reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Lipcowe mamy 2026 ❤️

Dziewczyny, ale się przestraszyłam… jestem w drodze do pracy, metro jak zwykle pełne rano, więc stałam. Zaczęło mi się robić coraz cieplej i jakoś tak słabo, a potem ciemno przed oczami i takie drętwienie w twarzy i w rękach, czułam się jakbym miała zaraz zemdleć. Przeszło jak już usiadłam. A teraz czeka mnie cały dzień w biurze, nie wiem jak dam radę

reklama
Dziewczyny, ale się przestraszyłam… jestem w drodze do pracy, metro jak zwykle pełne rano, więc stałam. Zaczęło mi się robić coraz cieplej i jakoś tak słabo, a potem ciemno przed oczami i takie drętwienie w twarzy i w rękach, czułam się jakbym miała zaraz zemdleć. Przeszło jak już usiadłam. A teraz czeka mnie cały dzień w biurze, nie wiem jak dam radę
O matko :( oby już było lepiej.
Ja też mam jakiś dziwny dzień, w nocy się budziłam co chwilę a rano nie byłam w stanie zwlec się z łóżka i już miałam chęć nie iść do pracy, ale u mnie to więcej szkody niż pożytku bo bym tydzień słuchała za ten jeden dzień nieobecności. Wstałam jakimś cudem, odwiozłam dzieci i jestem w biurze , ale czuję się paskudnie, mam wrażenie, że długo tak nie pociągnę i mam takie mieszane uczucia bo z jednej strony mogłabym wziąć l4 i tyle a z drugiej jakoś mi na to moja głowa nie pozwala.

Ja też mam jakiś dziwny dzień, w nocy się budziłam co chwilę a rano nie byłam w stanie zwlec się z łóżka i już miałam chęć nie iść do pracy, ale u mnie to więcej szkody niż pożytku bo bym tydzień słuchała za ten jeden dzień nieobecności. Wstałam jakimś cudem, odwiozłam dzieci i jestem w biurze , ale czuję się paskudnie, mam wrażenie, że długo tak nie pociągnę i mam takie mieszane uczucia bo z jednej strony mogłabym wziąć l4 i tyle a z drugiej jakoś mi na to moja głowa nie pozwala.
ja z kolei dziś odchorowuje kolację firmową, nie wiem, czemu tak mnie to wymęczyło... dziś mam zdalkę i jesczcze leżę z laptopem w łóżku, bo nie mam siły się zwlec

A ja po badaniach, wyobraźcie sobie że tylko dwa wkłucia i krew pobrana ,no jestem w szoku nawet nie zdążylo mi się słabo zrobić 😉ale pojechałam do innego laboratorium,choć pani która pobierała mi krew śmiała się że z glukozą to na Kościuszki 🤣 także w środę mogę spokojnie jechać na wizytę do lekarza.

A ja po badaniach, wyobraźcie sobie że tylko dwa wkłucia i krew pobrana ,no jestem w szoku nawet nie zdążylo mi się słabo zrobić 😉ale pojechałam do innego laboratorium,choć pani która pobierała mi krew śmiała się że z glukozą to na Kościuszki 🤣 także w środę mogę spokojnie jechać na wizytę do lekarza.
O, ja chyba jutro pójdę, bo wizytę mam w czwartek żeby wszystkie wyniki były...

A jest ktoś tutaj kto nie ma jeszcze dzieci na pokładzie i tak jak u mnie to będzie pierwsze?
Bo nie dam rady już odkopać wszystkich postów, a teraz widzę, że dużo z Was pisze, że juz macie dzieciorki ☺️ i ogólnie szacuneczek bo więcej dzieci to chyba już jest hardcorowa logistyka życia codziennego... ;)
U mnie będzie pierwsze donoszone. 😊
Jest prawie 4 cm człowieczka. Serce bije pięknie, dziś je pierwszy raz usłyszałam.
Skakał sobie troszkę w tym brzuchu, widać już mu dobrze rączki i nóżki.
Moja słodka bułeczka !! 🥹
Ale duży człowieczek już 🥹😍
Może jeśli będzie źle to zwolnij się do domu? Nie ma co narażać siebie i dziecko. 😞 Jak się teraz czujesz?
Właśnie w takich sytuacjach (ogólnie dziewczyny, nie tylko Judyta) myślcie o dobru dziecka. Bo wiem, że najczęściej jeśli chodzi o nas same to potrafimy być waleczne i chcieć dać radę. Nie zawieść nikogo. Ale tu się rozchodzi też o nasze dzieci. Nie ma co patrzeć co w pracy powiedzą. Prace da się zmienić w przyszłości, a jak coś z dzieckiem się stanie to tego nie zmienicie. Teraz jesteście pod ochronką. Jeśli czujecie się źle, ledwo stoicie to naprawdę lepiej wziąć te L4, przełamać się i zostać w domu.
I broń Boże nie piszę tego jako pouczanie czy coś. Po prostu wiem jak jest, jakie myśli towarzyszą przed wzięciem tego L4. Czasem jest mus i nie macie na to wpływu. Teraz numerem jeden są Wasze maluszki i musicie dbać o siebie dla nich. ❤️

U mnie będzie pierwsze donoszone. 😊

Ale duży człowieczek już 🥹😍

Może jeśli będzie źle to zwolnij się do domu? Nie ma co narażać siebie i dziecko. 😞 Jak się teraz czujesz?

Właśnie w takich sytuacjach (ogólnie dziewczyny, nie tylko Judyta) myślcie o dobru dziecka. Bo wiem, że najczęściej jeśli chodzi o nas same to potrafimy być waleczne i chcieć dać radę. Nie zawieść nikogo. Ale tu się rozchodzi też o nasze dzieci. Nie ma co patrzeć co w pracy powiedzą. Prace da się zmienić w przyszłości, a jak coś z dzieckiem się stanie to tego nie zmienicie. Teraz jesteście pod ochronką. Jeśli czujecie się źle, ledwo stoicie to naprawdę lepiej wziąć te L4, przełamać się i zostać w domu.
I broń Boże nie piszę tego jako pouczanie czy coś. Po prostu wiem jak jest, jakie myśli towarzyszą przed wzięciem tego L4. Czasem jest mus i nie macie na to wpływu. Teraz numerem jeden są Wasze maluszki i musicie dbać o siebie dla nich. ❤️
Czuję się już lepiej, ale rano naprawdę się przestraszyłam. Oczywiście już wygooglowalam czy to jakoś mogło wpłynąć na malucha. Teraz jestem w biurze i czuję się ogólnie słabo, jest mi cały czas zimno.
Ja właśnie przed L4 zawsze się broniłam rękami i nogami, ale będę musiała to zmienić. Ciężko mi nie myśleć co sobie pomyśla w pracy, bo też o ciąży Jeszcze nie powiedziałam

Czuję się już lepiej, ale rano naprawdę się przestraszyłam. Oczywiście już wygooglowalam czy to jakoś mogło wpłynąć na malucha. Teraz jestem w biurze i czuję się ogólnie słabo, jest mi cały czas zimno.
Ja właśnie przed L4 zawsze się broniłam rękami i nogami, ale będę musiała to zmienić. Ciężko mi nie myśleć co sobie pomyśla w pracy, bo też o ciąży Jeszcze nie powiedziałam
Pomyśl w ten sposób - jesteś kobietą, masz prawo chcieć być mamą, nieważne też ile razy będziesz w ciąży, ile dzieci będziesz mieć, masz do tego prawo. Nierówność na rynku pracy, słabe traktowanie - przy kobietach w ciąży bardziej muszą uważać, bo nas mocno chroni prawo. Jasne, będzie obrabianie tyłków, będzie patrzenie wilkiem po powrocie. I to też jest krzywe i podlega karom. Jednak wciąż, to tylko praca. Da się ją zmienić po jakimś czasie jak będzie nieznośnie. I tyle. To nie jest Twoja firma, nie odpowiadasz za nią. Nic nie jesteś nikomu winna.

A kiedy relacje są dobre w pracy, to wciąż miejcie na uwadze że to nie jest rodzina. Że to nie do końca przyjaźnie. Pomyślcie jak było we wcześniejszych pracach. Ile takich fajnych relacji było wtedy, a ile z tych osób dziś się odezwie?

Nie zrozumcie mnie źle. Ja też jestem osobą, która zawsze chciała swoją pracę wykonywać na 200%. I tak robiłam. Wierzyłam w te relacje w pracy. A jak przyszło co do czego to każdy ma w d. Listu gratulacyjnego w pracy ani dziękuję przecież nikt z nas też nie otrzyma. Ja wiem, że czynnik finansowy jest ważny. Że praca jest ważna. Tylko że praca jest zawsze do zastąpienia. A dziecko nie.

Dlatego jeśli źle się czujecie, macie trudności, to bierzcie zwolnienie. Nie jesteśmy na etapie 5-6 miesiąca ciąży, że milczałyśmy i nie dałyśmy czasu przygotować się pracodawcy na nasz brak. A nawet jeśli... Mamy obowiązek poinformować w momencie kiedy przechodzimy na zwolnienie. Ja wiem, że zachowujmy się z szacunkiem. Bądźmy ok. Jeśli względem Was ludzie w pracy są ok, szefostwo jest ok, to bądźcie ok, powiedzcie o ciąży, że źle się czujecie i idziecie do lekarza. I tyle. Jak są naprawdę ok to zrozumieją. A jak nie są ok, to Wy też nie musicie wielkich obwieszczeń robić na tym etapie ciąży. Macie pełne prawo do poinformowania o ciąży wraz z wręczeniem zwolnienia lekarskiego.

Kazda sytuacja jest indywidualna. Jedna pójdzie na zwolnienie na początku ciąży, bo plami, bo ma choroby towarzyszące, bo ledwo stoi na nogach. A druga ma super pracę, bezpieczne warunki pracy, brak stresów, pozycja nie jest obciążająca dla ciąży i wówczas może sobie rozkładać w czasie informowanie pracodawcy i pracować nawet do 8-9 miesiąca jeśli tak sobie życzy. Ale co ciąża i co kobieta to inaczej. Ta nagonka w opinii publicznej na kobiety w ciąży na zwolnieniach powoduje lęk przed oceną u tych, które naprawdę muszą iść na te zwolnienie. A nikt normalny nie miałby za złe młodej kobiecie, że zaszła w ciążę. Takie jest życie. Jakby kobiety w ciążę nie zachodziły to by nas wszystkich na świecie nie było. I nie mamy obowiązku się tłumaczyć. Źle się czujemy, lekarz stwierdza potrzebę zwolnienia lekarskiego, to trzeba korzystać. Dla dobra dziecka. Bo o raz więcej się przeciążycie i może skończyć się tragedią 😞 Coś o tym wiem. Bądźcie raz w życiu zdrowymi egoistkami, dla siebie, ale przede wszystkim dla dzieci.

reklama
Znam to wszystko bardzo dobrze bo też nigdy nie brałam L4. Chodziłam do pracy nawet jak byłam chora i nagle musiałam zwolnić i z dnia na dzień wziąć L4. Do tej pory jest mi źle że musiałam to wszystko zostawić ale widząc co się dzieje jednak stawiam na maluszka a nie na obce baby w pracy ktore się obraziły i obrobily mi tyłek kiedy wpłynęło chorobowe 🫣

Dzień dobry :)
Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty !

Ja grzecznie leżę od rana, zeszłam tylko po schodach i niby niewiele ale znowu jakieś plamienie więc mąż zawiózł dzieci do szkoły a ja do tej pory nie zrobiłam kompletnie nic. Jadę po 12 po córkę i chyba któraś z mam poproszę żeby mi córkę pod samochód podprowadzila bo boje się nawet chodzić w obecnej sytuacji

Do góry