciowa dała herbatke ułatwiajaca trawienie Hippa i powiedziała, ze mamy mu dawac jedna dziennie i ze na pewno mu pomoze (tesciowa jest pielegniarka dziecieca w szpitalu).
Niby pisze, ze jest dla dzieci od 1miesiaca, ale w szpitalu dają juz od urodzenia, wiec mam nadzieje ze Rafałkowi pomoze.
Skład to anyż, koper włoski i rumianek + glukoza, wiec na pewno mu nie zaszkodzi, a moze tylko pomóc :-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry