reklama

Kto po in vitro?

Orangutan ponoć podnosi szanse in vitro z 40 do 43 a nawet 47 % na ulotce pisze ze włącza się go w 6 dniu niby na dojrzewanie ale też na powstrzymanie owulacji. ... ja już nie wiem . A ponieważ jak człowiekowi nie wyjdzie to szuka winnych i czy wszystko na pewno było dopatrzone. Nie dali mi jak w ulotce bo. ? Zapomnieli. ? Czy może nie mogli bo ? No i dużo bo ......
I myślałam że ty mi powiesz czemu tak zrobili.
Niby dzwoniłam i udałam głupa ze jestem na stymulacji i czy na pewno nie mam zacząć orangutana w 6 dniu bo lekarz mi na kartce nie wpisał a mam w domu i w ulotce jest napisane. .....
To mi powiedziała ze czasem daje się 1 czasem 5 to lekarz decyduje ....... i jak nie wypisal na zleceniu to mam nie brać. .....
Chciałam wiedzieć od czego to zależy i po co to ...... ale ...... czy ktoś to wie :oops:

Tyle samo sie doczytalam ,ze bierze sie go w ktorkim protokole jako antagoniste,,jego zadaniem jest powstrzymanie owulacji, zmniejsza ryzyko hiperki i powstawania cyst.Dziewczyny go biora od 5-6 dnia.
Ty masz go brac,zaczynasz juz nowa stymulacje,bo nie kumam o co chodzi?

reklama
Ewunka,moze na podstawie tego na cos wpadniesz?

1.2.2. Protokół z antagonistą klinika ARTVIMED.

W tym protokole antagonistę hormonu uwalniającego gonadoliberynę stosuje się w trakcie stymulacji gonadotropinami. Do preparatów antagonistów gonadoliberyny zalicza się Cetrotide i Orgalutran. Stosowanie tych leków zapewnia zbliżoną skuteczność leczenia do schematu długiego protokołu co do szansy na zajście w ciążę oraz skraca czas stymulacji. Pozwala jednak na uzyskanie mniejszej ilości komórek jajowych. Moment włączenia antagonisty do stymulacji oraz dawkę ustala lekarz prowadzący w trakcie wizyty kontrolnej.

W protokole z antagonistą podawanie gonadotropin (GONAL-f, Pergoveris, Menopur) rozpoczyna się od 2 dnia cyklu, natomiast dzień włączenia antagonisty (Cetrotide, Orgalutran) ustala lekarza prowadzący na wizycie w 5 lub 6 dniu stymulacji, w oparciu o wynik badania USG i stężenie estradiolu.

1.3. W obu protokołach gonadotropiny i analogi należy przyjmować w tym samym czasie – w zależności od zaleceń lekarza prowadzącego między godz. 6.00 i 10.00 lub 18.00 – 20.00 – każdy z leków oddzielnie we wstrzyknięciu podskórnym lub domięśniowym (zgodnie z zaleceniami lekarza i producenta leków).

W niektórych przypadkach lekarz może zalecić przyjmowanie 2 różnych leków stymulujących np. : GONALu f i Menpuru. W takiej sytuacji wszystkie leki pacjentka powinna przyjąć w oddzielnych wstrzyknięciach, w różne miejsca brzucha, ale o jednej porze. Nie należy mieszać ze sobą różnych leków w jednej strzykawce.

1.4. Przebieg stymulacji kontrolowany jest przez lekarza prowadzącego na podstawie badań USG oraz oceny stężeń estradiolu w surowicy krwi (średnio 3-4 wizyty w trakcie stymulacji). Po osiągnięciu odpowiedniej wielkości przez pęcherzyki (ok. 17-20 mm), co następuje zwykle po 7-14 dniach stymulacji, pacjentka otrzymuje lek wyzwalający owulację – Ovitrelle 250 ug podskórnie. Punkcję jajników i pobranie komórek jajowych wykonuje się po ok. 34-38 godzinach od zastrzyku.

1.5. W trakcie stymulacji nie wolno zażywać preparatów zawierających kwas acetylosalicylowy, takich jak Aspiryna, Acrad, Acesan i in. ponieważ zwiększa to ryzyko krwawienia po punkcji i konieczność interwencji chirurgicznej.

Ewunka,moze na podstawie tego na cos wpadniesz?

1.2.2. Protokół z antagonistą klinika ARTVIMED.

W tym protokole antagonistę hormonu uwalniającego gonadoliberynę stosuje się w trakcie stymulacji gonadotropinami. Do preparatów antagonistów gonadoliberyny zalicza się Cetrotide i Orgalutran. Stosowanie tych leków zapewnia zbliżoną skuteczność leczenia do schematu długiego protokołu co do szansy na zajście w ciążę oraz skraca czas stymulacji. Pozwala jednak na uzyskanie mniejszej ilości komórek jajowych. Moment włączenia antagonisty do stymulacji oraz dawkę ustala lekarz prowadzący w trakcie wizyty kontrolnej.

W protokole z antagonistą podawanie gonadotropin (GONAL-f, Pergoveris, Menopur) rozpoczyna się od 2 dnia cyklu, natomiast dzień włączenia antagonisty (Cetrotide, Orgalutran) ustala lekarza prowadzący na wizycie w 5 lub 6 dniu stymulacji, w oparciu o wynik badania USG i stężenie estradiolu.

1.3. W obu protokołach gonadotropiny i analogi należy przyjmować w tym samym czasie – w zależności od zaleceń lekarza prowadzącego między godz. 6.00 i 10.00 lub 18.00 – 20.00 – każdy z leków oddzielnie we wstrzyknięciu podskórnym lub domięśniowym (zgodnie z zaleceniami lekarza i producenta leków).

W niektórych przypadkach lekarz może zalecić przyjmowanie 2 różnych leków stymulujących np. : GONALu f i Menpuru. W takiej sytuacji wszystkie leki pacjentka powinna przyjąć w oddzielnych wstrzyknięciach, w różne miejsca brzucha, ale o jednej porze. Nie należy mieszać ze sobą różnych leków w jednej strzykawce.

1.4. Przebieg stymulacji kontrolowany jest przez lekarza prowadzącego na podstawie badań USG oraz oceny stężeń estradiolu w surowicy krwi (średnio 3-4 wizyty w trakcie stymulacji). Po osiągnięciu odpowiedniej wielkości przez pęcherzyki (ok. 17-20 mm), co następuje zwykle po 7-14 dniach stymulacji, pacjentka otrzymuje lek wyzwalający owulację – Ovitrelle 250 ug podskórnie. Punkcję jajników i pobranie komórek jajowych wykonuje się po ok. 34-38 godzinach od zastrzyku.

1.5. W trakcie stymulacji nie wolno zażywać preparatów zawierających kwas acetylosalicylowy, takich jak Aspiryna, Acrad, Acesan i in. ponieważ zwiększa to ryzyko krwawienia po punkcji i konieczność interwencji chirurgicznej.
Wszędzie pisze ze lekarz ustala w 5 czy 6 dniu kiedy to włączyć a mój włączył w 10 i dręczy mnie pytanie dlaczego. ?
Dziękuję ze coś wygrzebalas o orangutanie. Ja juz nic nie rozumiem buuuuuuuu mam dziś taki dzień ze coś zrobili nie tak. ........
Miałam jak piszą gonal monopur i orangutan. Ale orangutan został w szufladzie

Ostatnia edycja:
Ewunka to ja miałam taki dzień wczoraj z tą nospa miałam wrażenie że mój lekarz mi nie powiedział wszystkiego i coś się źle potoczy. Już taki czas że martwimy się najpierw żeby były jajca a potem o zarodki a potem beta itd

Wszędzie pisze ze lekarz ustala w 5 czy 6 dniu kiedy to włączyć a mój włączył w 10 i dręczy mnie pytanie dlaczego. ?
Dziękuję ze coś wygrzebalas o orangutanie. Ja juz nic nie rozumiem buuuuuuuu mam dziś taki dzień ze coś zrobili nie tak. ........
Wiem jak to męczy,przerabiam od ponad roku i nie ma kogo za klejnoty powiesić,a moze to ta ?endometrioza
Przypuszczam,ze jakaś logika w tym jest,a nie mozesz zapytac?

Wiem jak to męczy,przerabiam od ponad roku i nie ma kogo za klejnoty powiesić,a moze to ta ?endometrioza

Przypuszczam,ze jakaś logika w rym jest,a nie mozesz zapytac?
Oczywiście ze zapytam i zajebie jak się dowiem ze zapomniała. ..... ale cco powie mi .?
Ja wiem ze moje problemy to endometrioza i od razu mi mówili że lekko nie będzie . Cieszyłam się z tej 2 stymulacji mimo że była bez transferu to byłam dumna ze jednak znioslam jajka ..... ale ta niepewność czy na pewno się nie pomylili ?
Jeszcze nie wysłali mi daty wizyty ani informacji o jajkach . Qurwa .......

Czasem mi się wydaje ze w tym w ogóle nie ma logiki jest jakiś standard jego się trzymają a każdy pacjent inna reakcja. Widziałaś dziś te 5 szt. ? Dziewczyna w ciągu pół roku była 2 razy w ciąży naturalnie i odrazu traciła. .....poszła na in vitro
1 stymulscjia 0 zarodków
2 stymulscjia 0 zarodków
3 stymulscjia 3 bardzo bardzo słabe
Usg 3 serca tydzień po 5 serc. ......
I urodziła zdrowe 5 szt .
Gdzie jest logika. ?

reklama
Tyle samo sie doczytalam ,ze bierze sie go w ktorkim protokole jako antagoniste,,jego zadaniem jest powstrzymanie owulacji, zmniejsza ryzyko hiperki i powstawania cyst.Dziewczyny go biora od 5-6 dnia.
Ty masz go brac,zaczynasz juz nowa stymulacje,bo nie kumam o co chodzi?
Ja go mam w szufladzie o_O kupiony do 2 stymulacji tej co była a wzięty tylko 1 w opakowaniu jest 5. Tak sobie próbuje tłumaczyć ze może od wielkości pęcherzyków zależy kiedy go dają. ? Hiperka to mi nie groziła .......
Chyba się dziś nawale ......
Jeszcze się nie stymuluje przecież tydzień temu miałam punkcje aż tak szybko nie hihihi
Chociaż mam w lodowce 600 gonalu i menopur 1 i orangutany . To może sama się wystymuluje bez usg .?

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry