reklama

Klub mam małych alergików

sylllwiaaa ;-) moze lekarz powinien sie zastanowic nad zamiana Bebilonu pepti na Nutramigen??? czytalam tu ze czasem Pepti nie pomaga...

ja z innej beczki... co nas biedne czeka czytajac dzieciec gazety z poradami zywieniowymi dla alergikow....
kupilam czerwcowy numer "Rodzicow" i na 67 stronie sa "przepisy dla alergika" - sa tam przepisy na lody i sorbety (razem 4). na wszystkich zdjeciach jest koleczko z adnotacja "bez mleka" a ja w 2 przpisach (wszystkie na lody) znalazlam.... mleko!!! no nie w czystej postaci ale w jednym przepisie byl jogurt naturalny a w drugim smietanka!!! nasza pani alergolog powiedziala ze na diecie bezmlecznej trzeba wyeliminowac mleko i jego przetwory - jogurty, maslanki, smietany, masla, kefiry - wszystko co ma jakikolwiek zwiazek z mlekiem.... a tu w gazecie taka niespodzianka!!!

co wy na to???

Tylko się wziąć i pociąć część mam pewnie tego nie zauważy... bo przecież to nie mleko:baffled::baffled:,a swoją drogą to mnóstwo osób ma takie podejście.Moja Tina miała poprawę ładna buźka,za uszami rany się zaczęły goić,po prostu ślicznie,wysypka była w odwrocie:tak::tak:.Radość trwała 4 dni już wczoraj zaczęło ją obsypywać a dziś wygląda jak pomidorek:-(:-(,powoli przyzwyczajam ją do bebilonu pepti w ciągu dnia podaję jej raz butelkę.Alergia mojej córki mnie morduje...

reklama
Jezeli ma uczulenie na laktoze to i na glukoze tez?
A ja sprobowalam dac malemu soku marchwiowego. No i rzadkie, ze sluzem kupki. A po trzecim dniu wysypka na brzuszku. Przez jeden dzien nie dawalam mu nic tylko mleczko i wysypka zniknela, az mnie to dziwi, ze tak szybko znikla. Kurcze jak sobie pomysle, ze moze byc uczulony na marchew to zalamka-przeciez kazda zupka jest z marchewka.

Surowa marchewka i świeży sok też lubią uczulać lepiej zacząć od gotowanej marchewki mniej uczula. A ilość jaka może smyka uczulić wystarczy naprawdę minimalna...u mojej Konstancji objawy wysypkowe wyłażą po dobie do dwóch.

Witam:)Rzeczywiście niewielka ilość może uczulić,mojej Saruni starczyła łyżka zupy ze śmietaną i reakcja była już po 12godzinach.Fakt,że przepisy,niektóre,dla alergików mają dużo do rzyczenia,błędy zdarzają się bardzo często.Nabiał to nie tylko mleko:),często przyłącza się do tego alergia na mięso wołowe,cielęce i jajka kurze,a przy tym może się przyczepić uczulenie na mięso drobiowe!Przekichane,bo co można wymyśleć z mięsa króliczego i indyka??:)O deserkach myślałam że moje dziecko może zapomnieć,ale...nie koniecznie,zamiast mleka krowiego dawałam bebilon pepti,do naleśników zamiast jajka łyżkę przecieru z dyni i trochę sody,pizza bez jaj i mleka,a na wodzie i oleju.A marchew,też słyszałam że może uczulić.Villaska odstaw na 2tyg marchew i po tym czasie podaj jej łyżeczkę gotowanej,obserwuj malucha przez 3 dni(reakcja może nastąpić nawet do 1tyg po podaniu).a zauważyłyście dziewczyny,w ilu gotowych produktach(do których byśmy same nigdy nie dodały mleka)jest mleko w proszku,albo białko mleka krowiego?Żelki te białe,pasztety ,mielonki,parówki!!!Z moimi dziećmi jeżdżę do alergologa,bo mają astmę ,i do gastrologa bo ich reakcje alergiczne mają postać brzuszną.Gastrolog na początku leczenia skierowała ich na badanie by wylkuczyć alergię na gluten,bo lubi się przyczepić do alergii na nabiał.Badanie jest robione z krwi,więc jest mało stresujące dla dziecka i matki:)

Witam:)Rzeczywiście niewielka ilość może uczulić,mojej Saruni starczyła łyżka zupy ze śmietaną i reakcja była już po 12godzinach.Fakt,że przepisy,niektóre,dla alergików mają dużo do rzyczenia,błędy zdarzają się bardzo często.Nabiał to nie tylko mleko:),często przyłącza się do tego alergia na mięso wołowe,cielęce i jajka kurze,a przy tym może się przyczepić uczulenie na mięso drobiowe!Przekichane,bo co można wymyśleć z mięsa króliczego i indyka??:)O deserkach myślałam że moje dziecko może zapomnieć,ale...nie koniecznie,zamiast mleka krowiego dawałam bebilon pepti,do naleśników zamiast jajka łyżkę przecieru z dyni i trochę sody,pizza bez jaj i mleka,a na wodzie i oleju.A marchew,też słyszałam że może uczulić.Villaska odstaw na 2tyg marchew i po tym czasie podaj jej łyżeczkę gotowanej,obserwuj malucha przez 3 dni(reakcja może nastąpić nawet do 1tyg po podaniu).a zauważyłyście dziewczyny,w ilu gotowych produktach(do których byśmy same nigdy nie dodały mleka)jest mleko w proszku,albo białko mleka krowiego?Żelki te białe,pasztety ,mielonki,parówki!!!Z moimi dziećmi jeżdżę do alergologa,bo mają astmę ,i do gastrologa bo ich reakcje alergiczne mają postać brzuszną.Gastrolog na początku leczenia skierowała ich na badanie by wylkuczyć alergię na gluten,bo lubi się przyczepić do alergii na nabiał.Badanie jest robione z krwi,więc jest mało stresujące dla dziecka i matki:)

A wlasnie co w tym wszystkim jest ciekawe. Jak dawalam mu zupke jarzynowa i tam tez byla marchewka to kupka byla tylko troszke rzadsza, ale bez sluzu. Dawalam przez dwa dni i nic. Po dwoch dniach to napewno juz byla kupka po zupce. Wiec teraz juz nie wiem. Pediatra powiedzial mi, ze narazie sie nie przejmowac takimi kupkami tylko dawac, ze brzuszek musi sie przyzwyczaic do takich nowosci. Ja jednak wole odzekac z ta marchewka troszke i sprobowac jeszcze raz.
Moj brzdac za tydzien bedzie mial 5 mies i jak myslicie moge mu sprobowac juz podac jakas zupke z mieskiem ktora jest po 5 mies?

Zapomniałam tylko napisać że do zupek maluchów absolutnie nie podaje się SELERA,jest potwornie alergizującym warzywem.Spróbuj dać zupkę z marchewka ale bez selera,może nie będą już brzydkie kupki.A marchewka zawsze będzie widoczna w kupce:),zawsze się śmiałam ,że widać co dziecko jadło;).

spróbuj podać taką zupkę:),może nie odrazu całą porcyjkę ale 2-3łyżeczki na próbę.Nowy smak może być zdezorintowany mały;)

Bylam wczoraj w hipermarkecie i normalnie sie zalamalam. Z wszytkich firm przewertowalam zupki i udalo mi sie tylko znalezc dynie z ziemniakami. Tak to w kazdej jest marchewka a w niektorych jescze dodatkowo maslo. No i jescze purre z indykiem i ziemniakami po 5 mies. Zalamka

Zapomniałam tylko napisać że do zupek maluchów absolutnie nie podaje się SELERA,jest potwornie alergizującym warzywem.Spróbuj dać zupkę z marchewka ale bez selera,może nie będą już brzydkie kupki.A marchewka zawsze będzie widoczna w kupce:),zawsze się śmiałam ,że widać co dziecko jadło;).

Seler jest i to w zupkach juz po 4 mies np w marchewce z ryzem z bobovity

reklama
Wniosek z tego taki że albo samemu kuchmacić albo dania jednoskładnikowe gerbera ze sobą łączyć będzie bez selera..

Ja gotuję sama dla takiego malucha,porcyjki zupek w pojemniczkach plastikowych zamrażam i mam na parę dni,zawsze inna bo wyjmuję na przemian.Niestety tak już jest z alergikami.Pozdrawiam:)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry