reklama
	
	
	
					
					
				
					
					
						
	
	
	
	
	To jeszcze raz przepis na jeżyki
pół kostki kasi/masła
3 łyzki mleka
szklanka lub 3/4 szklanki cukru pudru/ewentualnie zwykłego cukru (zalezy jakie słodkie lubicie)
2 łyżki kakao
2 szklanki płatków owsianych górskich
2 krople olejku waniliowego (jakbym nie miała, dodałabym cukier wanilinowy)
Rozpuszczamy margaryne/masło z mlekiem, dodajemy cukier, płatki, kakao, olejek i na wolnym ogniu z 5 minut mieszamy, tak by nam się nie przypaliło. Masa powinna być gęsta klejąca. Jakby wydawały nam się za luźne dodajemy płatków według uznania (na oko). Smacznego!
				
			pół kostki kasi/masła
3 łyzki mleka
szklanka lub 3/4 szklanki cukru pudru/ewentualnie zwykłego cukru (zalezy jakie słodkie lubicie)
2 łyżki kakao
2 szklanki płatków owsianych górskich
2 krople olejku waniliowego (jakbym nie miała, dodałabym cukier wanilinowy)
Rozpuszczamy margaryne/masło z mlekiem, dodajemy cukier, płatki, kakao, olejek i na wolnym ogniu z 5 minut mieszamy, tak by nam się nie przypaliło. Masa powinna być gęsta klejąca. Jakby wydawały nam się za luźne dodajemy płatków według uznania (na oko). Smacznego!
Faworki 
3 szkl mąki, 8 żółtek, 5 dag masła, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki octu albo spirytusu, szczypta soli,
cukier puder do posypania
Ze wszystkiego oprócz cukru zagnieść ciasto, wałkować (cieniutko, bo to w tłuszczu mocno rośnie), kroić, przewijać i smażyć na głębokim tłuszczu. Posypać pudrem.
		
		
	
	
		
	 
To jest duża porcja (mi wyszło ponad 2 razy tyle co było na zdjęciu- ta taca jest sporo większa niż standardowy płytki talerz), więc jakbym robiła tylko na domowy użytek to pewnie z połowy.
				
			3 szkl mąki, 8 żółtek, 5 dag masła, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki octu albo spirytusu, szczypta soli,
cukier puder do posypania
Ze wszystkiego oprócz cukru zagnieść ciasto, wałkować (cieniutko, bo to w tłuszczu mocno rośnie), kroić, przewijać i smażyć na głębokim tłuszczu. Posypać pudrem.
To jest duża porcja (mi wyszło ponad 2 razy tyle co było na zdjęciu- ta taca jest sporo większa niż standardowy płytki talerz), więc jakbym robiła tylko na domowy użytek to pewnie z połowy.
Tygrynka Faworki wyglądają przepysznie !!! 
Ja dostałam przepis na pierogi tzn na ciasto bo farsz to sama na słodko robiłam i wyszły pyszne
1kg mąki
0,5 roztopionego ciepłego tłuszczu /margaryny
szczypta soli do smaku
woda gorąca tyle by się po prostu za mocno nie lepiło
1 jajko
ja zrobiłam z pół porcji (jajko dałam całe ;-))wyszło mi z 45 sztuk
				
			
Ja dostałam przepis na pierogi tzn na ciasto bo farsz to sama na słodko robiłam i wyszły pyszne

1kg mąki
0,5 roztopionego ciepłego tłuszczu /margaryny
szczypta soli do smaku
woda gorąca tyle by się po prostu za mocno nie lepiło
1 jajko
ja zrobiłam z pół porcji (jajko dałam całe ;-))wyszło mi z 45 sztuk

Boeuf Stroganow według źródła  to popularne danie, w Polsce nazywane mianem Strogonow, poniekąd  błędnie z racji oryginalnego nazewnictwa, ale tak jak w innych krajach  świata, u nas przyjęła się nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Nazwa  potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, działającego w  XIX wieku dyplomaty rosyjskiego. Potrawę miał wykonać po raz pierwszy  francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza  Aleksandra I. Jest to polędwica krajana w długie i wąskie paski, smażona  z cebulą i pieczarkami, według niektórych przepisów także z dodatkiem  ogórków kiszonych i gotowana z mąką, przecierem pomidorowym, pieprzem i  solą. Jadłam już różne wersje, jednak najbardziej smakuje nam propozycja  na Boeuf Stroganow z "Kuchni polskiej" z 1975 roku. U nas zawsze podawana z kluseczkami. 
Polędwicę opłukać, pokroić w paski, cebule obrać i pokroić w talarki. Część tłuszczu rozgrzać na patelni i zrumienić na nim cebulę, którą następnie przełożyć do szerokiego rondla. Resztę tłuszczu silnie rozgrzać, smażyć na nim mięso na ostrym ogniu około 3 minuty, stale mieszając, a pod koniec smażenia oprószyć mąką. Obsmażone na rumiano mięso przełożyć do rondla z cebulą, dodać koncentrat, paprykę, pieprz i śmietanę, osolić i mieszając doprowadzić do wrzenia. Posypać posiekaną natką pietruszki, dodać pokrojone ogórki (ja kroiłam na małe kostki)
				
			1kg polędwicy (ja robiłam na filetach z kurczaka taniej 
)
6-7 łyżek oleju
3 łyżki mąki
2szt cebuli
125 ml śmietany
1 szt papryki żółtej (wedle uznania)
1 szt papryki zielonej (wedle uznania)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
ziele angielskie
1 liść laurowy
pieprz
sól
zielona pietruszka
(wedle uznania) 5 małych ogórków kiszonych lub konserwowych
1 szklanka śmietany 18%
2 szklanki bulionu (ja dałam więcej bulionu żeby więcej sosu było)
)6-7 łyżek oleju
3 łyżki mąki
2szt cebuli
125 ml śmietany
1 szt papryki żółtej (wedle uznania)
1 szt papryki zielonej (wedle uznania)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
ziele angielskie
1 liść laurowy
pieprz
sól
zielona pietruszka
(wedle uznania) 5 małych ogórków kiszonych lub konserwowych
1 szklanka śmietany 18%
2 szklanki bulionu (ja dałam więcej bulionu żeby więcej sosu było)
Polędwicę opłukać, pokroić w paski, cebule obrać i pokroić w talarki. Część tłuszczu rozgrzać na patelni i zrumienić na nim cebulę, którą następnie przełożyć do szerokiego rondla. Resztę tłuszczu silnie rozgrzać, smażyć na nim mięso na ostrym ogniu około 3 minuty, stale mieszając, a pod koniec smażenia oprószyć mąką. Obsmażone na rumiano mięso przełożyć do rondla z cebulą, dodać koncentrat, paprykę, pieprz i śmietanę, osolić i mieszając doprowadzić do wrzenia. Posypać posiekaną natką pietruszki, dodać pokrojone ogórki (ja kroiłam na małe kostki)
250 g mąki
2 jajka
woda
sól
Mąkę  przesiać do miski, wbić jajka, posolić, dodać odrobinę wodę i wszystko  razem wymieszać na gładką, niezbyt gęstą masę. Wodę zagotować w garnku,  kłaść łyżką małe podłużne kluseczki na wrzącą, osoloną wodę. Gotować  około 2 minut, wyłożyć na sito i przelać wodą, osączyć. 2 jajka
woda
sól
Moze i ja pochwale sie przepisem na zapiekanke makaronowa. Rodzina i znajomi sa nia zachwyceni.
1opakowanie makaronu kokardki
0,5kg lub troche wiecej mielonego(moze byc tez takie w opakowaniu)
brokuł
sos czosnkowy Knorr koniecznie musi byc w proszku
sos 4 sery z brokułami tez np z Knorra
ser żółty
Mielone smazymy na patelni dodajac przyprawy np pieprz, sol, oregano jak kto lubi oraz przecier pomidorowy, aby miesko nabrało odpowiedniego koloru. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, aby były aldente. NA dno naczynia zaroodpornego wrzucamy polowe ugotowanego makaronu, na to ukladamy podsmazone mielone, ktore polewamy przygotowanym wczesniej sosem czosnkowym, na to kolejna warstwa makaronu i ukladamy brokuły podzielone na rozyczki. Wszystko zalewamy sosem 4 sery i na koniec posypujemy zołtym serem. Zapiekamy w piekarniku tak zeby sie ser rozpuscil. Smacznego :-)
Polecam moze ktoś sie skusi i podzieli sie pozniej opinia
				
			1opakowanie makaronu kokardki
0,5kg lub troche wiecej mielonego(moze byc tez takie w opakowaniu)
brokuł
sos czosnkowy Knorr koniecznie musi byc w proszku
sos 4 sery z brokułami tez np z Knorra
ser żółty
Mielone smazymy na patelni dodajac przyprawy np pieprz, sol, oregano jak kto lubi oraz przecier pomidorowy, aby miesko nabrało odpowiedniego koloru. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, aby były aldente. NA dno naczynia zaroodpornego wrzucamy polowe ugotowanego makaronu, na to ukladamy podsmazone mielone, ktore polewamy przygotowanym wczesniej sosem czosnkowym, na to kolejna warstwa makaronu i ukladamy brokuły podzielone na rozyczki. Wszystko zalewamy sosem 4 sery i na koniec posypujemy zołtym serem. Zapiekamy w piekarniku tak zeby sie ser rozpuscil. Smacznego :-)
Polecam moze ktoś sie skusi i podzieli sie pozniej opinia
reklama
	
					
					
				
					
					
						
	
	
	
	
	Podobne tematy
- Odpowiedzi
 - 190
 
- Wyświetleń
 - 34 tys
 
			
				Podziel się:
			
			
		
	
