reklama

Kto po in vitro?

Anulla28 ja homocysteine robilam dla siebie... i mialam wynik 11,2 a norma do 15,40...

Dziewczyny a powiedzcie mi ja chyba bede musiala zrobic badanie na bialko s i c zeby wiedziec kiedy mam odstawic fragmin? ginek nic mi nie mowil ale moze warto zrobic?

reklama
Migotka - niech maluszki zostaną z Tobą na najbliższe 9 miesięcy :) nacięcie otoczki sprzyja zagnieżdżeniu, dobrze kojarzę?
Quinnie - w czwartek na pewno pójdzie dobrze, musi pójść...
Dorotka - co tam u Ciebie?
GizaS - przygotuj się na to, że na wynik homocysteiny czeka się dłużej, chyba nawet do 14 dni...

Wtrącę się do dyskusji o Invikcie i innych - na pewno każdy ma swoje zdanie i musi sam spróbować, co dla niego dobre, a co nie, ale ja mam ogólnie dobre wrażenia... szału nie ma, czasem trudno się dodzwonić, czasem są opóźnienia (chociaż takie poważniejsze zdarzyło mi się tylko jedno, reszta wizyt zawsze była raczej punktualnie), położne miłe, ja zawsze dostaję odpowiedź na każde pytanie, często udaje mi się też "wcisnąć" na wizytę mimo pełnego grafiku lekarza....
A wcześniej byłam w Invimedzie, gdzie wrażenie pierwsze pozytywne - wywołują cię po imieniu, że tak niby tam rodzinnie, na tłusty czwartek talerze pełne pączków leżą.... i tu się plusy kończą. "Leczyłam się" tam ok. 1,5 roku, miałam niezliczoną ilość wizyt i 4 x IUI a mimo to mój lekarz nie wykrył ani PCOS, ani problemów z tarczycą, ani hashimoto... Na każde moje pytanie, czy mogę zrobić jakieś dodatkowe badania, czy dieta może mieć wpływ na nieudane starania, czy mąż może pobrac jakieś witaminki itd. lekarz zbywał mnie pobłazliwym uśmieszkiem... 4 IUI były robione na cyklach naturalnych i mimo moich próśb nigdy nie dostałam nawet duphastonu albo luteiny na drugą część cyklu.... A do tego zawsze sugestie, że czas najwyższy pomyśleć o in vitro (a nie było jeszcze wtedy rządówki), co w obliczu tego, że nie zrobili nic, aby wykryć przyczynę, zakrawa trochę na "fabrykę dzieci". Najgorsze były moje starania o otrzymanie kompletu dokumentów medycznych niezbędnych mi do starań o rządówkę - musiałam jeździć tam kilka razy, składać wnioski a chociaż wizyt tam miałam kikladziesiąt, to dostałam wydruki z całych czterech...
No i w Invikcie do znieczulenia robią ci badania, wywiad i spotkanie z anestezjologiem. W invimedzie miałam takie samo znieczulenie do drożności jajowodów, i nikt mnie nawet nie zapytał, czy jestem na coś uczulona..... to dla mnie jest trochę wyznacznikiem...
No a na dodatek, in vitro chyba się udało, protokół stymulacji był dobrany dobrze, transfer został wykonany dobrze.... to jest dla mnie najważniejsze...

Lilia przykro mi bardzo :-( ale nie poddawaj się, tak jak dziewczyny piszą ivf to loteria, teraz nie udało się wygrać ale trzeba grać :tak:

Gizas ja mam mutację C677T w genie MTHFR - heterozygota CT ale homocysteinę dobrą i w związku z powyższym nie było wskazań do clexane ale za to mam brać kwas foliowy 5 mg i prewenit intesiv. Za homocysteinę płaciłam 29 zł.

kate jak to możliwe, że wciągnęli Was do programu? :szok: W ogóle coś podpisywaliście? Oj ja bym tego tak nie zostawiła.

Kasik, z moich wyników jest napisane, że brak mutacji, mam homozygotę CC i dr. S. powiedział na serduszkowej, że mam mutację w genie :szok:. Zgłupiałam jak powinno być, ale chyba dr. się pomylił mi to mówiąc.

Kasik ja mam napisane Detekcja mutacji w genie MTHFR/C677T mam T i Detekcja mutacji w genie MTHFR/A1298C mam C.
Czyli w genie MTHFR mam dwie mutacje C i T. Chyba jak Ty:eek:.

Na podstawie wykonanego badania stwierdzono wzrost ryzyka wystąpienia łagodnej hiperhomocysteinemii (15-30 nmol/l)
Stwierdzono nosicielstwo genotypu C/T poliformizmu C677T w fenie kodującym MTHFR:eek:

Wizytę mam za dwa tygodnie, pokaże doktorkowi wyniki, ewentualnie odeślemnie do genetyka.
Jutro robię homocysteinę, kwas foliowy i wit B12.

Suplementuję się: koenzym Q10 400 mg, wit D3 1000, DHEA 50, kwas foliowy 5mg, selen, cynk, olej lniany i olej z wiesiołka a mężowi podaje konezymQ10 400 mg, salfazin, l karnityne 1000 mg, kwas foliowy 5i wit d3 1000

Dorotka - odezwij się, martwimy się tutaj o Hemana....

Dziewczyny, mam parę pytań :)
Czy kwas foliowy da się przedawkować? Bo ja biorę go i w zestawie witamin dla ciężarnych i w inofoliku...
I jakie zestawy witamin polecacie? Mi w aptece poleciła babka Femibion Natal 1 - do końca pierwszego trymestru - myślicie, że jest dobry?

Kate pytanie czy cos podpisywaliscie? Bo jak Możecie byc na liście bez podpisania czegokolwiek!!!!

Lilia kochana tulkam, najwazniejsze ze masz Po kogo wrócić !!!!!!
Gizas teraz to die dopiero przebadasz !!! Ja wlasnie cce zrobic mutacje bo nie wiem czy mogę odstawić clexane , a mam kryzys zastrzykowy :/ tylko poczekam aż bede zdrowa.
Dorota czekamy na wieści , kciuki ciagle zaciśnięte !!!!

reklama
Niestety nasze szczęście się skończyło, Hemenowi przestało bić serduszko, maluszek nie dał rady albo miał jakąś wadę genetyczną. Macica dopiero przygotowuje się do złuszczania, więc mogło się to stać wczoraj. Jutro idę do szpitala, już dzwoniłam do mojego starego doktorka jutro sprawdzi, no i coś mi dadzą. Obraz był idealny u tego dr widzieliśmy, główkę, rączki, nasz Hemen był piękny. Doktorek nas pocieszał, że ten maluch utorował drogę następnemu i że mamy się nie poddawać.
Powiedźcie mi dziewczyny które przeszły poronienie, jakieś badania po później wykonywałyście ?
Wklejam ostatnią wersję, może któraś z Was kochane go przejmie bo ja muszę się jakoś pozbierać.

Migotka, trzymam za Was kciuki.

LISTOPAD

04: wera86 - wysoka beta !!
05: Aisa79 - wizyta u prowadzącego
05: kate_p7 - wizyta przed crio
05: liskka- wizyta z juniorem

05: Ladygodiva - udany criotransfer

06: Quinnie - udany criotransfer
06: Anulla28 - badania prenatalne, wizyta u prowadzącego
06: Hess - wizyta stymulacyjna

06: sykatynka - wizyta serduszkowa
07: calineczkaa - podglądanie pęcherzyków