U nas dziś z braku czasu i weny domowa pizza
Ehhh, fotka obrócona mi się wstawiła, ale w sumie pizza okrągła więc nie będę kombinować
ciasto: (na 2 okrągłe pizze)
2 szkl. mąki
3/4 szkl. mleka lub wody
1/4 kostki drożdży
sól
płaska łyżeczka cukru
łyżka oliwy
Drożdże rozmieszać z mlekiem (lekko ciepłym) i cukrem, dodać do reszty składników i wyrobić ciasto (musi być gładkie i elastyczne). Można poczekać aż wyrośnie, ja tego nie robię, tylko od razu rozwałkowuję na cieniutkie placki i wykładam blaszki.
sos:
puszka pomidorków
ząbek czosnku
odrobina oliwy
zioła (świeże lub suszone): ja daję świeżą bazylię, oregano, tymianek
czosnek wrzucić na ciepłą oliwę i podsmażyć bardzo krótko, dodać pomidorki i musi sobie popyrkać aż się porozpadają i sos zgęstnieje. Jak ktoś dodaje suszone zioła, to najlepiej już w trakcie gotowania. Ja daję świeże, więc po lekkim ostudzeniu sosu wrzucam go do blendera razem z ziołami. Sos najlepiej wstawić sobie przed wyrabianiem ciasta.
Na wierzch dodatki- co kto chce

U nas dzisiaj: ser żółty potarty (bezpośrednio na sos), pieczarki, czerwona cebulka (nic nie podsmażam), papryka, pomidorek, mozarella i szynka. Na sam koniec trochę suszonego oregano i do pieca. 200- 250 stopni, zwykle ok 8 min (trzeba pilnować) i voila!
Całość zajmuje tyle, ile zamówienie pizzy z dowozem (ok 40 min z pieczeniem), a jest duuuuużo zdrowsza i lepsza w smaku

No i można męża zagnać do wyrabiania ciasta, niech wykorzysta swoją siłę na coś pożytecznego