reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kółko wzajemnej akceptacji - oby do celu

Alusia nie musisz codziennie biegać, wystarczy nawet 2-3 razy w tygodniu. Przecież jeszcze hula hoop kręcisz.
Mateuszkowa nie pisze ile brzuszków robię, bo nie robie wcale :zawstydzona/y: leniwiec się ostatnio ze mnie zrobił.
Gaja oby szybko małemu przeszło.

Ja już pościel pozmieniałam
posprzątałam szczurzą klatkę
nakarmiłam ryby
posprzątałam i pomyłam podłogi
a teraz jeszcze do sklepu muszę skoczyć

reklama
Mateuszkowa - możliwe, że jesteś szczuplejsza, po 10 dniach zumbowania, gdzie ciągle robię jakieś wymachy rąk i skłony w bok mam 4 cm mniej w talii :szok: muszę w końcu nadrobić ten zamknięty bo mnie stamtąd wyrzucicie :-p naprawdę nie mam czasu, już ograniczam net do minimum.
Junior nie ma różyczki bo wysypka znika, pojawia się, jak się zgrzeje np. od ryku za mamą :wściekła/y: byłam już u lekarza, podobno to alergia :szok::szok::szok::szok: nie mogę tego słuchać... nie wykupiłam jakiegoś tam alericu dla niemowląt, będzie dostawał tylko wapno.
Możesz dać Mateuszowi rano mleko w postaci kaszki, zobacz tu, my mamy wypróbowane wszystkie mleczne:
Przedmioty użytkownika - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Na drugie śniadanko odrobinę jogurtu naturalnego z owocami/Bartuś dostaje owsiankę (3 łyżeczki) z owocami: na zmianę daję mu jabłko, banana, kiwi lub konfitury-mam swoje z działki; lub kanapeczkę z masłem/twarożkiem wiejskim/wędliną ale robioną z kupnej szynki (mięsa) nie daję mu sklepowych wędlin/lub pasta z żółtka (ale wtedy nie daję już do zupki).
Obiadek: wiadomo, zupki, lub makaron z pomidorowym sosem i pulpecikiem (mam ugotowane różne mięska w kulkach (cięlęcinkę, królika, szynkę) i dodaję po rozmrożeniu i podgrzaniu do obiadku/ryż z konfiturą lub jogurtem/ziemniaczek z jajkiem i szpinakiem zaprawionym jogurtem/ryba z ziemniaczkiem i startym buraczkiem/kasza jaglana z pulpecikiem i rozgniecionym brokułem też zaprawionym jogurtem (małą łyżeczką)/gotowana marchewka tarta na drobno+jogurt jako dodatek do ziemniaczków.
ale dość często je zupki i rzadko gotuję mu te standardowe: marchew+pietruszka+ziemniak... Gotuję barszczyk z jajkiem i ziemniakiem, pomidorową z ryżem, szpinakową z jajkiem, brokułową krem z jajkiem, kalafiorową z jogurtem, krem z zielonego groszku z jogurtem, zupkę z brukselki, marchewki z kaszą manną (mini krupnik) a nawet ostatnio ogórkową z ryżem. do tego wiadomo: troszkę mięska. Do zup jarzynowych tych typowych, o których piszę, że rzadko gotuję zawsze dodaję odrobinkę kasz - różnych.
Twardsze kęski (brukselkę, marchew) miksuję, resztę rozgniatam widelcem, zupa ma wtedy jakąś smaczniejszą konsystencję (ta miksowana :))
Na podwieczorek to co na drugie śniadanko lub jogurcik (pół kubeczka)/ kilka chrupek kukurydzianych/2 biszkopty/mus owocowy/sok przecierowy z sokowirówki, na soku domowym lub kupnym gotuję czasem kisiel.
Pamiętaj, żeby owoce (ilość) dzielić na 2 posiłki tj. 200 gram/2, żeby nie zakwaszać mu brzusia.
Na kolację jemy kanapeczkę lub kaszkę mleczną znów. Najczęściej to drugie, bo coraz rzadziej chce cycusia, więc uzupełniam mu mleko.
I nie przejmuj się urozmaicaniem: jeszcze będziesz nie raz stawać na głowie, jak tylko podrośnie i zacznie wybrzydzać :tak: natomiast u mnie jak mam wcześniej ugotowany dla niego obiad a jest około południa to dostaje na drugie śniadanie i obiadek to samo. Albo na obiadek i podwieczorek, w zależności od tego w jakich porach śpi.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dzień Dobry : DD
Ile wy napisałyściee.. :D
Maksio dziś mi tak marudzi, że nawet pracować spokojnie nie mogłam. o,O ehś. Nie wyspałam się w ogóle. Nic mi się dziś nie chce. Wiatr, chmury, na deszcz się zbiera, głowa mnie boli. Co za dzień. Co za życie. Eh. *_*

Wróciłam ze sklepu i jeszcze do sąsiadki poszłam zapytać czy upiecze mi ciasto na komunię. Ja jej piekłam rok temu, to ona mi teraz odpiecze ;-)
Wypiłam kawę, pogadałam. A na koniec pokazała mi różne ciuszki (jeździ do Łodzi). I kupiłam sobie coś jak legginsy (z tym, że normalnie zapinane na suwak) tunikę na lato i sweterek na guziczki do bluzek na lato. Na szczęście mogę jej zapłacić po wypłacie.
I od razu mam lepszy humor :-)

Gaja to ja Cię naprawde podziwiam za te brzuszki bo ja zrobie 20 i mi kręgosłup siada :) :p

Edysiek masz szczura? Oj :) pewnie śliczny :* masz zdjęcie? A Rybki też masz takie małe czy duże w stawie?? A zakupy musisz nam pokazać ;* ubierz i wklej zdjęcie na zamknięty :*

Toxi widze wstała lewą nogą ;* przytulam Cię Kochana :* :* i Maksia też żeby nie marudził :* ;*

A u mnie była kuzynka ze swoim 14letnim synem i Iza pojechała a Szymon został i zabrał dzieci na spacer a więc mam spokoj ;)
Mam pytanie chce zrobić na obiad rosół dzisiaj i powiedzcie mi mam go normalnie ugotować? A co potem z tym mieskiem ugotowanym moge zrobić? Czy moge zjeść zwykly makaron?

Alusia - dla Ciebie z rosołu gotowane mięso (nie pij wywaru, tam mieszka wygotowany z mięsa tłuszcz) + garstka makaronu (tyle, ile zmieścisz w złożonej w koszyczek dłoni) + surówka ze świeżych warzyw.
Nie wplątuj się w spiralę "tego, tego, tego nie mogę) tylko jedz zgodnie ze swoimi potrzebami ale:
- bez tłuszczów zwierzęcych, niewiele roślinnych (łyżeczka dziennie)
- bez cukru i słodyczy
- bez fast foodów, majonezu, dipów, sosów
no i zgodnie z tymi ciekawostkami o których mnóstwo piszą:
Co wybierać, czego unikać - Odżywianie - Dieta - Polki.pl

Najbardziej kaloryczne i niezdrowe jedzenie - czego unikać w codziennej diecie. Jakich produktów lepiej unikać? Najbardziej kaloryczne i niezdrowe jedzenie - Chipsy, Frytki, Kalorie, Kaloryczne Jedzenie, Kaloryczne Potrawy, Niezdrowe Jedzenie, Par

Ja rosołu nie lubię więc nie cierpię. : D
w ogóle, nie wiem co mam dziś ze sobą zrobić. Dopiero od 14 pracuje znów, wszystko mam wysprzątane na błysk. Maksio zasnął, cóż za niemoc. *_*
obiad chyba sobie jakiś zrobię z nudów.

reklama
Kropeczka alez Wy macie zaawansowane menu :tak: a czemu zakwaszanie owocami ? mój zjada czasem 190 gr na raz słoikowego owoca albo duże tarte jabłko albo dwa średnie..

Edysiek, właśnie co to za bestia w klatce? ja mam świnke morska ;-) super, że masz nowe "szmatki" zawsze to lepiej na serduchu sie robi ;D

Alusia rosół ja bym zjadła, ale ugotuj chudszy, wg mnie nie ma sensu rezygnować ze wszystkiego bo Ci zalewajka zostanie i tyle .

Toxi i jak humorek ?

Gaja zdrówka dla synka :* ja brzuszki jak robie to takie że do końca z tym, że nie kłade się na ziemi tylko w powietrzu ..

A ja zrobiłam własnie nieszcześny sernik ...omg.. :/

edit: kropeczko co do kubka 360 stp. bo pytałaś kiedys o niego, przez ten czas używaliśmy go może z 4 razy dopiero od pon. wzięłam sie za "ostrą"naukę picia z kubka i... jestem zachwycona ;D wiadomo, że mały nie będzie umiał się super napić po paru dniach - czego chciałyby wszystkie mamuśki - ale.. pije ładnie - nie krztusi się a jeśli to odkaszle, nie ma problemu jak z niekapkami, że nic nie leci a dziecko ciagnie :p minusem jest brak miarki z ml , no ale na oko można domyślić się czego ile jest .. także my niekapki odstawiamy - a mam ze 4 w domu i nieuzywane 2 .. a kubek będziemy męczyć, oczywiście jak małemu się chce pić na teraz to nie ma szans, musi być butla , a kubek w mniej stresujących okolicznościach ;-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry