reklama

Kwietniówki u lekarza

Palenie na spacerku z dzieckiem to też mnie doprowadza do wściekłej furii! Idzie taki tatuś lub mamusia faja w rączce, dziecko obok... cały dym z fajki na dziecko i do płucek! To powinno być karalne!

reklama
Alkohol z chorobami genetycznymi nie ma nic wspólnego, natomiast z niedoorozwojem płodu zdecydowanie, tak samo jak fajki i inne używki... Do tej pory mam w oczach babkę ze szpitala, która 2 dni przed porodem zamykała się w aucie z mężem i palili peciory... Brr... ciary po plecach szły... Na mało subtelne uwagi lekarzy, położnych i innych babek nie reagowali, bo to podobno ich dziecko i ich sprawa. Dziecko urodziło sie z bardzo niską masą, niedotlenione, z niską oceną i potem był płacz.

ja widziałam babe przed patplogią ciąży na fajce , miałam ochote wysiąść z auta i nakopać jej do dupska . Przed pierwszą ciążą paliłam i zaraz jak się sowiedziałam przestałam , teraz paliłam ale bardzo sporadycznie i nie z małym na spacerku , teraz oczywiście nie palę

ja lezałam na oddziale z taka dziewczyna, która paliła jak smok, normalnie chodziła do łazienki i kopciła faje. czekala ona na cesarke. wyobrazacie sobie, cesarke miala na 10, wiec rano jeszcze poleciala sobie zapalic. A wieczorem patrze, a ona ledwo co, bo po cesarce i ciagnie sie do łazienki, po co? zapalic!!!! Normalnie byłam w szoku!!!

Trochę zmienię temat:
Otóż moja gin. dała mi tydzień na zrobienie usg. Czyli do końca 11 tc. Zastanawiam się nad 3d, ale nie wiem czy warto. Ciąża jest jeszcze młoda, a takie badanie nietanie. Nie mialam jeszcze żadnego usg, bo nie było takiej potrzeby. Teraz na ostatnią chwilę jak zwykle się zastanawiam ;/.

też słyszałam że 3d najlepiej robić koło 20 tc bo dzidzia jest akurat idealna tzn jest w "jednym kawałku" i dość duża, więc wychodzi najlepsza pamiątka a teraz to jeszcze za mała i nie widać tak dokładnie, za to koło 30 tc już się nie mieści w całości i tzreba po częściach oglądać. ja się zastanawiam właśnie nad tym połówkowym, ale jeszcze sama nie wiem

niestety na głupotę nie ma rady, póżniej będzie taka matka dziecko tłukła że debil i sie nie może niczego nauczyć, żal dzieciaczków, ale z drugiej strony ciężko ten problem rozwiązać, bo zabronić posiadania dzieci sie nie da, tzn może i zabronić się da, ale nie da się tego zakazu wyegzekwować...

co do tego 3d to ja tez zrobie to sobie ale pozniej, tak wlasnie kolo 20 tygodnia, bedzie lepiej widac wtedy, a jak narazie to czekam na to usg genetyczne...
a co do tych palacych ciezarowek to rece mi opadaja:angry: zakrzyczalabym je....

Ja 3d robie podczas wizyty w polsce... to bedzie 17sty tydzien... Rozmawialam z lekarka, troszke za wczesnie robie, super jak robi sie od 20stego tygodnia, wtedy mozna zrobic pelne rozeznanie serca dziecka. No ale mi pozostaje tylko termin taki jak wybralam.
Chce zrobic to usg po pierwsze , ze bedzie to moja dodatkowa wizyta u lekarza, a tu takowej nie przewiduja wogole, no i dodatkowe usg, bo tu bede miala tylko 2.
A dodatkowa frajda, to to jak fajnie dzidzik wyglada na takim 3d no i plytka cd z pamiatka na zawsze :tak::tak::tak:

Chciałbym wrócić na chwilę do tematu Z. Downa. Wiem, że nie chcemy o tym myśleć, ale chciałbym mieć pewność, że mam wystarczająco siły, aby i takie dzieciątko przyjąć, jeśli będę musiała. I tyle nadziei, aby pozwolić mu wykorzystać jego wszystkie możliwości. Podziwiam matki takich maluchów.

jest to ogromne wyzwanie, ale można mu sprostać, a faktycznie takie dzieci mają w sobie dużo wiecej radości niż "zwykłe". mam wrazenie ze jakie by moje dzieciątko nie było i tak będę go kochać, bo jest moje, takie ode mnie zależne, takie ufne, takie maleńkie...

reklama
słuchajcie dziewczyny a na czym polega to usg genetyczne, to musi być jakiś specjalny sprzęt czy w każdym gabinecie można je zrobić? i czy lekarz sam robi takie usg czy trzeba z nim rozmawiać by zrobić? ja wybieram sie do ginki na początku października więc chciałabym wiedzieć co i jak, a że to moja pierwsza ciąża to jestem zieloniutka w tych tematach :eek:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry