reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

reklama
oczytalam sie teraz o tej hiperce to juz w ogole serce mi zaraz wyskoczy. I jeszcze mam tyle pecholi, ze jeszcze bardziej sie boje:(
boje sie jak cholera
po ile pecholi Wam uroslo i jaki mialyscie poziom estradiolu? i ktora miala hiperke i moze cos wiecej powiedziec.
juz wariuje
czytalam, ze nawet po IUI moze byc hiperka i wydaje mi sie, ze chyba tez taka mialam. bo po IUI mialam przez pare dni brzuch spuchniety i wzdety.
bo do IUI nawet mi sie po 6-7pecholi jak nie wiecej robilo. Tylko, ze jeden jajnik drozny to wychodzilo, ze 3mialam

Ostatnia edycja:
MoonDust - witaj na forum :tak: Ja mam odmienne zdanie od dziewczyn w zakresie podania dwóch zarodków w Twojej sytuacji. Wyobraź sobie jak wyglądały Twoje jajniki przy 30 pęcherzykach, które pewnie miały 15-20 mm - kiść winogron. Hiperstymulacja może mieć różny przebieg - lekki, gdzie będziesz miała tylko wzdęcia, nieco powiększone jajniki itp., ale może też być bardzo ciężka. W najgorszym wypadku można trafić do szpitala z trudnościami w oddychaniu, z wodą nagromadzoną w organizmie do tego stopnia, że konieczna jest interwencja nawet chirurgiczna, żeby się jej pozbyć. Mam koleżankę, która miała hiperkę. Wyhodowała z tego co pamiętam nieco mniej pęcherzyków jak Ty. Lekarz podał jej dwa zarodki - dostała hiperki i była hospitalizowana. 2 tygodnie leżała w szpitalu, aż spuścili z niej wodę - na szczęście tylko lekami. Razem z nią w szpitalu była dziewczyna z hiperką, której się udało - zaszła w ciąży, mojej koleżance, pomimo wielu cierpień, niestety się nie udało. Myślę, że w staraniach o dzidzię nie można zapominać o swoim zdrowiu. Podanie dwóch zarodków zwiększa szansę. Ale hiperka może mieć bardzo poważne konsekwencje. W Twoim przypadku, przy takiej liczbie pęcherzyków, uważam, że lekarz podjął bardzo dobrą decyzję. Lepiej na spokojnie podejść do kriotransferu, niż stracić zdrówko. Pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby się udało :-)

palu - pij dużo płynów 3 l dziennie

shakmi - trzymam kciukaski :tak:

Ostatnia edycja:
palu -tak, robilam. zawsze cos zmienialam:) bralam po raz pierwszy clexane/fragmin. podleczylam tarczyce przed podejsciem... nigdy wczesniej nie bralam estrofenu. no i wierzylam w sw. Dominika ze pomoze:)

no i daj spokoj z ta hiperka - nic w niej strasznego. nie masz sie czym stresowac. chlej wody duzo juz od stymulki

Hiperstymulacji nie można lekceważyć, bo rzeczywiście może mieć ciężki przebieg. Mi pobrali 25 jajeczek o po 2 dniach wyjądowałam w szpitalu, bo nie mogłam oddychać, jajniki wielkości 13cm każdy, płyn wszędzie (w brzuchu, w płucach) obwód brzucha ze 3 razy większy od normalnego i co najgorsze to strasznie mnie bolało nie mogłam sie nawet ruszać. Transfer miałam odłozony, może trochę żałuje, ale zwyczajnie nie miałam siły (fizycznej i psychicznej) żeby do niego podejść.
Musisz dużo pić wody (im więcej wlewasz w siebie tym więcej wylewasz;-) i płyn Ci się nie maganyzuje w organiźmie) i jeść dużo białka ( codziennie jajecznica itp :)

lolitka a Ty mialas hiperke i po ile pecholi CI roslo?
Teraz mam ochote wszystko wiedziec o hiperce jak juz tyle zaczelam czytac niepotrzebnie i sie stresuje.
jeszcze teraz swieta po swietach wyjezdzam za granic. A jak mnie to dopadnie. Kiedy jakies kontrole u lekarza
anna a czego trzeba pic wode jak sie magazynuje.
Woda i duzo bialka pomaga, zeby nie bylo hiperki?

Ostatnia edycja:
Sakmi1 super, że już jestescie z zarodkami w domciu
MoonDust juz niewiele dni do bety-bedzie dobrze:tak:

Byłam dziś na wizycie i okazało się, że az za dobrze się moje pęcherzyki stymuluja-z tego stresu nie pamietam ile ich mam, ale 10 na pewno-dlatego zapadła decyzja, że punkcja w sobotę-także jutro ostatnie kłucie i w sobotę działamy.
Palu czyli może Ty też w sobotę-fajnie-razniej bedzie

reklama
Do góry