reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Retiolandia nie jest powiedziane, że za mało. Nie ma norm bety mówiących, że tyle a tyle to na jedno dziecko a tyle i tyle na dwa itd. Kwestia jest wielkości przyrostu. Po prostu na bliźniaki szybciej przyrasta niż na jedynaka. Ja miałam w 10dpt - 307,7 a 17dpt - 6266. U mnie lekarz też powiedział, że jedno jest mniejsze od drugiego i nie wiadomo czy będą bliźniaki. Powiedział, że z tego większego na pewno będzie dzidzia. Ja po prostu dobrej myśli jestem.

Wg takich norm jakie można znaleźć w necie:

Normy beta-HCG

tydzień ciąży mlU/ml
3-4 ----------- 9 - 130
4-5 ---------- 75 - 2600
5-6 --------- 850 - 20,800
6-7 ------- 4,000 - 100,200
7-12 ---- 11,500 - 289,000
12-16 ---- 18,300 - 137,000
16-29 ----- 1,400 - 53,000
29-41 ------- 940 - 60,000

Ja się nie mieściłam w 4-5 tydzień a wtedy tyle było. Teraz tylko spokojnie czekać. I żadnych nerwów.

o Matko nie wierzę sama jaka jestem upierdliwa, a powiedzieli którejś z Was o torbielach na jajnikach? Bo ja mam dwa:/ niby lekarz mówił, że to normalne, ale na pewno nie zbyt fajne.

Retinolandia, a jakie te torbiele? Ja milam sporą endometrialną na prawym jajniku i jak tylko zaszlam w ciaze.........zaczela znikac;) Dr powiedziala juz wczesniej, ze te trobiele wyleczymy ciąża ;)

Marcysiowa, królowo Ty moja to w Invikcie robią aż 4 weryfikacje?
I w zależności od wyniku zwiększają, albo zmniejszają dawki leków, tak?

W Invimedzie robią tylko jedną betę.
Jak już będę po transferze, to może sama sobie zrobię. Pierwsza jest w 3dpt, tak?

Lawendowy śnie ty mój już Ci wszystko mówię. Weryfikacje są 4:
3dpt robisz badania progesteronu, estradiolu i bety hcg.
7dpt to samo.
10dpt to samo. Za każdym razem wysyłasz im SMSem wyniki a oni po transferze podają Ci dokładne daty kiedy robić badania i tego samego dnia - zwykle wieczorem - dzwonią i komentują na zasadzie: wszystko dobrze leki zostawiamy albo trochę proszę zwiększyć to czy tamto. Za trzecim razem jak beta jest wysoka każą zrobić jeszcze raz badania w 17dpt i zapraszają na usg. No i w zależności co wykaże mówią co dalej z lekami.

reklama
Do góry