reklama

Kwietnióweczki 2008

reklama
Wow, ale akcja dramatyczna się rozegrała jak mnie nie było... Mam nadzieję, że z Amirkiem wszystko będzie dobrze. Trzymaj się szkrabie! Adunia - Ty też się trzymaj dzielna mamusiu!

Hej jestem i ja :-)

Przede wszytskim do Ady - Ada daj koniecznie znać co Ci lekarz powiedział. MOim zdaniem Twój syncio jest jezscze malutki i jgo brzusio dopiero zaczyna pracować. Potrzeba czasu aby brzuszek przyzwyczaił sie do karmienia. To raz. Dwa to pytanie jakie porcje mleka mu dajesz? Bo porcje zalecane na opakowaniu zwykle sa za duzo. Nalezy zrobić wiecej posiłków a mnijeszej pojemnosci. Rano (ale tylko rano) koniecznie Plantex z ciepłą wodą. No i najwazniejsze to odbijanie. Małemu musi się odbić. Po butli dziecko potrafi bekać jak stary facet.
Zrób ciepłą kąpiel i położ maluszkowi pieluszkę mokrą od wody i polewaj na brzuszek wodę. I tak kilka(nascie) minut (mój np tak wczoraj zrobił kupkę :-D:-p:-)).
Pod Twoją obecnością mozesz układać go na brzuszku , podkulając nózki. Zobaczysz jakie baki umie sadzić Twój synek ;-)

Aaaaaaaa i duzo duzo picia trzeba dawac dziecku, które jest na butli!! Koniecznie.

Kochanie, przede wszytskim zadbaj o siebie. Moze zaparz Melisę, zostaw małego na troszkę sama, w końcu jak jest na butli mąz moze go nakarmić. Wystarczy , ze wyjdziesz z domu, pojdziesz na spacer i wszytsko bedzie wygladało inaczej.
Bardzo mi przykro, ze tak cierpisz. Ja po pierwszym porodzie byłam równie zagubiona. Jestem z Tobą..

Teraz o dziwo jezscze sie nie pokłóciłam ze swoim małzem :happy:;-)

To czego teraz nauczymy maluszki to bedziemy miały:tak: Dlatego warto uczyć dzieci mądrych nawyków, bo wtedy macirzysntwo jest przyjemnoscią a nie horoorem , który konczy się rozwodem rodziców :-(

W kwestii organizacji. Po koniec ksiazki Język Niemowlat jest opisany plan opieki nad blixniętami (w formie tabelki, wiec łatwo znaleźć). Łatwo zobaczyć jak powinien wygladac prawidłowy plan dnia dziecka taki zeby rodzic wypoczął i dziecko było najedzone, wypoczate i szczesliwe. Na przykłądzie jednego dziecka mozna przełozyć sobie to na siebie i swojego malucha. Wiecie co mnie juz się udało :tak: I nie jest to nic trudnego. Bardzo polecam bo to uzmyslowi nam proces życia maluszka, ułatwi ropoznawanie sygnałow kiedy dziecko daje znać, ze jest zmęczone, ma dosc zabawy etc.
Generalizując wyglada to tak. Dziecko żyje w cyklu ok 3 godzinnym. załózmy ze je o 12( tu nie mozna mu pozwolić spać, bo wszytsko sie rozwala; o 13.30 zasypia (trzeba go ok 13 juz połozyć do łozeczka, zwykle sam daje sygnał, ze ma dosc i jest zmęczony). Tam sobie lezy i sam zasypia. Pomocne jest własnie owijanie. Spi ok 1,5 h i dostaje jesc o 15 i tak w kółko.

U nas to jest tak: - jedzenie
6
9
12
15
18
20 - specjalnie, zeby najadł się wiecej na noc
23 - daje mu przez sen, zeby szybko wyrobić nawyk przesypiania całej nocy
ok 2-3

I tego zamierzam się trzymac. Mamy czasem wariacje brzuszkowe zwłaszcza po karmieniu o 2-3, ale ufam, ze to się unormuje i po 3 miesiecu z tego karmienia sam zrezygnuje :wink:
To faktycznie działa dziewczyny. Ja w kazym razie póki co nie mam na co narzekać (tfu tfu:blink::sorry2::nerd:)

No a jak to jest jak mój grzdyl juz przesypia noc od 12 do 6? To nie za wcześnie jeszcze? Ale tak żal mi go budzic bo jak się naauczy być budzony to z powrotem nauczyć go spać w nocy będzie trudno. Ale jedzenia mu chyba nie brakuje bo wygląda jak pączek w maśle aż mu się podbródek robi.

Kasiu - położna na wizycie patronażowej mówiła, żeby nie budzić. Tylko w szpitalu kazali budzić co 3 godziny, żeby nie było zbyt dużego spadku urodzeniowego i żeby wykształcił się porządnie odruch ssania zanim dzieciątko wypuszczą do domu.
A skoro Iwo wesolutki, najedzony, wyspany i jeszcze drugi podbródek mu rośnie to chyba nie ma takiej potrzeby :)) I poproś swojego prywatnego fotografa, żeby zrobił Twojemu synkowi jakieś nowe zdjęcia dla cioteczek z bb :)

Ja jutro postaram się dobić do mojej pediatry na wizytę kontrolną, żeby sprawdzić jak Pati się rozwija, rośnie i ile waży, czy wszystko z nią w porządeczku. Tzn na oko moje jest ok, ale ja lekarzem nie jestem no i strasznie jestem ciekawa ile przytyła od urodzenia :))

Cześć kochane! w koncu juz w domciu od wczoraj ale wczoraj to bylo rozpakowanko i sprzatanko hahaha :) slodziaki te Wasze pociechy a mowią ze maluszki wszystkie do siebie podobne a nasze widze ze rozne jak nie wiem co hahaha ;)

Jeju nie mam nawet kiedy Was podczytac,,,, o zgrozo... myslalam ze nie bedzie problemu...wszystkim pisalam ze mam synka aniolka spi sra i je i tak w kolko...ale to sie skonczylo.... teraz spi z godzinke czasem dwie ale tak z przerwami na raczki,,,, kupki robi ciagle o ludzie,,,,nie wybrabiam z tym przebieraniem hahah :) i juz na czuwaniu z otwartymi oczkami potrafi byc 3 godziny i wpadl w taki trans ze zdarza mu sie to czesciej niz spi... chyba cofam slowa wrodzony szatan rosnie hahahaha L:)ale jest kochany.... dzis ma juz 14 dni :)

Jeju mam tyle do Was pytan.....ja karmie piersi i mam nawet duzo mleka maly je a jak cycek juz mieknie to go wypluwa i cholera nie chce dalej ciagnac a mleko leci samo z cycucha jak szalone..wiec ja go do drugiej banii... i tam ta sama akcja piers nabrzmiala to ssie ladnie a jak juz flak sie robi wypluwa i co ja mam zrobic??? zawsze konczy sie ze dorabiam sztuczne a omatko??? dzis godzine prawie sciagalam do butelki moje mleko by sztucznego mu nie podawac i do lodowki... cholera poradzcie cos?????????

A w OGOLE to goraco pozdrawiam kazda z osobna :)cmokasy!!!

Zdjecia pozniej wkleje jak tylko mi na to Sebcio pozwoli bo mam tylko 2 raczki....i wiecznie zajete bo on kaze sie na nie brac jak klade go do lozka to chwile udaje ze spi a potem sie wierci kreci...na wszystkie strony swiata..a jak tylko wezme na raczki to spi jak kamien....

Jeju jak sie ciesze ze juz do Was moglam zawitac jestem spragniona normalnie wiesci od Was :)

Jak sobie radzicie??? jak laczycie opieke dzieciaczkow nad reszta spraw? domowych i ogolnie???

A i jak tam Amirek Ady wiadomo cos>?

reklama
Niania dobre to:-), dzieki Bogu nam sie samo jakos tak podobnie plan ulozyl:-D i moze dlatego tak sie dogaduje z moimi Najmniejszymi Jajeczkami:-D;-), ale dzieki dobrze jest poczytac sprawdzone informacje:tak:, jeszcze sie czegos moze naucze;-)

Kasiu jezeli nie ma zastrzezen do jego przyrostu wagi to ja bym nie wybudzala, moj tez ladnie rosnie jak narazie wiec w nocy ma 2 karmionka (1.30 i 5.30 )ale na wlasne zyczenie - sama nie budze:tak:

Ciekawe jak Adus i Amirek

My bylismy na spacerze i nas zlapala ulewa:baffled:, ale i tak bylo fajowo;-)
Teraz czekam na dzieciaczki:-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry