reklama

Kto po in vitro?

mistralka!! duphaston -wręcz przeciwnie ma pozytywny wpływ na organizm kobiety przygotowującej się czy będącej w ciąży. Jedynie to może być niekorzystny, że tak powiem w I połowie cyklu, czyli przed owulacją, gdyż hamuje jajeczkowanie w danym cyklu. To odpowiednik progesteronu, hormony kobiety wytwarzającego się w II połowie cylku, czyli po owulacji. Jest niezbędny do podtrzymania ciąży, gdy kobieta ma problemy z progesteronem

reklama
Mistralka, duphaston,czyli progesteron bierze sie przez 10dni na wywolanie @. Powinna przyjsc w ciagu 3 dni od odstawienia. U mnie niestety przeciagnelo sie do kolejnych 10 dni oczekiwana ale ,to bylo po ciazy biochemicznej i pewnie dlatego.
Po punkcji bedziesz go brala codziennie,az do odwolania. W takim wypadku ma on za zadanie ulatwic zagiezdzenie zarodka i utrzymac ciaze.
Co do lekow jakie mi przepisala lekarka po punkcji, to aspegic(aspiryna dla dzieci) , estima (progesteron) i innohep (zastrzyki przeciwzakrzepowe) te 3 do odwolania. Natomiast dostinex bralam przez 8 dni od punkcji a solupred przez miesiac. Leki przeciwbolowe 3Xdziennie doliprane i spasfon(rozkurczowe).

mistralka!! duphaston -wręcz przeciwnie ma pozytywny wpływ na organizm kobiety przygotowującej się czy będącej w ciąży. Jedynie to może być niekorzystny, że tak powiem w I połowie cyklu, czyli przed owulacją, gdyż hamuje jajeczkowanie w danym cyklu. To odpowiednik progesteronu, hormony kobiety wytwarzającego się w II połowie cylku, czyli po owulacji. Jest niezbędny do podtrzymania ciąży, gdy kobieta ma problemy z progesteronem
Czyli po odstawieniu,jak bede miala kolejny cykl i stymulacje moze to jakos niekorzystnie wplynac?
Ja od zawsze mam problemy z niskim progesteronem,problemy z menstruacja etc.;(

Mistralka, duphaston,czyli progesteron bierze sie przez 10dni na wywolanie @. Powinna przyjsc w ciagu 3 dni od odstawienia. U mnie niestety przeciagnelo sie do kolejnych 10 dni oczekiwana ale ,to bylo po ciazy biochemicznej i pewnie dlatego.
Po punkcji bedziesz go brala codziennie,az do odwolania. W takim wypadku ma on za zadanie ulatwic zagiezdzenie zarodka i utrzymac ciaze.
Co do lekow jakie mi przepisala lekarka po punkcji, to aspegic(aspiryna dla dzieci) , estima (progesteron) i innohep (zastrzyki przeciwzakrzepowe) te 3 do odwolania. Natomiast dostinex bralam przez 8 dni od punkcji a solupred przez miesiac. Leki przeciwbolowe 3Xdziennie doliprane i spasfon(rozkurczowe).

Dzieki Agus za wyjasnienie:)
Ja ten Duphaston biore juz 3 raz w swoim zyciu i nie mialam problemow z miesiaczka.Po odstawieni tak jak pisalas w przeciagu 3 dni przychodzilo krwawienie i dosc szybko sie konczylo jak na moje niby normalne miesiaczki!
Zapytalam bo moj maz nadgorliwy przeczytal gdzies w necie ze ten lek dziala poronnie!Wiec sie przerazilam i zaczelam zastanawiac czy go nie odstawic!!Uspokoilyscie mnie jednak,a maz niech sobie gada-pod nosem do samego siebie teraz:))))hehehehh

Nie Mistralka. Absolutnie nie. Bierzesz go teraz na wywołanie, potem odstawisz, dostaniesz@. A potem po stymulacji przed transferem, czy crio też pewno będziesz brała, właśnie na podtrzymanie ewentualnej ciąży, praktycznie zawsze nawet w naturalnych cyklach stymulowanych lekarz to przepisują, lub inny odpowiednik, właśnie w celu polepszenia endometrium, co ułatwia implantację, a potem podtrzymuje ciążę.

Mistralka - nie, nie może niekorzystnie wpłynąć na stymulację. Bo wraz z lekami na stymulacje podawane są tzw. analogi, czyli leki, które hamują naturalne działanie hormonów działając na przysadkę - ja miałam podawany Gonapeptyl wraz z zastrzykami stymulacyjnymi, ale różnie to jest robione zależnie od protokołu. Ja miałam krótki protokół.

Mistralka. Ja duphaston brałam właśnie na podtrzymanie ciąży. To progesteron, jak luteina, lutinus, tylko kombinacją chemiczną. A progesteronto niezdędnik kobiety w II połowie cyklu, bo przecież w każdym cyklu kobieta przygotowywuje się do ciąży(krwawienie miesięczne), a kiedy już zajdzie progesteron nie spada, jak przed okresem tylko dalej jest na wysokim poziomie, a okres wystąpi zawsze jedynie kiedy progesteron spadnie prawie do zera,dlatego po odstawieniu dostajesz @, zależy tylko, czy w 3 dniu po odstawieniu, czy później, zależy jakie masz stężenie, i kiedy osiągnie to zero.

Kinga ma rację. Wraz z lekami na stymulację podawane masz leki zahamowujące naturalne działanie hormonów, zresztą podczas stymulacji, przechodzimy burzę hormonalną, i też przecież chodzi o to by jajeczko się samo nie wydostało z pęcherzyka Grapha, oni sami panują nad organizmem, który w momencie stymulacji poddaje się działaniu zewnętrznemu, jakim są zastrzyki hormonalne.

widzę, że ile wątpliwości, pytań tyle odpowiedzi. Moim zdaniem w przypadku wszelkich pytań z lekami, odpowiedzi powinien udzielać tylko lekarz. Na pewno każda z was ma swojego, do którego ma zaufanie. A jeśli chciałybyście poznać opinię innego, albo uzyskać odpowiedzi na nurtujące pytania to jutro jest webinarium na ten temat. Tutaj wszelkie potrzebne info „In vitro skuteczniejsze od natury? – Jak rozumieć statystyki leczenia niepłodności” | Facebook i dziewczyny, głowa do góry.

reklama
Aga bardzo się cieszę, że dobrze się czujesz. Już trzymam kciuki za poniedziałek :-)
Mistralka jaki będziesz miała protokół? Będziemy mniej więcej w tym samym czasie zaczynały. Ja będę miała długi

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry