reklama

Kwiecień 2009

reklama
ooo to ja sie dolaczam do towarzystwa grzybkowego :baffled: walcze z tym cholerstwem od poczaku ciazy!stosowalam juz tysiace mazidel i innych lekow.Tak na prawde nie pomaga nic.Jak same zechca to odejda a najczesciej dzieje sie to niestety dopiero po porodzie.Na codzienne swedzenie i pieczenie polecam zwykla oliwke dla dzieci-super koi i lagodzi.Poza tym czytalalam gdzies ze jest to niestety przykra przypadlosc 5-go miesiaca i predzej czy pozniej dopadnie kazdego,wiec mamusie "zagraniczne" radze sie zaopatrzyc w kraju w ROZNE lekarstwa.Bardzo wazne zebyscie mialy kilka specyfikow bo gwarantuje ze jeden nie pomoze :no: a za granica ich nie dostaniecie.
Martulka, to znaczy ze jeszcze nie znasz plci swojego dzidziusia?Ale uparciuch!!!to ja Ci baaaardzo goraco zycze zeby dzis sie wszystko pokazalo.
Trzymajcie sie laseczki i zmykam do pracy.

Witam po raz ostatni przed Świętami. :-)

MaDunia, dzidzię się mierzy od głowy do pupy(CRL – wymiar ciemieniowo-siedzeniowy),bo nóżki podkulone i ciężko by było;-)Także do tych 30 cm dodaj jeszcze nóżki:-D
Moja ginekolożka zawsze mierzy główkę, kość ramieniową i udową. Z tych pomiarów kalkuluje wagę i wielkość, od głowy do stópek. W przeciwnym razie mój synek miałby pewnie coś około 45cm albo i więcej :szok:, a to raczej niemożliwe. ;-)
Pod koniec szóstego miesiąca powinien mieć około 30cm, a to jeszcze dwa tygodnie. Dlatego jestem lekko zdziwiona. :confused:

Cześć, witam się po baaaaaaaaardzo długiej nieobecności :zawstydzona/y:
Nenius dobrze znów Cię widzieć. :-)

E,dziewczyny dzięki,ale to nie są dobre wieści.Bo dolna granica normy szyjki to 30mm,a ja mam 25mm.Od ostatniej wizyty (3 tyg.) 5 mm,mimo leżenia uciekło.:no:
A pierwszej ciąży na tym etapie miałam 35mm a leżenie,szpital,duże zagrożenie i mocne leki mnie nie ominęły:baffled:
Bo to jeszcze przecież duuuuuużo czasu,żeby było bezpiecznie.
Gabi trzymam mocno kciuki za Ciebie i Maleństwo. :-)
Wierzę, że wszystko będzie dobrze. Najważniesze, żebyś była spokojna. Do tej pory nie jest różowo, ale tak całkiem czarno też nie. ;-)

Więc znów dopadła mnie grzybica :-( mało tego łożysko mam bardzo nisko ułożone, wręcz nachodz na szyjkę :-( , muszę brać luteinę dopochwowo po 2 tabletki bo wychodzi na to, że mam skurcze, serduszko bije i mały brykał sobie.
Nie bagatelizować żadnego bólu czy kłucia tylko bezwłocznie kontakt z lekarzem lub izba :-( Szanować się i nie przemęczać. Jednym słowem nic nie robić tylko wegetować :-(
Nie jestem zbyt szczęśliwa po tej wizycie ale cóż....
Frezja trzymaj się ciepło. Najważniejsze, że dziecko ma się bardzo dobrze. :tak:

MaDunia,acha masz rację.Myślałam,że to wynik jednego pomiaru,a nad wielkością się nie zastanowiłam:zawstydzona/y:
Frezja,no nie wiem,nie sądzę,żeby od przeciążenia.Tak się często dzieje,potem macica rośnie i łożysko się przesuwa.W pierwszej ciąży tak miałam i teraz.Tylko jak zachodzi na ujście to musisz jednak uważać,żeby nie zaczęło się odklejać.Nie martw się.
Ciekawe co tam dziewczyny się na usg dowiedzą,może nowe siusiaczki powyrastały;-)

Frezja nio ja dostalam inne druki:confused: jeden jest dla mnie do uzupelnienia, a drugi dla lekarza.. na tym dla lekarza pisze, ze jest to druk ZUS N-9, a na moim ZUS Np-7.. niewiem czy cos to pomoze, ale mam nadzieje, ze tak.. zreszta niewiem czy nie bede na dniach w ZUS-ie bo nie mam pojecia jak to uzuplnic to moze sie dowiem.. nio chyba, ze znajdzie sie jakas inna madra glowa, ktora bedzie wiedziala jak to uzupelnic;-)

nio a ja juz po wizycie u weta:-) powiem wam szczerze, ze poszlo latwiej niz sie spodziewalam.. maz przywiozl z pracy wielkie pudelko i nie mialy sie jak z niego wydostac;-) oczywiscie u naszego weta jak zwykle kolejka mega i wszyscy sie zachwycali naszym dobytkiem;-) na szczescie pani doktor wziela nas bez kolejki, bo pewnie to bym tam do wieczora siedziala:-D hi hi niechce nawet wiedziec jak sie tam ludzie na korytarzu burzyli o to, ze ja taka uprzywilejowana jestem, ze czekac nie musze;-)

Wczoraj zdecydowaliśmy się z moim M na szpital, w którym będziemy rodzić. Byliśmy na porodówce, akurat było pusto, więc mogliśmy sobie wszystko na spokojnie pooglądać i dokładnie o wszystko wypytać położną. Zapisaliśmy się też do szkoły rodzenia, zajęcia zaczynamy 03.02, po 2,5 godziny raz w tygodniu. Na kursie będzie 7 par, wszystkie z terminem porodu około 10.04.2009. Na pewno nam się to przyda. :tak:

Dla wszystkich Kwietniówek na Święta :-)

Niech Anioł przywieje z nieba dobrych myśli lekkich jak puch,
Niech spadająca gwiazda opruszy nadzieją dom cały,
Kolęda zaś niech płynie niczym szal zimowy
I otuli wszystkich przy wigilijnym stole.
W tym szczególnym dniu wszystko rodzi się na nowo,
W blasku pachnącej choinki i śnieżnej ciszy,
W uśmiechach bliskich i ciepłych wspomnieniach.
Niech czas Bożego Narodzenia będzie Spokojem i Bliskością,
A Nowy Rok – Dobrym Czasem.

Żegnam się z Wami, bo odezwę się dopiero po Świętach. ;-)
Jutro wyjeżdzamy do Polski, czeka nas ponad 8 godzin w pociągu. Na miejscu raczej nie będę miała czasu na internet. :dry: Po powrocie będę miała co czytać. :tak:

Właśnie kończę ostatni prezent i muszę popakować resztę. Potem muszę ogarnąć mieszkanie i zacząć pakowanie walizki. :dry: Mam jeszcze milion rzeczy do zrobienia i jak zwykle za mało czasu. :wściekła/y: Uciekam do roboty. ;-)

Cześć!Widze że wiekszośc z Was wie jakiej płci bedzie maleństwo.Ja byłam 8 grudnia na usg i lekarz mi powiedzial ze "zagladal miedzy nóżki ale jeszcze nie widać"wydaje mi się że widział tylko moze nie był pewien i nie powiedział.Czy Wy dziewczyny na każdej wizycie jesteście badane ginekologicznie??Troche się przestraszyłam jak piszecie o obniżonym lożysku bo ja od poczatku ciąży nie byłam badana ginekologicznie.Mój lekarz twierdzi że skoro się nic nie dzieje to po co badac.
Frezja a Ty czułaś że jest coś nie tak?Ja sieczuje dobrze więc myśle ze wszystko jest tez ok.
Moj lekarz ostatnio podal mi obwod brzuszka i glowki.Wam tez takie wymiary podaje?Jakie macie?POzdrawiam i czekam na odpowiedzi

Ma_Dunia dzięki serdeczne ;-)

Gabi nie wiem sama co o tym myśleć bo przecież na poprzedniej wizycie nic się nie działo a teraz... mam nadzieję że będzie tak jak u ciebie, że do następnej wizyty pujdzie wyżej, a ja muszę zwolnić bo wiem że przeginam z wysiłkiem :baffled: ale nie łatwo się nie przeciążać przy 3 letnim dziecku, okresie przedświątecznym i remoncie którego końca nie widać. Chcąc coś pomuc mężowi bo sam wszystko robi-przeginam, i gdybym go słuchała to pewnie nie dołowałabym się teraz. Z wrażenia znów o kilka rzeczy nie zapytałam lekarza:zawstydzona/y:
Postanowiłam, że zwolnię :tak: bo mnie nastraszył szpitalem a na to, to ja nie mogę sobie pozwolić :no:

malutka_z_krk23 dzięki serdeczne, zadzwoniłam do kadr i dowiedziałam się, że właśnie druki NP 7, N 9 i N10 jeden wypełniam ja, drugi lekarz, a trzeci zakład pracy.

reklama
Ma Dunia wesołych swiat:-):-)
Piękna jest radość w Święta,
Ciepłe są myśli o bliskich,
Niech pokój, miłość i szczęście
Otoczy dzisiaj nas wszystkich.

Pamietaj aby w pociagu sobie czasem pospacerowac i uwazaj na siebie bo to rzeczywiscie dluga podróz:-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry